Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Συμβουλίου θέλει η Μέρκελ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Απάντηση στην Πολωνία

Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Συμβουλίου θέλει η Μέρκελ
H Mέρκελ σε παλαιότερη συνάντηση με τον Τουσκ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία αντιτίθεται έντονα η Πολωνία, θα αποτελέσει «μήνυμα σταθερότητας για το σύνολο της ΕΕ» εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Σήμερα θα λάβουμε μια απόφαση αναφορικά με την επανεκλογή για μια νέα θητεία δυόμιση ετών του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρώ την επανεκλογή του μήνυμα σταθερότητας για το σύνολο της ΕΕ» σημείωσε η Μέρκελ απευθυνόμενη στο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται πολιτικές που βασίζονται στο ελεύθερο εμπόριο και πρόσθεσε ότι το μπλοκ πρέπει να επιδιώξει συμφωνίες με άλλες χώρες ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα απομονωθεί.

«Αν και παρατηρούμε ότι σε κάποια μέρη του κόσμου αυξάνεται η επιρροή της εθνικιστικής προσέγγισης και του προστατευτισμού, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να κλειδωθεί στον εαυτό της και να αποσυρθεί», επεσήμανε.

«Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει το άνοιγμά της προς τον κόσμο, κυρίως σε ό,τι αφορά την εμπορική της πολιτική» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Διήμερη Σύνοδος της ΕΕ

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προσέρχονται στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έχοντας ένα σχετικά ελαφρύ μενού, στο οποίο κυριαρχούν το ζήτημα της επανεκλογής του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και η συζήτηση των «27» την Παρασκευή για το μέλλον της Ευρώπης εν όψει της επετειακής συνόδου στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τον Ντόναλντ Τουσκ, του οποίου η επανεκλογή αποτελεί το πρώτο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης, δεν αναμένονται εκπλήξεις παρ’ όλο που η χώρα καταγωγής του, η Πολωνία, έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της υποψηφιότητάς του.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο υπέρ του Ντόναλντ Τουσκ, καθώς πολλοί από τους ηγέτες από «διαφορετικές πολιτικές οικογένειες» έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του. Ωστόσο, δεν αποκλείουν στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να μην είναι μόνο η Πολωνία αυτή που θα ψηφίσει κατά της επανεκλογής του.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία, ενώ ο κάθε πρόεδρος εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών, με δυνατότητα μίας ανανέωσης.

Η πρώτη εντολή του προέδρου Τουσκ στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λήγει στις 31 Μαΐου 2017.

Newsroom ΔΟΛ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα