Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών -Θα την τηρήσουμε

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΕΙ

Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και της στάσης που κρατάει η ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές κυριάρχησε στο πρώτο μέρος της ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικό Νίκο Δένδια στα μέλη της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής.

Το θέμα έθεσε πρώτη η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει τη συμφωνία. Μάλιστα με αφορμή τα επικριτικά σχόλια που κάνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Μπακογιαννη τόνισε ότι η ΝΔ δεν έχει διγλωσσία στο θέμα αυτό ούτε άλλαξε άποψη σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά.

Μπακογιάννη: Δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό
«Η Νέα Δημοκρατία είχε πει ότι αν ψηφιστεί αυτή η συμφωνία θα είναι εν ισχύ και ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη που μπορεί να αναιρέσει ή να αλλάξει αυτή τη συμφωνία. Αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο πριν τις εκλογές εννοείται ότι το θεωρούμε αυτονόητο και μετά τις εκλογές.
Η παραφιλολογία που ακούγεται τον τελευταίο καιρό είναι περί όνου σκιάς. Ούτε άλλαξε η Νέα Δημοκρατία άποψη αφοί θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία έχει βασικές αδυναμίες. Όμως μην μπορώντας να κάνει το παραμικρό διότι ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε.»
Κατρούγκαλος: Είναι σωστό που ζητάτε η βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο τέως υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγορώντας τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αρνούνται να ονομάσουν την γειτονική χώρα βόρεια Μακεδονία έτσι όπως είναι το συνταγματικό της όνομα.

«Δεν μπορεί να τιμήσει κάνεις μια προδοσία ή μια μειοδοσία, μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Μπορεί να πει ότι ήταν κακή και εγώ θα την έκανα καλύτερη αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τις φωνές που ακούγονται.»

Ο κ. Κατρούγκαλος εξαίρεσε τον Νίκο Δένδια και την Ντόρα Μπακογιάννη αυτές τις φωνές και ζήτησε και η Ελλάδα να τηρήσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία

«Εσείς με σοβαρότητα υπερασπίζεται τις απόψεις του κόμματος σας και τώρα της εθνικής διπλωματίας υπάρχουν υπουργοί όπως ο υπουργός άμυνας που μίλησε για το θετικό και στον σταθεροποιητικό ρόλο της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά ακούμε μεμονωμένες φωνές ακόμη και τώρα για προδοσία. Δεν μπορούμε να έχουμε διγλωσσία και να συνεχίζουμε και σήμερα αυτό το διχαστικό λόγο.

Είναι σωστό που ζητάτε η βόρεια Μακεδονία να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία όπως το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Όσο δεν εφαρμόζουμε κι εμείς απαρέγκλιτα αυτή τη συμφωνία αφαιρούμε και από εμάς διπλωματική ισχύ.

Πως θα το κάνουμε αυτό όταν στελέχη σας αρνούνται να ονομάσουν την γειτονική χώρα με το διπλωματικό όνομα που προβλέπει η συμφωνία;»

Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος χρησιμοποίησε πολύ ήπιους τόνους την τοποθέτηση του και μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον υπουργό εξωτερικών.

«Σας θεωρώ έναν σοβαρό και ευπρεπή πολιτικό, ποτέ δεν ενώσαμε τη φωνή σας με κραυγές και μισαλλοδοξίες που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα. Θέλω να χρησιμοποιήσετε το διπλωματικό κεφάλαιο που συσσώρευσαμε το προηγούμενο διάστημα. Εισαστε και εσείς με την άποψη ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές αλλά στα εθνικά ζητήματα πρέπει να έχουμε μία άποψη εθνική.

Στο θέμα των Πρεσπών τοποθετήθηκε και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής λέγοντας πως πρέπει να δοθεί μάχη για να προστατευτούν τα μακεδονικά προϊόντα.

«Ο σκοπός είναι σήμερα να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμφωνία γιατί δεν αντιμετωπίζονται όλα, μπορούν όμως πολλά να αντιμετωπιστούν με συστηματικό τρόπο εφόσον η χώρα δείξει ενδιαφέρον. Κάναμε ερωτηση στον υπουργείο εξωτερικών για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων που αυτή τη στιγμή είναι αιωρούμενα. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα μέσα από την πρόβλεψη των κοινών επιτροπών για να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες είναι προ των πυλών».

Να διατηρηθούν ανοιχτές οι πύλες διαλόγου με την Τουρκία
Η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκαν και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ζητώντας και οι δύο να διατηρηθούν ανοιχτές οι πύλες διαλόγου με την Τουρκία.

Ντορα Μπακογιάννη : «Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι απολύτως απαραίτητος σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Η εμπειρία έδειξε πως όταν η Ελλάδα διέκοψε το διάλογο, στο εσωτερικό της χώρας ήταν ενδεχομένως μια πράξη πατριωτισμού και γενναιότητας, η οποία ομως κατέληξε σε απόλυτη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής. Το Περιβάλλον με την Τουρκία είναι προβληματικό. Δεν περίμενα ποτέ ότι ο Τσάβουσογλου θα πάει στην Αμμόχωστο και θα κάνει δηλώσεις από κει. Αυτή η πράξη του θα κριθεί πολύ αυστηρά στην Νέα Υόρκη λόγω ακριβώς του συμβολισμού που έχει.»

Γιώργος Κατρούγκαλος: « Συμφωνώ απολύτως την άποψη της κ. Μπακογιάννη ότι πρέπει να έχουμε συνεχώς διάλογο με την Τουρκία. Είναι ακριβώς όπως τα είπε, πρέπει να προσπαθεί κάνει συνεχώς να φτιάχνει θετική ατζέντα και να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας»

Ο υπουργός εξωτερικών στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε οτι το Υπουργείο εξωτερικών μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο υπουργείο με μετρήσιμη στοχοθεσία .

«Το Υπουργείο θα αποτελέσει φορέα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος των δυνατοτήτων μας. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναβαθμίζουμε συνεχώς το στρατηγικό μας διάλογο και επίσης με την Ιταλία την Γερμανία την Γαλλία αναβαθμίζουμε την συνεργασία μας.
Με τη Ρωσία και την Κίνα συνεργαζόμαστε σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες της καθε μιας. Με τη Βρετανία συνεργαζόμαστε για την μετά brexit εποχή.»
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/mpakogianni-den-allaxei-i-symfonia-prespon

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η κυρία Μπακογιάννη δεν μπορεί να συγκρατήσει την χαρά της που χάρις στο ΣΥΡΙΖΑ ξεφορτώθηκε το κόμμα της το πρόβλημα.
  Όχι μόνο τροποποίηση μπορεί να γίνει π.χ οι αστερίσκοι στην ταυτότητα και γλώσσα να περιληφθούν ως κύριοι προσδιορισμοί αλλά κατά το Δίκαιο των Διεθνών Συνθηκών η συμφωνία είναι και άκυρη και ακυρώσιμη.Λίγη μελέτη δεν βλάπτει.
  Ψηλά γράμματα για την ομιλούσα

  • Μέ ρίζες καραμανλήδικης βίας καί νοθείας, η (ούτε)Νέα (ούτε)Δημοκρατία

   κατέστησε τό ’93 πρωθυπουργό τής Χώρας τό «κάθαρμα τού ’65»,

   γιά νά πουλήσει αυτοπροσώπως νύχτα(ναί, ώρα καλά νυχτωμένη!…)
   σέ ιταλιάνους στό Μιλάνο τήν τρίτη στόν κόσμο τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
   κι επίσης “νύχτα”,
   ώστε νά τό αγνοεί ακόμη σήμερα τό πανελλήνιο,
   νά επιβάλλει στή Θεσσαλονίκη κολοσσιαία επέκταση τού Σχεδίου Πόλεως
   γιά νά χωράει καλοοργανωμένα

   πέντε εκατομμύρια…·

   μή γκαθώστε λοιπόν εκεί ‘σ’ απάν’,
   μόν’ ρωτήξτε όλους τούς θεσμούς πλήν εβραίων έξ εισβολέων
   πού μάς σκότωσαν καί μάς εκμεταλλεύτηκαν γιά αιώνες μέ τήν αβάντα τών άλλων εισβολέων καί στρατηγικών συμμάχων τους αιώνων,
   τών τουρκομογγόλων,
   πλήν ακόμη μερτζου καί εταιρειας μακεδονικων σπουδων,

   νά σάς πούν περί τίνος πρόκειται,
   μπάς καί μάθουμε κι εμείς…

 2. Σε καθε περιπτωση η Ν.Δημοκρατια απο τον δακρυσμενο Μακεδονα ιδρυτη της Κων/νο Καραμανλη μεχρι τους απλους ψηφοφορους της -που οι περισσοτεροι ”φυλαττουν Θερμοπυλες” στην Βορειο και Ανατολικη Ελλαδα- θα θεωρουν την Συμφωνια των Πρεσπων επιζημια για τα εθνικα συμφεροντα και παραδοση του ονοματος της Μακεδονιας και του Μακεδονικου Ελληνισμου στους Σλαβους του ενιαιου Πανσλαβισμου απο της Σιβηριας μεχρι της Κεντρικης Ευρωπης, με συγκαταβαση των ”στρατηγικων φιλων” της Ελλαδος Αμερικανων και των ψηφοφορων του ΣυριζΑνελ των κ.κ. Τσιπρα και Καμμενου , που ”τ’αδωσαν ολα” για να υπογραφει η Συμφωνια αυτη στις 17 Ιουνιου του 2018.
  Φυσικα ψηφοφοροι της Ν.Δημοκρατιας ειναι και αλλοι Ελληνες , που ως μονιμο πρωτο ερωτημα τους -ανεκαθεν προ των εκλογων -εχουν το γνωστο ”ποιος θα μας δωσει τα περισσοτερα” και τον οποιον και ψηφιζουν στις εκλογες.
  Η κα Μπακογιαννη , ειναι αληθεια πως παλαιψε δυνατα υπο την καθοδηγηση του τοτε πρωθυπουργου στο Βουκουρεστι το 2008 και ειχαμε το γνωστο αποτελεσμα, αλλα ως πρωην υπουργος Εξωτερικων δεν θα ηθελε κανενας υπουργος Εξωτερικων της κυβερνησεως του αδελφου της να ”ξαναμαλωσει” με τους εμμονικους” Αμερικανικους -που ειναι χειροτεροι τωρα με τον Τραμπ- για την Συμφωνια αυτη , την οποιαν ”παγωσαμε” και ως εικονες και ως διαδραστικοτητα -που λεμε- .
  Φυσικα δεν θα κοψουμε και την καλημερα με τους ΑλβανοΣλαβους της χωρας αυτης ,που μπορει και αυτοι στις επομενες εκλογες να στειλουν στην Αντιπολιτευση τον αυταδελφο του κ. Τσιπρα κ. Ζαεφ , Δημοκρατιας ενεκεν.
  Να ξαναθυμηθουμε την σκληρη πραγματικοτητα της καθημερινοτητος.
  Οταν γινει κανονικα η αγοραπωλησια μιας ακινητης περιουσιας και μεταγραφει η πραξη στο Υποθηκοφυλακείο τι να κανουν οι κληρονομοι του πωλητου και του αγοραστου;;;.
  Για να ξεκινησουν την ακυρωση της πρεπει να κηρυξουν πωλητη και αγοραστη με πραγματογνωμονες οτι δεν ειχαν σωας τας φρενας ,η, εξαπατηθηκαν ,η, εκφοβισθηκαν και κατι τετοια .
  Και ολα αυτα θελουν και χρονο και χρημα και διαθεση θυσιας της καρεκλας του οποιου επισημου , που θα ανακινησει το θεμα.
  Εμ… ολοι δεν ειναι Κωστας Καραμανλης , -που συμβαινει να ειναι Μακεδων απο παππου προς παππον -και τον οποιον αποπηραμε και οι περισσοτεροι των Ελληνων στις εκλογες του 209 για το Βουκουρεστι τον Απριλιο του 2008.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα