Απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τα μυστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την ενδυνάμωση του ουκρανικού στρατού ενόψει μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης κατά της Ρωσίας δημοσιεύθηκαν σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το αμερικανικό Πεντάγωνο ερευνά ποιος μπορεί να είναι πίσω από τη διαρροή των εγγράφων, τα οποία εμφανίστηκαν στο Twitter και στο Telegram, μια πλατφόρμα με περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο χρήστες και η οποία είναι ευρέως διαθέσιμη στη Ρωσία.

Στρατιωτικοί αναλυτές είπαν ότι τα έγγραφα φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί σε ορισμένα σημεία από την αρχική τους μορφή, υπερεκτιμώντας τις αμερικανικές εκτιμήσεις για τους νεκρούς στην Ουκρανία από τον πόλεμο και υποτιμώντας τις εκτιμήσεις για τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Οι τροποποιήσεις θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια προσπάθεια παραπληροφόρησης από τη Μόσχα, όπως είπαν αναλυτές. Αλλά οι αποκαλύψεις στα πρωτότυπα έγγραφα, που εμφανίζονται ως φωτογραφίες με χάρτες των παραδόσεων όπλων που αναμένονται, δυνάμεις στρατευμάτων και τάγματα καθώς και άλλα σχέδια, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική παραβίαση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην προσπάθεια να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν εργάζονταν για να διαγραφούν, αλλά δεν τα κατάφεραν από το απόγευμα της Πέμπτης, σημειώνουν οι ΝΥΤ.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξετάζεται το θέμα», δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου στο Πεντάγωνο

Τι περιέχουν τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν

αποκαλυψη, nyt, πολεμος ουρκανια, απορρητα εγγραφα

Τα έγγραφα δεν παρέχουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης, όπως πώς, πότε και πού η Ουκρανία σκοπεύει να ξεκινήσει την επίθεσή της. Και επειδή τα έγγραφα χρονολογούνται προ πέντε εβδομάδων, προσφέρουν ένα στιγμιότυπο του χρόνου – την αμερικανική και την ουκρανική άποψη, από την 1η Μαρτίου, για το τι μπορεί να χρειαστούν τα ουκρανικά στρατεύματα για τον πόλεμο.

Ωστόσο, στο εκπαιδευμένο μάτι ενός Ρώσου στρατηγού ή αναλυτή πληροφοριών, τα έγγραφα προσφέρουν αναμφίβολα πολλές δελεαστικές ενδείξεις. Τα έγγραφα αναφέρουν, για παράδειγμα, το ποσοστό δαπανών πυρομαχικών του HIMARS – του συστήματος πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας – που παρέχει η Αμερική, τα οποία μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον στόχων όπως αποθήκες πυρομαχικών, υποδομές και στρατεύματα, από μεγάλη απόσταση. Το Πεντάγωνο δεν έχει πει δημόσια κατά πόσο χρησιμοποιούν τα ουκρανικά στρατεύματα τα πυρομαχικά HIMAR. Αλλά τα έγγραφα το κάνουν.

HIMARS

Δεν ήταν σαφές πώς κατέληξαν τα έγγραφα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, τα φιλορωσικά κυβερνητικά κανάλια μοιράζονται και κυκλοφορούν τις διαφάνειες με τις πληροφορίες, όπως ανέφεραν στρατιωτικοί αναλυτές.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από ρωσικές πηγές θα μπορούσαν να τροποποιηθούν επιλεκτικά για να παρουσιάσουν την παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου.

«Είτε αυτά τα έγγραφα είναι αυθεντικά είτε όχι, οι άνθρωποι θα πρέπει να φροντίζουν για οτιδήποτε δημοσιεύεται από ρωσικές πηγές», δήλωσε ο Michael Kofman, διευθυντής Ρωσικών Σπουδών στο CNA, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στο Arlington.

Μία από τις διαφάνειες ανέφερε ότι 16.000 έως 17.500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ η Ουκρανία είχε υποστεί έως και 71.500 θανάτους στρατιωτών. Το Πεντάγωνο και άλλοι αναλυτές έχουν υπολογίσει ότι η Ρωσία έχει υποστεί πολύ περισσότερες απώλειες και ότι σχεδόν 200.000 στρατιώτες από κάθε πλευρά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

«Άκρως απόρρητο: Ο πόλεμος στην Ουκρανία»

Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι τμήματα των εγγράφων φαίνονται αυθεντικά και θα μπορούσαν να παρέχουν στη Ρωσία πολύτιμες πληροφορίες, όπως τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση όπλων και στρατευμάτων, τον αριθμό συσσώρευσης ουκρανικών στρατευμάτων και άλλες στρατιωτικές λεπτομέρειες.

Ένα έγγραφο με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» αναφέρεται στην «Κατάσταση της σύγκρουσης από την 1η Μαρτίου». Εκείνη την ημέρα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν σε μια αμερικανική βάση στο Βάισμπαντεν της Γερμανίας για συνεδρίες πολεμικών παιγνίων και μια μέρα αργότερα, ο στρατηγός Mark A. Milley, ο αρχηγός του Μικτού Επιτελείου, και ο στρατηγός Christopher Cavoli, ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής για την Ευρώπη, ήταν σις συνεδριάσεις.

Ένα άλλο έγγραφο περιλαμβάνει στήλες που απαριθμούν μονάδες ουκρανικών στρατευμάτων, εξοπλισμό και εκπαίδευση, με χρονοδιαγράμματα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο. Το έγγραφο περιέχει μια περίληψη 12 ταξιαρχιών μάχης που συγκεντρώνονται, ενώ οι εννέα από αυτές προφανώς εκπαιδεύονται και προμηθεύονται όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Από αυτές τις εννέα ταξιαρχίες, τα έγγραφα ανέφεραν ότι οι έξι θα ήταν έτοιμες μέχρι τις 31 Μαρτίου και οι υπόλοιπες έως τις 30 Απριλίου. Μια ουκρανική ταξιαρχία έχει περίπου 4.000 έως 5.000 στρατιώτες, όπως λένε αναλυτές.

Το έγγραφο ανέφερε ότι οι χρόνοι παράδοσης του εξοπλισμού θα επηρεάσουν την εκπαίδευση και την ετοιμότητα για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Ο συνολικός εξοπλισμός που χρειαζόταν για εννέα ταξιαρχίες, ανέφερε το έγγραφο, ήταν περισσότερα από 250 άρματα μάχης και περισσότερα από 350 τεθωρακισμένα οχήματα.

Η διαρροή είναι η πρώτη σημαντική ανακάλυψη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που έχει δημοσιοποιηθεί από την έναρξη του πολέμου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία πληροφορίες για θέσεις διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και άλλους βασικούς κόμβους στις ρωσικές στρατιωτικές γραμμές.

Τέτοιες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο επέτρεψαν στους Ουκρανούς να στοχοποιήσουν ρωσικές δυνάμεις, να σκοτώσουν ανώτερους στρατηγούς και να αναγκάσουν τον εφοδιασμό για τις προμήθειες πυρομαχικών να μετακινηθεί πιο μακριά από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση αυτών των επιθέσεων.

Ωστόσο, νωρίς κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν διστακτικοί σχετικά με το να μοιραστούν τα σχέδια μάχης τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον φόβο διαρροών, όπως δήλωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι συχνά είχαν καλύτερη κατανόηση των στρατιωτικών σχεδίων της Ρωσίας παρά της Ουκρανίας.

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκε σημαντικά το περασμένο φθινόπωρο και οι δύο χώρες εργάζονται στενά πάνω στις επιλογές για μια ουκρανική αντεπίθεση.