Ξεκίνησε τις διώξεις των ναυάρχων ο πανικόβλητος Ερντογάν: Συνελήφθη ο πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας και άλλοι εννέα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Συνελήφθη σήμερα το πρωί στο σπίτι του ο απόστρατος ναύαρχος Τζέμ Γκιουρντενίζ, ένας από τους 103 απόστρατους που εγκάλεσαν δημοσίως τον Ερντογάν για πρόθεση εγκατάλειψης της Συνθήκης του Μοντρέ και ισλαμοποίηση του τουρκικού στρατού.

Την είδηση που γρήγορα επιβεβαιώθηκε και προκαλεί ήδη σάλο στην Τουρκία μετέδωσε αρχικά η ιστοσελίδα της Τζουμχουριέτ, η οποία έκανε λόγο για ακόμη δύο συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων των Καντίρ Σαγκντίτς και του Ατίλα Κεζέκ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο αριθμός των συλληφθέντων αποστράτων, συμπερλιμβανομένου του εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας»  έχει φθάσει τους 10.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας Άγκυρας έχει ξεκινήσει «αυτεπάγγελτη έρευνα για το έγκλημα» και αποφασίστηκε η σύλληψη 10 υπόπτων προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, ενώ για άλλους 4 αποφασίστηκε να κληθούν να καταθέσουν εντός 3 ημερών χωρίς να τεθούν υπό κράτηση λόγω προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν συλληφθεί όλοι οι ύποπτοι.

Τη σύλληψη του Γκιουρτενίζ επιβεβαίωσε με ανάρτησή της στο twitter η σύζυγός του Ρενγκίν -δείτε ως άνω- αναφέροντας ότι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην οικία τους λίγο πριν τις 6.30 πμ και συνέλαβαν το σύζυγό της.

«Πριν από λίγο, στις 6.30 το πρωί, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι μας. Ο Τζεμ συνελήφθη».

Ο Γκιουρντενίζ ήταν μεταξύ των 103 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ αλλά και να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού κράτους, εμμέσως επικρίνοντας τη διείσδυση του Ισλαμ στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

O Τζεμ Γκουρντενίζ σε δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ηταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Η κοινή δήλωση των «103» που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο  αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν απαρεγκλίτως τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να υποστούν αναθεώρηση.

Καταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε με όλη μας την ύπαρξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να φανεί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό μας Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ.

Διαφορετικά, η Τουρκική Δημοκρατία, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια.»

Ο Γκιούρτενιζ σε συνέντευξη του χθες στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ είχε αναφέρει ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος το ότι ερμηνεύτηκε η κοινή δήλωση των 103 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα».

«Έχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε. «Στόχος μας είναι η προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας. Το κείμενο της δήλωσης πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Έχουμε απομακρυνθεί από τα συμφέρονται της Γαλάζιας Πατρίδας. Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας”.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχει συγκαλέσει για σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που ανέκυψε με την ανοιχτή επιστολή των απόστρατων ναυάρχων.

Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν χθες την κοινή δήλωση, οι οποίοι προειδοποιούν για την απειλή, που όπως υποστηρίζουν συνιστά το σχέδιο της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» για τη Συνθήκη του Μοντρέ, που εγγυάται την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η έγκριση, τον περασμένο μήνα, του σχεδίου κατασκευής μιας πλωτής διώρυγας, παρόμοιας με εκείνη του Παναμά ή του Σουέζ, στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει στην Τουρκία μια έντονη αντιπαράθεση για τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο. Περισσότερα από 41.000 πλοία διέπλευσαν τα Στενά το 2018, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, το άνοιγμα αυτής της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα».

Η επιστολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών της κυβέρνησης, ενώ η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

«Όχι μόνο εκείνοι που την υπέγραψαν, αλλά και εκείνοι που τους ενθάρρυναν θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να συγκαλέσει αύριο το μεσημέρι σύσκεψη για να συζητήσει αυτό το θέμα, ανακοίνωσε η προεδρία.

Νέα δήλωση 46 αποστράτων

Στο μεταξύ, σε νέα δήλωση, αυτή τη φορά 46 απόστρατων ναυάρχων, που αυτοαποκαλούνται Θαλάσσιοι Λέοντες, εκφράζεται ανησυχία για τον εξισλαμισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την απομάκρυνση τους από τις αρχές του Ατατούρκ. Αύριο το ΑΚΡ συνεδριάζει υπό την προεδρία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι «αισθανόμαστε μεγάλη ανησυχία βλέποντας ότι πρόσφατοι στρατιωτικοί κανονισμοί και διοικητικές διευθετήσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν αρχές και μεταρρυθμίσεις που μας κληροδότησε ο Ατατούρκ, το κεμαλικό σύστημα και τον τρόπο ζωής στοχοποιώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της Τουρκικής Δημοκρατίας”. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι “αφαίρεσαν το ανάγλυφο του Ατατούρκ από τα μετάλλια του Κράτους και τη φράση Δημοκρατία της Τουρκίας και μέλη των ενόπλων δυνάμεων με περισσό θράσος συμμετείχαν σε δραστηριότητες διαφόρων θρησκευτικών ταγμάτων ανοιχτά με τη στολή τους. Οι εικόνες αυτές είναι εξελίξεις που δημιουργούν ανησυχία”.

Στο μεταξύ οι αντιδράσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο εναντίον των ναυάρχων συνεχίζονται. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “πεποίθηση είναι ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν πλήρη συνείδηση και γνώση για τα οφέλη και ζημιές από τις διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες και προσωπικές επιθυμίες εκείνων που στερούνται οποιουδήποτε καθήκοντος και ευθύνης”.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ συνέρχεται αύριο εκτάκτως για να συζητήσει την κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων όπως δήλωσε ο ΓΓ του κυβερνώντος κόμματος Φατίχ Σαχίν.

“Έχουμε να κάνουμε με μια δήλωση που έχουμε συναντήσει πολλές φορές στην ιστορία της δημοκρατίας μας, αποτελεί έγκλημα κατά της συνταγματικής τάξης. Θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση”, ανέφερε ο Σαχίν προσθέτοντας ότι η εισαγγελία και τα δικαστήρια θα κάνουν την απαραίτητη αξιολόγηση της υπόθεσης. Στην αυριανή συνεδρίαση του κόμματος θα προεδρεύσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται στο θέρετρο της Μαρμαρίδας για ολιγοήμερη ανάπαυση.

File Photo: Από επίσκεψη του Ερντογάν στα στρατηγείο της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 2016 μετά το πραξικόπημα. EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, EΡΤCumhuriyet

Ξεκίνησε τις διώξεις των ναυάρχων ο πανικόβλητος Ερντογάν: Συνελήφθη ο πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας και άλλοι εννέα

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα