Ν. Κανέλλος: Το «καζίνο» της ενέργειας/καθαρές κουβέντες

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
του Νίκου Κανέλλου π. Πρέσβη.
———————————-
Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο προειδοποιούσαμε για τα πολλαπλά παιγνίδια στην ενέργεια που θα επι συμβούν
Αφορμή έδωσαν οι περίεργες συμπτώσεις δηλώσεων ευρωπαίων ηγετών για εναλλακτικές πηγες και δεσμεύσεων για μη ενδιαφέρον για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
Ήταν σαν να ακούς τους ηγέτες γνωστής χώρας του Καυκάσου που υπηρετησα ως Πρεσβυς οι οποίοι βάσισαν την πλήρη ανάπτυξη τους στο αεριο και στα κοιτάσματα να ανακοινώνουν ότι συντάσσονται με «άλλες μορφές» ενέργειας!
Η απορία μας γιγαντώθηκε με την γνωστή ιστορία του υγροποιημένου αερίου και ολοκληρώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Τώρα η Τουρκία συμφωνεί,κατα τα φαινόμενα,με τον Πούτιν για την «Θράκη» ως κέντρο φυσικού αερίου
Βέβαια οι Τούρκοι δεν εννοούν ακριβώς την ελληνική Θράκη
Άλλα εννοούν: να γίνουν ο κόμβος υποκριτικής παράκαμψης των κυρώσεων από τους Ευρωπαίους, επωφελούμενοι βέβαια τόσο των γεωπολιτικων όσο και τα οικονομικων ωφελειών και αποσπώντας βέβαια την «ευγνωμοσύνη» των ευρωπαϊκών χωρών.
Η ΕΕ σιωπά….
Να θυμίσω την…. «διεθνή απαξίωση» του Κ Καραμανλή για τον αγωγό Μπουργκάζ Αλεξανδρούπολη;
Το τι συνέπειες υπέστημεν δεν χρειάζεται να επαναδιατυπωθεί
Το τι συμμάχους ομως έχουμε πρέπει να μας προβληματίσει ….
Ο νοών νοείτο
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ας ξεκινήσουμε από την υπόμνηση του κ.Κανέλλου ”της διεθνούς απαξίωσης” του Κώστα Καραμανλή για τον αγωγό Μπουργκάζ -Αλεξανδρούπολης ,που δεν ήταν μόνο διεθνής ,αλλά δυστυχώς και εσωτερική μετά το Βουκουρέστι του 2008 από όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα -μηδέ της Παρατάξεώς του-, να ξεχαστεί η προσφορά του στα 5.5 χρόνια της πρωθυπουργίας του.
    Πάντως, ας μη κάνουμε δίκη προθέσεων για τον κ.Ερντογάν , για είσοδο του Ρωσικού αερίου από την δική μας Θράκη στην Ευρώπη -τα ”βρήκαν” τότε με τον Κώστα Καραμανλή-ΚΑΙ γιατί μας συμφέρει – η Θράκη μας θα ”κραταιωθεί ” γεωπολιτικώς και θα ανακάμψει οικονομικώς ΚΑΙ γιατί μπορεί αυτή η είσοδος του Ρωσικού αερίου για την Ευρώπη να γίνει μέσω Βουλγαρίας.
    Η σιωπούσα τώρα Ευρώπη ,η οποία απογοητεύτηκε από την συμπεριφορά της Ρωσίας , δεν αποκλείεται μετά την σίγουρη ανακωχή και διεθνή Συμφωνία για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, να ”επανασυνδεθεί” με το Ρωσικό φυσικό αέριο ,που συνέβαλε στην μεγάλη οικονομική της ανάπτυξη στη τελευταία 30ετία.
    Πόσες Συμφωνίες με πρώτη της Γιάλτας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και κατά την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου έγιναν μεταξύ των πρώην θανασίμων εχθρών και γιατί να μην επαναληφθεί αυτή η διεθνής κατάσταση, όταν τα ”πάντα ρει ” .
    Εντάξει το μοντέλο της Ε.Ε δεν αρέσει και δεν γίνεται αποδεκτό από την Ανατολή (Ρωσία Τουρκία κλπ), αλλά τα γεωπολιτικά και κυρίως τα οικονομικά συμφέροντα και αυτών και όλων των κρατών , θα επιβάλλουν την συνεργασία στον κόσμο μας ,που ΠΑΝΤΩΣ σίγουρα άλλαξε από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 ,όταν η Ρωσία επετέθη στην Ουκρανία και η οποία -δεν είχαμε προβλέψει- αντιστέκεται αποτελεσματικά.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα