Νομοσχέδιο για την Ψήφο των Αποδήμων: Υποτιμητικό και Διαιρετικό για τους Έλληνες του εξωτερικού

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Ιουστίνη Φραγκούλη-ΑργύρηΔημοσιογράφος και Συγγραφέας

Οι Ελληνες απόδημοι δεν χρειάζονται ψίχουλα ελεημοσύνης ιδίως όταν πρόκειται να ασκήσουν το ύψιστο δικαίωμα του εκλέγειν!

Το θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων έχει τεθεί ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης των κομμάτων  με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στην προσπάθειά της να φανεί ότι ανταποκρίνεται στο καίριο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού κάνει βιαστικές κινήσεις απομονώνοντας στην ουσία το μεγάλο όγκο των Αποδήμων Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό. 

Σήμερα όλοι οι Eλληνες απόδημοι, ανεξαρτήτως πόσα χρόνια διαβιούν στην ξένη, ανεξαρτήτως σύνδεσης με την πατρίδα μέσω περιουσιακών στοιχείων και ΑΦΜ, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις κάλπες της Ελλάδας, εφόσον είναι Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας. 

Όμως έρχεται τώρα η συγχορδία των ελληνικών κομμάτων με τον απόλυτο συντονισμό της Νέας Δημοκρατίας να εκχωρήσει μερικώς και σε μερικούς Έλληνες Απόδημους το ιερό δικαίωμα της ψήφου. Ο  υπουργός εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε το πώς θα πιστοποιείται από τις αρχές ότι οι Ελληνες του εξωτερικού έχουν παρουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια της απουσίας τους.

Δηλαδή οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας θα πρέπει να αποδείξουν το αυταπόδεικτο, πως έχουν δικαίωμα ψήφου, μόνο αν προσκομίσουν χαρτιά και βεβαιώσεις από τα κατά τόπους προξενεία ότι έχουν ζήσει μέσα στα τελευταία 35 χρόνια επί δύο συνεχή έτη στην Ελλάδα.

Έτσι αποκλείεται εξ ορισμού η μεταπολεμική γενιά που διώχθηκε κανονικά από την πατρίδα για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς εκείνα τα άγρια χρόνια μετά τον εμφύλιο ή κατά την χούντα. Αποκλείονται εξ ορισμού όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη να παντρέψουν αδερφές, να αγοράσουν χτήματα για την οικογένεια στέλνοντας τον οβολό τους από τον ιδρώτα μιας ζωής δύσκολης και κουραστικής εδώ στην ξένη. Αποκλείονται όλοι αυτοί που έστελναν τους μυστικούς πόρους μέχρι τον εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα με αυτά τα επιλεκτικά κριτήρια δημιουργούν Έλληνες Απόδημους πολίτες χωρισμένους σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που έχουν πρόσφατα αποδημήσει στο εξωτερικό-κυρίως στην Ευρώπη- και σε εκείνους που βρίσκονται μονίμως στο εξωτερικό (Αμερική και κυρίως Αυστραλία), αδύναμοι οικονομικά και γέροι για να επιστρέψουν στην Ελλάδα να μείνουν δύο συνεχή χρόνια για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, αποκλείεται ολοσχερώς από το δικαίωμα της ψήφου η νέα γενιά των Ελλήνων Απόδημων, τους οποίους βεβαίως η χώρα μας επιζητεί ως καλοκαιρινούς πελάτες στις παραλίες και στα πολυτελή ξενοδοχεία και από τους οποίους  επιζητεί με κάθε τρόπο να γίνουν επενδυτές στη νέα μετά την κρίση εποχή. Αποκλείει από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι τα παιδιά μας, που αισθάνονται βαθιά την ελληνικότητα και παρακολουθούν τα γεγονότα όπως εξελίσσονται στην πατρίδα.

Το νομοθετικό σώμα της Ελλάδας θέλει να εξαιρέσει αυτά τα παιδιά, που οφείλω να σας ομολογήσω πως κατά 90% δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο κι επομένως δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Ήδη, η δεύτερη γενιά των αδιάφορων νέων για την Ελλάδα στη συντριπτική της πλειοψηφία έχει αποφασίσει να απόσχει μόνη της από τις διαδικασίες σε μια «ξένη πατρίδα» των γονιών τους.’ Άρα το φίλτρο ήδη υφίσταται και δεν χρειάζεται επιδεικτικά να γραφτεί στο νέο νομοθέτημα, ορίζοντας τα περί μόνιμης κατοικίας τη διετία, το ΑΦΜ κλπ.

Αυτό το σχέδιο νόμου που προβλέπει μόνο κάλπες στα επιτόπου προξενεία και τις διπλωματικές αρχές αποκλείει τελικά όλους αυτούς που ζουν εκτός κέντρου στις χώρες της αποδημίας. Επομένως, αν ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού έρχεται να καλύψει το κενό για τους νεοαπόδημους κυρίως της Ευρώπης, και πάλι αποτυγχάνει να πετύχει το στόχο του, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται διασκορπισμένοι στα διάφορα σημεία των διαφόρων χωρών, όχι απαραίτητα κοντά στα ελληνικά προξενεία τα οποία όλο και λιγοστεύουν για λόγους οικονομίας.

Επιπλέον, ο νόμος έρχεται να προτείνει αυξημένες βουλευτικές θέσεις στην επικράτεια, όπου οι Απόδημοι καλούνται να ψηφίσουν ανάμεσα στους προτεινόμενους από τα κέντρα των κομμάτων. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα λίστα με ξεχωριστούς βουλευτές – έστω και επικράτειας – οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν τις εκασταχού περιοχές, όπως Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Αφρική,  ευρωπαϊκές χώρες.

Η προσθήκη κάποιων ονομάτων στην ήδη υπάρχουσα λίστα των βουλευτών επικρατείας ουσιαστικά αποδυναμώνει την εκπροσώπηση των Ελλήνων Αποδήμων στα διάφορα σημεία της υφηλίου. 

Το νέο προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και διαιρετικό, είναι προσβλητικό για τους Απόδημους Έλληνες έστω κι αν έχει την έγκριση όλων των κομμάτων πλην του Βαρουφάκειου κόμματος.

Οι ’Έλληνες Απόδημοι δεν χρειάζονται ψίχουλα ελεημοσύνης ιδίως όταν πρόκειται να ασκήσουν το ύψιστο δικαίωμα του εκλέγειν!

https://www.huffingtonpost.gr/entry/nomoschedio-yia-ten-psefo-ton-apodemon-epotimetiko-kai-diairetiko-yia-toes-ellenes-toe-exoterikoe_gr_5db1664de4b01ca2a8580d9a?utm_hp_ref=gr-homepage&?ncid=newsltgrhpmgnews

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η γνωστή συγγραφέας και δημοσιογράφος που ζει στο εξωτερικό ,έχει απόλυτα δίκιο.
  Στην Μητέρα της Δημοκρατίας όπου όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου και του Συντάγματος ,έρχονται κάποιοι πολιτικοί και αδιάντροπα ,αντισυνταγματικά ,διαιρούν τους Έλληνες σε κατηγορίες για να μη ταράξουν τις πολιτικές τους ισορροπίες που με τόσο κόπο πέτυχαν συμβιβαζόμενοι με τα γνωστά οικονομικά κέντρα

 2. Η προταση της κυβερνησεως και της Ν.Δημοκρατιας -απ’οτι ολοι θυμομαστε-περιελαμβανε και την επιστολικη ψηφο και ουδενα ομογενη , εγγεγραμμενο στους εκλογικους καταλογους απεκλειε . Ηταν αδυνατο ομως να ψηφισθει απο 200 , τουλαχιστον ”εθνοπατερες” για να ισχυσει απο τις επομενες εκλογες και γιαυτο η υποχωρηση απο τον υπουργο Εσωτερικων , παληο γνωριμο των Αριστερων.
  Οπως τωρα κατεληξε η προταση νομου μετα την συμφωνια , με την επιμονη του ΚΚΕ , που διαθετει τον 201ο βουλευτη πολυ δυσκολα θα ψηφισθει και απο τους βουλευτες της Ν.Δημοκρατιας , οταν διαβασουν το αρθρο της κ. αρθρογραφου και αλλες ενστασεις , για να μη συμβαλουν στον αποκλεισμο υπερηφανων Ελληνων , οι περισσοτεροι των οποιων αγωνισθηκαν και δυο χρονια τωρα για να μη υπογραφει και κυρωθει η Συμφωνια των Πρεσπων.
  Μηπως και γιαυτο τον λογο ο αποκλεισμος τους .
  Ολα να τα περιμενεις απο τους Εαμοκομμουνιστες , οι οποιοι απο το 1944-49 ηθελαν και αυτονομη και κομμουνιστικη την Μακεδονια μας .
  Παντως αν ψηφισθει με τις αρχικες κυβερνητικες προτασεις απο λιγοτερους των 200 βουλευτων αππλως θα ισχυσει απο τις μεθεπομενες εκλογες και ο νομος θα γλυτωσει τις προσφυγες και τις αποφασεις του Σ.τ.Ε γιατι θα ειναι συνταγματικος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα