Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για Αιγαίο – υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Τουρκίας – Πότε θα γίνει η πρώτη συνάντηση

4/8/20 | 0 | 0 | 114 εμφανίσεις

Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου αναμένεται να γίνει η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Δεν χρειάστηκε καν “θερμό” επεισόδιο για να συρθεί η Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις, παρά μόνο η απειλή δημιουργίας ενός τέτοιου. Τι ακριβώς θα προκύψει από τις επαφές αυτές είναι άγνωστο, αλλά αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι είναι εθνικές παραχωρήσεις.

Η Τουρκία έχει θέσει από μόνη της το πλαίσιο του διαλόγου στο οποίο θέλει α κινηθεί, το οποίο περιλαμβάνει όλη την ατζέντα, (καθεστώς νήσων, αποστρατικοποίηση, εύρος εναέριου χώρου κλπ.) ενώ η Ελλάδα θεωρεί μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ υπό διαπραγμάτευση.

Όπως αναφέρεται η δυσκολία μετάβασης στη γειτονική χώρα λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού ίσως επηρεάσει την τελική ημερομηνία της συνάντησης αυτής, η οποία έρχεται ως συνέχεια της «τριμερούς του Βερολίνου» ανάμεσα σε Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία στα μέσα Ιουλίου, την οποία η κυβέρνηση πάσχισε να κρατήσει μυστική, αλλά την έκανε γνωστή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, προκαλώντας αμηχανία και εκνευρισμό στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως να υπάρξουν ορισμένες προσαρμογές στην ελληνική ομάδα των συνομιλιών, αλλά σε αυτή θα παραμείνει ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης που ηγείται της ομάδας από το 2010.

Είναι φανερό η Τουρκία χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις με δύο στοχεύσεις: Η πρώτη να πιέσει την Ελλάδα για να προβεί σε εθνικές παραχωρήσεις και η δεύτερη για να κερδίσει χρόνο προκειμένου να κλείσει άλλα μέτωπα που έχει δημιουργήσει, όπως αυτό της Λιβύης, μέχρι να ασχοληθεί αποκλειστικά με ένα “θερμό” επεισόδιο με την Ελλάδα.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/902638_ektakto-xekinane-oi-diereynitikon-epafes-elladas-toyrkias-pote

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας