Ν. Δένδιας από την Οδησσό: Η Ελλάδα προσπαθεί να προστατεύσει την Οδησσό, αλλά και τα στοιχεία της δικής μας πολιτιστικής παρουσίας από τις συνέπειες του πολέμου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το μήνυμα πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ελλάδα κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να προστατεύσει αφενός την ίδια την Οδησσό, αλλά και τα στοιχεία της δικής μας πολιτιστικής παρουσίας εδώ από τις συνέπειες του πολέμου», έστειλε από την Οδησσό, όπου πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα ξανά στην Οδησσό. Καταρχήν, για να συναντήσω τον δήμαρχο, G.Trukhanov, και να μπορέσουμε να συζητήσουμε πώς θα συντονίσουμε την κοινή προσπάθεια ώστε το ιστορικό κέντρο της Οδησσού να γίνει πολιτιστικό μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Να δημιουργήσουμε έτσι μία ασπίδα πολιτισμού που θα προστατεύσει αυτό το ιστορικό κέντρο από τις συνέπειες του πολέμου. Ένα κέντρο, το οποίο συνδέεται με την Ελλάδα, καταρχήν διότι εδώ ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση. Το κτίριο που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση βρίσκεται εδώ, είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά και στο κτίριο της Όπερας, όπου βρισκόμαστε τώρα, συνδεόμαστε με την Οδησσό. Είναι ένα κτίριο που κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Γρηγορίου Μαρασλή, ενός Έλληνα ο οποίος έχει πολλαπλά ευεργετήσει και την Ελλάδα. Το Δημαρχείο στην πατρίδα μου, την Κέρκυρα, λέγεται Μαράσλειο» ανέφερε σε δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.

Όπως γνωστοποίησε, «αποφασίσαμε με τη βοήθεια και του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα μας διαθέσει δύο εμπειρογνώμονες, και με την εμπειρία που ήδη έχουμε από την επιτυχημένη προσπάθεια να κάνουμε την Κέρκυρα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να βοηθήσουμε ώστε και η Οδησσός να φθάσει πολύ σύντομα στο επίπεδο να περιληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με στελέχη της ελληνικής ομογένειας και με Έλληνες οι οποίοι έφυγαν από τη Μαριούπολη και βρίσκονται στην Οδησσό.

Κατόπιν, θα ενημερωθεί από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Περιφέρειας Οδησσού για την ευρύτερη κατάσταση.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας θα παραστεί στην υπογραφή μιας Συμφωνίας με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού, όπου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα συγχρηματοδοτήσει μια προσπάθεια ψηφιοποίησης του τμήματος των αρχείων που αφορούν την ελληνική παρουσία εδώ.

Συνάντηση Ν. Δένδια στην Οδησσό με ομογενείς από τη Μαριούπολη

Με ομογενείς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Μαριούπολη συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Οδησσό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, άκουσε τις εμπειρίες τους και τους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεριμνά για το καλό τους και να τους παρέχει βοήθεια τώρα και στο μέλλον.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα