Γιώργος Λακόπουλος
Η μία όψη στην τραγωδία των Τεμπών είναι η σύγκρουση των τρένων. Από την αρχή η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει την ιδέα ότι υπεύθυνοι ήταν οι εξής: ο σταθμάρχης βάρδιας, που έκανε το «ανθρώπινο λάθος», οι κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους και όλες οι κυβερνήσεις από εποχής Τρικούπη. Τόσο απλά.
Οι «κακοδαιμονίες» δεν μπορούν να καθίσουν στο σκαμνί και για να δικάσουμε κυβερνήσεις και υπουργούς, πρέπει να κάνουμε αρχή από τους σημερινούς – οπότε άστο. Μένει ο σταθμάρχης.
Όχι όμως και αυτός που τον διόρισε. Ούτε αυτός που παρέλειψε να αποκλείσει τεχνικά τη σύγκρουση. Πόσο μάλλον αυτός που την απέκλειε, όταν τον προειδοποιούσαν. Μη δικάσουμε και τους δικούς μας.
Η άλλη πλευρά είναι οι παράνομες ουσίες, στις οποίες αποδίδεται η φωτιά. Αρχικά ο Πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπήρχαν». Προ ημέρων δικαιολογήθηκε ότι «έτσι του είπε η εταιρία», αλλά πλέον «δεν το αποκλείει» και πρέπει να τιμωρηθεί, αν τον κορόιδευε. Το είπε, αλλά μια εβδομάδα μετά η κυβέρνηση της έσκασε άλλα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Τώρα οι δικοί του διακινούν βίντεο που βγάζουν «λάδι» την εταιρία. Και οι παροικούντες στοιχηματίζουν: εκεί θα καθίσει η μπίλια όταν «η Δικαιοσύνη βρει την αλήθεια». Ρωτήστε και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου…
Αν όμως δεν υπήρξε παράνομο φορτίο, ο Πρωθυπουργός έχει άλλο πρόβλημα: να εξηγήσει πώς προέκυψε η φωτιά με το μανιτάρι. Εκτός αν δεν υπήρξε ούτε φωτιά και «αποδειχθεί» με νέο βίντεο που θα δείχνει, εκτός από τα συντρίμμια, τον ουρανό με τα αστέρια.
Αν όμως δεν υπήρχε παράνομο φορτίο, δεν υπήρχε από την αρχή. Οπότε, γιατί μετέφεραν αμέσως τα χώματα – που έσβησαν ίχνη και αλλοίωναν τον χώρο – και τρέχουν στα δικαστήρια τον Αγοραστό, και στις προανακριτικές τον Τριαντόπουλο; Απλώς κάποιος νόμιζε ότι υπήρχε; Ήταν δηλαδή λάθος συναγερμός;
Μάλλον, αν πάρουμε τοις μετρητοίς την τελευταία παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, που βάζει το χέρι της στο Ευαγγέλιο: «Δεν δέχομαι τη συγκάλυψη, διότι δεν υπάρχει». Άρα η σύγκρουση ήταν απλώς «ατύχημα» – όπως το είπε – χωρίς παράνομο φορτίο;
Η απορία είναι πώς το ξέρει μια απλή βουλευτής και δεν τον ξέρει ο Πρωθυπουργός, του οποίου η πιο πρόσφατη δήλωση είναι: «δεν το αποκλείω». Και αφού το ξέρει, γιατί περιμένει «να βγει η αλήθεια – όποια και αν είναι»; Ξέρει και ποια θα είναι;
«Δεν είμαστε τέρατα» – για να συγκαλύπτουμε – είπε η κυρία. Αλλά δεν διευκρίνισε ποιους ακριβώς εννοεί. Δεκτό: δεν είναι – όποιους και αν έχει στο μυαλό της. Αλλά το ζητούμενο σ’ αυτή την υπόθεση δεν είναι αυτό.
Είναι ποιος, από την κυβέρνηση, ευθύνεται για τη σύγκρουση, επειδή δεν έκανε ό,τι όφειλε άσχετα τι – δεν – έκαναν οι προηγούμενοι. Και τι ακριβώς ήταν αυτό που πήρε φωτιά – γιατί πήρε – αλλά και ποιος το φόρτωσε.
Η αναζήτηση της ευθύνης δεν αφορά «τέρατα», ή εξωγήινους. Και δεν είναι συλλογική ευθύνη για να χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό. Αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες πράξεις, ή παραλείψεις. Έτσι απονέμεται η Δικαιοσύνη.
Ένα από τα πρόσωπα είναι ο εν ενεργεία – κατά τη σύγκρουση – υπουργός Καραμανλής. Η Ντόρα που δεν είχε ούτε καλημέρα μαζί του, αλλά τώρα τον καλύπτει: «Δεν είναι διορισμένος βουλευτής, τον ψήφισαν στις Σέρρες».
Κι ο Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγμένος είναι και από τους πολίτες και από το κόμμα του, αλλά ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να μιλήσει μαζί του στη Βουλή.
Αντιφάσεις, πολλές αντιφάσεις και μπαλαμούτι. «Θα ήταν βλακώδες» να συγκαλύψουμε, λέει η Ντόρα – για τους κυβερνητικούς χειρισμούς μετά τη σύγκρουση. Όχι απαραιτήτως. Μπορεί να είναι μια αλληλουχία από γκάφες. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες…
https://www.ieidiseis.gr/fotoskiaseis/279097/dora-bakogianni-gafes
Η Μαρία Καρυστιανού υπέβαλε σήμερα μήνυση κατά του ανακριτή Μπακαΐμη, γιατί, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε δημοσίως, ο ανακριτής είχε εξ αρχής στην κατοχή του 649.000 αρχεία (ηχητικά και βίντεο), που δεν συμπεριέλαβε στην δικογραφία.
Και ο ακριβής-ολοστρόγγυλος λογαριασμός 649.000 – ούτε ένα παραπάνω και ούτε ένα παρακάτω-και μάλιστα στο 48ωρο 28/2 και 1/3 2023 , μας κάνει όλους -και εσάς- να αμφιβάλλουμε.
Θα πει με πρόχειρους λογαριασμούς ότι παραδίνονταν στην Εισαγγελία Λαρίσης τότε (262) πειστήρια στο λεπτό και φυσικά είναι άγνωστο ποιος-ποιοι τα παρελάμβαναν και που τα αποθήκευαν σαν ιερό δισκοπότηρο.
Η μήνυση υπεβλήθη χθες -και όχι μια μέρα έστω πριν- μετά τα τρία βίντεο ,που βεβαιώθηκε ότι είναι γνήσια (τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια).
ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ;.
Πριν γράψετε κάτι ρωτήστε και κανέναν που ξέρει: αρχεία παρέδωσαν, ίσως σε δίσκο. Δεν χρειάζεται πάνω από 5 λεπτά για να παραδοθούν. Η ουσία δεν βρίσκεται στο πόσα ήταν και ίσως να μην περιέχουν τίποτε χρήσιμο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έλαβαν γνώση οι δικηγόροι των συγγενών. Η ουσία επίσης είναι ότι σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι άδικα, με ευθύνη αυτών που δεν φρόντισαν να υπάρχουν οι 5 (τουλάχιστον) ασφαλιστικές δικλείδες: 1. Σωστοί και αρκετοί σταθμάρχες 2. Φωτοσήμανση 3. Ραδιοεπικοινωνίες (ή έστω με κινητά) των μηχανοδηγών 4. Τηλεδιοίκηση (που υπήρχε παλιότερα έστω και τμηματική και όχι τόσο σύγχρονη) 5. Αυτόματο σύστημα αποτροπής συγκρούσεων ETCS. Τα γράφω απλοποιημένα για να γίνονται κατανοητά και από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας αλλά αν θέλετε μπορείτε να τα δείτε καλύτερα στην σελίδα των πραγματογνωμώνων: https://www.edapo.gr/update/. Δυστυχώς πιο ανησυχητική και από τον θάνατο 57 αθώων ανθρώπων είναι η στάση των κομματόσκυλων που για να μην χάσουν την εξουσία προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο. Σε κάθε τέτοιο έγκλημα η εκάστοτε κυβέρνηση έχει τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη (εδώ έχουν και φυσική ευθύνη) και οι αρμόδιοι πολιτικοί δεν πρέπει ούτε καν στην Ελλάδα να μένουν, όχι να ξαναβγαίνουν και να διοικούν ατιμώρητοι! Γιατί για να ξανακάνουν τα ίδια; Ψηφίστε όποιο κόμμα θέλετε αλλά οι υπεύθυνοι πρέπει να εξαφανίζονται από την πολιτική ζωή. Ας έρθουν άλλοι να δούμε τι θα κάνουν (ακόμη και από το ίδιο κόμμα, αν ψηφιστούν). Το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν καλύτεροι. Το θέμα είναι ότι αυτοί απέτυχαν με τραγικό τρόπο και πρέπει να τιμωρηθούν, όχι μόνο για τη δικαίωση των 57 νεκρών αλλά κυρίως, για να φοβούνται οι επόμενοι. Για σκεφθείτε έναν υπουργό μεταφορών που θα κάνει μια «ατασθαλία» τι θα πει: εδώ επί Καραμανλή σκοτώθηκαν 57 αθώοι και αυτός ξαναβγήκε βουλευτής, εγώ θα φοβηθώ επειδή «έφαγα» μερικά εκατομμύρια από την 717; Σε κάθε κόμμα πρέπει να ψηφίζουμε τους πιο έντιμους και ικανούς και όταν κάποιος βαρύνεται με σφάλμα πρέπει να αποσύρεται άμεσα και να δοκιμάζονται επόμενοι. Επίσης για το καλό της δημοκρατίας πρέπει να υπάρχει γρήγορη εναλλαγή στα κόμματα εξουσίας για να φοβούνται. Αν ένα κόμμα βγαίνει για 12 χρόνια συνέχεια γίνεται καθεστώς και οι απατεώνες αποθρασύνονται επειδή κανείς δεν τολμάει να τους πειράξει. Κάτι ξέρουν στις ΗΠΑ που έχουν μόνο 2 θητείες για τον πρόεδρο.
Μετά το ”’αρχεία παρέδωσαν ΙΣΩΣ σε δίσκο” , δεν διάβασα και τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στους δικαστές που θα δικάσουν .
Συμφωνώ στην συνεχή 8ετία των πολιτικών αρχηγών και πρωθυπουργών ,-όπως τώρα ισχύει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ,για να υπάρχει ανανέωση , αλλά με ηγεσίες προσηλωμένες στα ελληνικά κα ευρωπαϊκά κεκτημένα και μακράν του Μαρξισμού-Κομουνισμού και Ναζισμού.