«Ξίνισε» η Γερμανία για το 2% που θέλει το ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Βερολίνο δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ

«Ξίνισε» η Γερμανία για το 2% που θέλει το ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες

Το ΝΑΤΟ δεν έχει συμφωνήσει κάθε χώρα μέλος του να ικανοποιεί τον στόχο του 2% του ΑΕΠ της που θέτει η Συμμαχία για τις αμυντικές δαπάνες δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους από την Εσθονία όπου βρίσκεται ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

«Με ανησυχεί το ότι οι πολιτικοί δίνουν δημοσίως υποσχέσεις, τις οποίες στη συνέχεια δεν μπορούν να εκπληρώσουν», είπε ο Γκάμπριελ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει απλώς συμφωνήσει ότι οι χώρες μέλη θα καταβάλουν προσπάθειες να ικανοποιήσουν τον στόχο του 2%.

«Δεν υπάρχει κανένας αναμφισβήτητος στόχος 2% αλλά μάλλον…θα πρέπει να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Γκάμπριελ κατά την έναρξη της επίσκεψής του στις χώρες της Βαλτικής. Η Γερμανία ξοδεύει σήμερα το 1,2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014, οι σύμμαχοι είχαν συμφωνήσει στον τερματισμό των πολυετών περικοπών στις αμυντικές δαπάνες. Η συμφωνία προέβλεπε ότι όλες οι χώρες μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να ικανοποιήσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ τους ετησίως σε αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2024 παρότι ο στόχος αυτός δεν είναι νόμιμα δεσμευτικός.

Το ζήτημα αυτό έχει γίνει πηγή έντασης ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες του Γκάμπριελ, τον ήσσονα εταίρο του υπό την Μέρκελ κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι προσβλέπουν στο να απομακρύνουν από την εξουσία την Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η συντηρητική υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν έχει ασκήσει κριτική εις βάρος του Γκάμπριελ για τα σχόλιά του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, όπου ο γερμανός ΥΠΕΞ είχε προειδοποιήσει να μην επικεντρώνεται το ενδιαφέρον αποκλειστικά στις αμυντικές δαπάνες.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι η Γερμανία θα πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για αύξηση των αμυντικών δαπανών ώστε να ικανοποιήσει τον στόχο του 2%.

Το Βερολίνο δέχεται ισχυρές πιέσεις από την εκλογή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία και έπειτα για να ικανοποιήσει τον στόχο που θέτει το ΝΑΤΟ.

newsbeast.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα