Ξεκίνησε ξανά ο πόλεμος Ερντογάν – Εργενεκόν, που είχε μείνει στη μέση το 2016

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Τι γίνεται με τον Ερντογάν και την Εργενεκόν στην Τουρκία;

Του Σάββα Καλεντερίδη

Επειδή έχουν ακουστεί πολλά, ορισμένα μάλιστα παραπλανητικά, για την υπόθεση της ανακοίνωσης των 104 ναυάρχων ε.α., αναζητήσαμε και μεταφράσαμε το πιο εύστοχο, κατά την άποψή μας, άρθρο, που έγραψε ο Ali Ağcakulu στο Ahvalnews, το οποίο φωτίζει αυτήν την σοβαρή υπόθεση.

Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου:

Ο πιο σημαντικός λόγος για την πολιτική ένταση που επικρατεί στη χώρα είναι η κατάρρευση του «Συνασπισμού της Προεδρίας»,που αποτελεί τέκνο του φλογερού έρωτα μεταξύ Ερντογάν και Εργενεκόν (ΜΗΡ). Η συνεργασία με το MHP αλλοίωσε τα χαρακτηριστικά του ΑΚΡ, το αποξένωσε από τη βάση του και προκάλεσε μια μη αναστρέψιμη κατάρρευσή του, ενώ η απώλεια στήριξης από την κοινή γνώμη συνεχίζεται.

Έχοντας επίγνωση αυτής της κατάστασης, ο Ερντογάν, αντί του MHP, προσπάθησε να βρει έναν νέο εταίρο, αν και προσωρινό, που θα τον βοηθήσει να διατηρήσει το θρόνο του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Γι’ αυτό έβαλε στο μάτι τις ψήφους της Εθνικής Άποψης (Milli Görüş). Όμως ο χωρισμός του AKP από το MHP, μπορεί να είναι η καταστροφή του δευτέρου και να μείνει εκτός βουλής. Τότε το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων του MHP θα πάει στο AKP, όπως ακριβώς και στις εκλογές του 2002. Αν προστεθεί ένα ή δύο τοις εκατό των ψήφων του Saadet Partisi και η επιστροφή ενός ή δύο τοις εκατό των ψήφων που έφυγαν λόγω της συνεργασίας με το MHP, η διακοπή του συνασπισμού με το MHP δεν θα προκαλούσε σοβαρή απώλεια για το AKP.

Γι’ αυτό ο Ερντογάν άρχισε να «καταπίνει» τις τοπικές οργανώσεις του Saadet Partisi , χρησιμοποιώντας τον παλιό συνεργάτη του Νετζμετίν Ερμπακάν, Oğuzhan Asiltürk.

Η επιστροφή των ΗΠΑ στην περιοχή, αναγκάζει τον Ερντογάν να διακόψει τη συνεργασία του με την Εργενεκόν. Ο Ερντογάν θέλει να καθιερώσει την πολιτική ισορροπίας που καθιέρωσε μέσω του Πούτιν κατά την εποχή του Τραμπ, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την εποχή του Μπάιντεν. Ως εκ τούτου, ο Ερντογάν είναι αναγκασμένος να σπάσει τη συνεργασία του με την Εργενεκόν στο εσωτερικό και με τη Ρωσία στο εξωτερικό. Ο Ερντογάν, με την πολιτική που ακολούθησε λόγω της συνεργασίας με την Εργενεκόν, δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα, αυτά της Αν. Μεσογείου, της Γαλάζιας Πατρίδας και των S-400, και για να τα λύσει αυτά, πρέπει να τερματίσει της συμμαχία με την Εργενεκόν. Σε ανύποπτο χρόνο είχα πει ότι  αυτά τα ζητήματα είναι παγίδες που στήθηκαν για να αλλάξουν τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Εργενεκόν, δεν είναι πλέον μια ομοιογενής δομή. Μερικοί από αυτούς πιστεύουν ότι κάθε μέρα που περνά είναι υπέρ του Ερντογάν κατά της Εργκένεκον, και υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν πέσει το ταχύτερο δυνατόν. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι χρειάζονται τον Ερντογάν στον αγώνα εναντίον των Κούρδων και των οπαδών του Γκιουλέν, και ότι είναι λογικό να είναι δίπλα στον Ερντογάν για να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα και να αλώσουν το ΑΚΡ και τις κρατικές δομές από μέσα. Υποστηρίζουν ότι μετά την επίτευξη αυτών των στόχων, θα ήταν καλύτερο να ανατρέψουν τον Ερντογάν. Όμως αυτές οι διαφορές απόψεων στην Εργενεκόν ωφέλησαν τον Ερντογάν, ενώ η οργάνωση δεν είναι αυτή που ήταν.

Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το MHP τα γνωρίζει όλα αυτά και ότι ο Ερντογάν αναζητεί νέο πολιτικό σύμμαχο. Παρακολουθούμε ότι δεν μένουν αδρανείς και κάνουν κάποιες κινήσεις, ενώ βλέπουμε τον Ερντογάν και την Έργενεκον να πυροβολούν ο ένας τον άλλον.

Μετά την αποχώρηση του Ερντογάν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που έγινε για να διευκολυνθεί η  συμμαχία με το Saadet Partisi, είδαν το φως της δημοσιότητας εικόνες  που δείχνουν τη διαφθορά στις οργανώσεις του ΑΚΡ, στελέχη του ΑΚΡ που παίρνουν κοκαΐνη, που μετρούν δεσμίδες με ευρώ από δωροδοκίες και παίζουν χαρτιά και τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με τις πηγές μου, οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας διέρρευσαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, που σημαίνει Εργενεκόν, και στοχεύουν σε δύο πράγματα.

Πρώτα απ’ όλα, αυτές οι εικόνες αποσκοπούν στην αποτροπή της συμμαχίας του AKP με το Saadet Partisi. Δίνουν το μήνυμα στους «καθαρούς» ισλαμιστές του Saadet και τους λένε «κοιτάξτε  με ποιους πάτε να συνεργαστείτε».

Επίσης, με τέτοια σκάνδαλα εκβιάζονται και άλλα κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ. Πιθανώς, στην κορυφή του AKP να υπάρχουν εθισμένοι από ναρκωτικά, σεξ και τυχερά παιχνίδια.  Το στέλεχος του ΑΚΡ, Αϊβάτογλου, που είδαμε σε βίντεο να παίρνει ηρωίνη και να μετρά δεσμίδες με λεφτά, απομακρύνθηκε από το κόμμα. Όμως θέτω την ακόλουθη ερώτηση: Ήταν ο Αϊβάτογλου ένας απλός μεταφορέας ή ήταν ένας πωλητής που προμηθεύει κοκαΐνη του κορυφαίους του ΑΚΡ (ή / και τα παιδιά και τους συγγενείς αυτών που βρίσκονται στην κορυφή); Διαφορετικά, πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε την πηγή του πλούτου και την πολυτελή ζωή που ζούσε;

Κοιτάζοντας το άγχος που επικρατεί στο AKP, γίνεται κατανοητό ότι η Εργενεκόν άρχισε να πολιορκεί το AKP. Εάν μάλιστα λύθηκαν κάποια ζητήματα, τότε ίσως δούμε σοβαρές αποκαλύψεις που σχετίζονται με τη διαφθορά στην κορυφή του ΑΚΡ.

Ο Σοϊλού θεωρείται ο «Δούρειος Ίππος» της Εργενεκόν στο ΑΚΡ, γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα βλέπουμε επιθέσεις εναντίον του από κύκλους του ΑΚΡ και τον γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Άλμπαϊράκ. Ο Ερντογάν υποστηρίζει επίσης αυτήν την καμπάνια που εκτελείται από τον Άλμπαϊράκ εναντίον του Σοϊλού, ο οποίος θορυβημένος δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική αν φύγει ο Ερντογάν. Όμως ο Ερντογάν γνωρίζει τα όσα έκανε ο Σοϊλού και δεν πρόκειται να τον συγχωρήσει.

Ο Ερντογάν, βλέποντας ότι η υπόθεση απαγόρευσης του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο απαιτούσε το MHP, ήταν παγίδα για το AKP, εξασφάλισε ο φάκελος της υπόθεσης να επιστραφεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όμως, μόλιες έγινε αυτό, δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες ενός εν ενεργεία ναυάρχου με ισλαμικό τουρμπάνι, για να χτυπηθεί το ΑΚΡ, ενώ ο Μπατσέλι ζήτησε το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του Ερντογάν, εκτοξεύοντας την ίδια στιγμή κατηγορίες για «οικονομία της σπατάλης». Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, που δείχνουν ότι όλα αυτά πυροδότησαν έναν πόλεμο: τον ημιτελή πόλεμο μεταξύ Εργενεκόν και Ερντογάν.

Η πολυσυζητημένη «Διακήρυξη του Montreux» των 104 ναυάρχων, που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 4 Απριλίου 2021, ήταν η τελευταία κίνηση στον πόλεμο Ερντογάν  – Εργενεκόν.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την ανακοίνωση. Όμως, όπως καταλαβαίνω, αυτή η δήλωση γεννήθηκε πρόωρα, με την παρέμβαση ορισμένων αποστράτων που έχουν σχέση με τον Ερντογάν. Έγινε το ανάλογο που έκανε ο Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος μεθόδευσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου να εκδηλωθεί νωρίτερα. Γι’ αυτό η ανακοίνωση αυτή συγκεντρώνει τα πυρά κυρίως των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που πρόσκεινται στην Εργενεκόν. Πάρτε για παράδειγμα τις αντιδράσεις του Μπατσέλι. Πώς πονάει για το θέμα.

Ο Ερντογάν το περασμένο καλοκαίρι έπληξε καίρια την Εργενεκόν, αποστρατεύοντας περισσότερους από 600 συνταγματάρχες. Αυτοί ήταν οι “ανώτεροι αξιωματικοί που ενοχλούνται από τον Ερντογάν”, σύμφωνα με την έκθεση του RAND.  Τώρα υπάρχουν φήμες που θέλουν τον Ερντογάν να σχεδιάζει εκκαθαρίσεις χιλιάδων αξιωματικών, για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Εργενεκόν. Όμως αυτό το γνωρίζει η Εργενεκόν.

Πριν από τις 15 Ιουλίου, είχαν αναφερθεί παρόμοιες ειδήσεις εκκαθάρισης και αυτές οι ειδήσεις είχαν ως αποτέλεσμα μια απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόωρος και ελεγχόμενος τοκετός. Τώρα ένα παρόμοιο παιχνίδι βγαίνει στη σκηνή. Αυτή τη φορά όμως ο στόχος είναι η Εργενεκόν. Ο Ερντογάν έχει εκκαθαρίσει τους αξιωματικούς που ήταν πιστοί στο ΝΑΤΟ μέσω της συμμαχίας του με τον Εργκένεκον. Τώρα θέλει να εκκαθαρίσει τα μέλη της Εργενεκόν. Αυτό το κάνει με βάση την αφελή στάση εκείνων των μελών της Εργενεκόν που θέλουν να συνεχίσουν με τον Ερντογάν.

Θεωρώ ότι η διακήρυξη των συνταξιούχων ναυάρχων, είναι μέρος αυτού του σχεδίου, που θα δώσει στον Ερντογάν την ευκαιρία να κάνει τις εκκαθαρίσεις που έχει σχεδιάσει. Οι συλλήψεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Δημοσιεύεται στο pontosnews και τη δημοκρατία

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,653ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα