Ονομάζεται WASP-193b
Αστρονόμοι από το ΜΙΤ, το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο και η NASA ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν έναν πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό αστέρι του Γαλαξία μας, πέρα από τον Ποσειδώνα.
Με την ονομασία WASP-193b, αυτός ο νεοανακαλυφθείς κόσμος κάνει τον Δία να μοιάζει μικρός σε σύγκριση με αυτόν, αλλά δεν έχει σχεδόν καθόλου βάρος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτός ο αέριος γίγαντας είναι 50% μεγαλύτερος από τον Δία αλλά μόνο το ένα δέκατο περίπου της πυκνότητάς του, δίνοντάς του μια σχεδόν απίστευτα χαμηλή πυκνότητα, παρόμοια με… μαλλί της γριάς.
Ανάμεσα στους περισσότερους από 5.400 εξωπλανήτες που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, ο WASP-193b ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο χνουδωτούς. Είναι ο δεύτερος ελαφρύτερος πλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ, ακολουθώντας μόνο τον Kepler-51d, έναν μικρότερο κόσμο μεγέθους Ποσειδώνα. Αλλά χάρη στο τεράστιο μέγεθός του και την πυκνότητα που μοιάζει με μαξιλάρι, ο WASP-193b είναι μια κατηγορία από μόνος του.
«Η εύρεση γιγάντιων πλανητών με τόσο απίστευτα χαμηλή πυκνότητα είναι εξαιρετικά σπάνια», λέει ο Khalid Barkaoui, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο MIT. «Υπάρχει μια κατηγορία γνωστή ως φουσκωτοί Δίας, και εδώ και 15 χρόνια, οι επιστήμονες ξύνουν το κεφάλι τους για το τι πραγματικά είναι. Αυτός ο πλανήτης είναι ένα ακραίο παράδειγμα αυτής της ομάδας».
«Δεν έχουμε ιδέα πού να εντάξουμε αυτόν τον πλανήτη στις τρέχουσες θεωρίες σχηματισμού – δεν ταιριάζει με καμία από αυτές», προσθέτει ο Francisco Pozuelos, συν-επικεφαλής συγγραφέας και ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας στην Ισπανία. «Τα συνηθισμένα μοντέλα εξέλιξης των πλανητών απλά δεν υπολογίζουν κάτι τέτοιο. Η λεπτομερέστερη μελέτη της ατμόσφαιράς του μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς δημιουργήθηκε αυτή η παράξενη σφαίρα».
Ο πλανήτης τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή των αστρονόμων χάρη στο Wide Angle Search for Planets ( το οποίο ονομάστηκε WASP, για όσους λένε ότι οι επιστήμονες δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ). Αυτό το WASP είναι μια παγκόσμια συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που λειτουργούν δύο ρομποτικά παρατηρητήρια, το ένα στο βόρειο ημισφαίριο και το άλλο στο νότιο. Τα παρατηρητήρια αυτά σαρώνουν τον ουρανό χρησιμοποιώντας ευρυγώνιες κάμερες, παρακολουθώντας τη φωτεινότητα χιλιάδων άστρων σε αναζήτηση κρυμμένων πλανητών.
Αφού κατέβασαν τους αριθμούς, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι αυτός ο πλανήτης είναι εκπληκτικά ελαφρύς. Υπολόγισαν ότι η μάζα του είναι μόλις το 14% της μάζας του Δία και η πυκνότητά του; Μόλις 0,059 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό – πρακτικά αέρας σε σύγκριση με άλλους πλανήτες. Ενδεικτικά, ο Δίας έχει βάρος 1,33 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, ενώ η Γη είναι πολύ πιο βαριά 5,51 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Το πιο κοντινό πράγμα με το οποίο μπορούμε να συγκρίνουμε την πυκνότητα του WASP-193b; Με το μαλλί της γριάς, η οποία φτάνει περίπου τα 0,05 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο WASP-193b αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, όπως και άλλοι γίγαντες αερίου στον γαλαξία. Αλλά σε αντίθεση με τα πλανητικά ξαδέλφια του, αυτός φαίνεται να έχει μια ατμόσφαιρα που εκτείνεται δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πέρα από τη δική του Δία – σαν ένα ουράνιο μπαλόνι που δεν σταματά να διαστέλλεται.
https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/nasa-anakalypse-neo-planiti-pera-apo-ton-poseidona-me-apisteyta-xamili-pyknotita/