Να παραδειγματιστούμε από την αρχαία ελληνική τραγωδία – στη Μέση Ανατολή να υπερισχύσει η Δικαιοσύνη (Ανάλυση)

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφει ο Kenan Malik*

Καθώς παρακολουθώ την τραγωδία να εκτυλίσσεται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, μερικές φορές νιώθω σαν να διαβάζω την Ορέστεια ανάποδα. Η τριλογία του Αισχύλου, που γράφτηκε τον πέμπτο αιώνα π.Χ., αφηγείται την ιστορία της μεταμόρφωσης της αρχαίας Ελλάδας, από μια κοινωνία ριζωμένη στο αίμα και την εκδίκηση, σε μια κοινωνία που διαμορφώθηκε από τη δικαιοσύνη.

Η Ορέστεια ξεκινά με την επιστροφή του Αγαμέμνονα, αρχηγού των νικητών Ελλήνων, από τον Τρωικό πόλεμο. Η γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα, τον σκοτώνει βάναυσα για εκδίκηση, γιατί πριν από τη μάχη θυσίασε τελετουργικά την κόρη τους Ιφιγένεια για να κατευνάσει τους θεούς.

Για να εκδικηθεί τον πατέρα του, ο γιος του Αγαμέμνονα Ορέστης σκοτώνει την Κλυταιμνήστρα. Διωκόμενος από τις Ερινύες, αρχαίες θεότητες των οποίων ο ρόλος είναι να τιμωρούν μεγάλες αμαρτίες, ο Ορέστης αναζητά καταφύγιο στην Αθήνα. Η θεά της σοφίας, Αθηνά, συγκαλεί κριτική επιτροπή για να τον δικάσει. Η κριτική επιτροπή βρίσκεται σε αδιέξοδο και η Αθηνά δίνει την αποφασιστική αθωωτική ψήφο, ανοίγοντας την πιθανότητα ενός κόσμου πέρα από αυτόν που κυβερνούν οι Ερινύες.

 Η Ορέστεια είναι ένα σύνθετο έργο που πραγματεύεται πολλά θέματα, από την πατριαρχία μέχρι τη δημοκρατία.

Για τον Αισχύλο, η ανθρώπινη κατάσταση είναι τραγική. Ο Αγαμέμνονας, η Κλυταιμνήστρα και ο Ορέστης έρχονται διαδοχικά αντιμέτωποι με αδύνατες επιλογές.

Αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας κατά την οποία οι άνθρωποι εκπολιτίζονται και μαθαίνουν να ζουν με την τραγωδία της κατάστασής τους είναι, προτείνει ο Αισχύλος, η διάκριση της εκδίκησης από τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη μας φέρνει στη σφαίρα της πολιτικής και επιτρέπει εύλογες αλλαγές και λύτρωση.

Η ειρωνεία σήμερα είναι ότι η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων φαίνεται να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, σε έναν κόσμο που κυβερνάται περισσότερο από τις Ερινύες παρά από την Αθηνά.

Ένας κόσμος στον οποίο η διάβρωση των πολιτικών λύσεων για τις συγκρούσεις έχει οδηγήσει στην επιδίωξη της εκδίκησης να κυριαρχεί στην επιδίωξη της δικαιοσύνης.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη βαρβαρότητα της Χαμάς, μιας οργάνωσης που δεν είναι έκφραση της παλαιστινιακής αντίστασης, όπως βλέπουν ορισμένοι στα αριστερά, αλλά ο εκφυλισμός αυτής της αντίστασης, «η χαμένη ελπίδα στην επιτυχία των ηθικών στρατηγικών», όπως λέει ο Αμερικανός συγγραφέας Peter Beinart.

Η κυριαρχία της Χαμάς χαρακτηρίζεται από βάναυσες αντιπαραθέσεις με αντιπάλους, άρνηση των δικαιωμάτων των γυναικών , βασανιστήρια και δολοφονίες ομοφυλόφιλων. Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τον ισραηλινό αποκλεισμό, οι ηγέτες της Γάζας δεν έχουν κάνει πολλά για να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων. Η φαντασία της Χαμάς στηρίζεται όχι τόσο στο όραμα της παλαιστινιακής ελευθερίας όσο στο μίσος για το Ισραήλ και τους Εβραίους.

Όσοι χαροποιούνται με τις επιθέσεις της Χαμάς ως «αντίσταση» και φαντάζονται ότι η σφαγή των Ισραηλινών αμάχων είναι αυτό που μοιάζει με την «αποαποικιοποίηση», έχουν θλιβερή άποψη για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Είναι η προοπτική που, ελαχιστοποιώντας την αξία της ζωής των Ισραηλινών , απλώς ενθαρρύνει την ανάπτυξη του αντισημιτισμού.

Η απανθρωποποίηση του «άλλου» και η επιθυμία για εκδίκηση έναντι της δικαιοσύνης δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό της πολιτικής της Χαμάς. Είναι συνυφασμένη με τις ισραηλινές προοπτικές, από την κορυφή.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ισχυρίζεται ότι «όλο το έθνος» της Παλαιστίνης είναι «υπεύθυνο» για τα εγκλήματα της Χαμάς.

Ο υπουργός κληρονομιάς του Ισραήλ, Amichai Eliyahu , έγραψε για τη Γάζα και ανέφερε επιδοκιμαστικά έναν στρατιώτη: «Ανατινάξτε τα πάντα και ισοπεδώστε τα». Ο Galit Distal Atbaryan, βουλευτής του Likud και μέχρι πριν από δύο εβδομάδες υπουργός Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ, ζητά «να εξαλειφθεί η Γάζα» και προσθέτει: «Ένα εκδικητικό και βάναυσο IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις] χρειάζεται εδώ. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι ανήθικο».

Είναι η γλώσσα των Ερυνίων, όχι της Αθηνάς, που βασίζεται στα όπλα. Είναι επίσης η γλώσσα πολλών δυτικών υποστηρικτών του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός βουλευτής Μπράιαν Μαστ, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την προσπάθειά του να επιβραδύνει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, απέρριψε την ίδια τη σκέψη των αθώων Παλαιστινίων αμάχων : «Δεν πιστεύω ότι θα μιλούσαν τόσο ελαφρά για αθώους πολίτες Ναζί».

Δεν έχει αλλάξει μόνο η ισραηλινή ρητορική, αλλά και η στρατιωτική στρατηγική

Ξεκινώντας με τον βομβαρδισμό του Λιβάνου τη δεκαετία του 1990, όπως σημειώνουν οι Wendy Perlman και Boez Acili στο βιβλίο τους «The Triad of Coercion» , οι Ισραηλινοί ηγέτες άρχισαν να αντιμετωπίζουν τις στρατιωτικές ενέργειες ως «εγγενείς, όχι οργανικές, χρησιμότητας», όπου η χρήση του «αδιάκριτου και η βάναυση δύναμη» δικαιολογείται τόσο για ηθικούς όσο και για στρατηγικούς λόγους. Αυτό είναι που αντιμετωπίζει τώρα ο λαός της Γάζας.

Το Ισραήλ δεν επεδίωξε να βρει πολιτικές λύσεις στην παλαιστινιακή σύγκρουση, αλλά να την καταπνίξει και να τη διαχειριστεί.

Ήταν μια κυνική βοήθεια για την ανάπτυξη της Χαμάς, και ειδικά υποστηριζόμενη από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως εμπόδιο για μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

«Για να αποτρέψει την επιλογή των δύο κρατών », σημείωσε ο Γκέρσον Χακόεν, πρώην Ισραηλινός στρατηγός και ακαδημαϊκός ερευνητής, «μετατρέπει τη Χαμάς στον στενότερο συνεργάτη του. Για το κοινό, η Χαμάς είναι ο εχθρός. Κρυφά, η Χαμάς είναι σύμμαχος.»

Το Ισραήλ τώρα σπέρνει τον όλεθρο στη Γάζα, αναζητώντας το τέρας που βοήθησε να δημιουργηθεί.

Ενώ έχουμε ακούσει πολλές δικαιολογημένες επικρίσεις για αριστερούς που πανηγυρίζουν την επίθεση της Χαμάς, αυτό που σπάνια γίνεται λόγος είναι οι πολύ πιο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες που προωθούν εμπρηστική, απανθρωπιστική ρητορική στο όνομα της άμυνας του Ισραήλ και ο ρόλος που παίζει αυτή η ρητορική στη δικαιολόγηση των φρικαλεοτήτων στη Γάζα.

 Επιπλέον, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες σε Ευρώπη και Αμερική για να περιθωριοποιηθούν τα φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα.

Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων απαγορεύονται στη Γαλλία , ενώ η προσβολή του Ισραήλ θα ήταν έγκλημα σύμφωνα με τον προτεινόμενο νέο νόμο.

Στη Γερμανία, όπως σημειώνεται σε ανοιχτή επιστολή Εβραίων συγγραφέων, καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών, σε περιοχές όπου ζουν μεγάλες τουρκικές και αραβικές κοινότητες, «τεθωρακισμένα οχήματα και ένοπλες μονάδες ΜΑΤ περιπολούν στους δρόμους αναζητώντας οποιαδήποτε αυθόρμητη εκδήλωση υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους ή τονίζοντας το παλαιστινιακό σύμβολο ταυτότητας».

Στην Αμερική, όσοι εκφράζουν φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα απειλούνται με απόλυση.

Στη Βρετανία, η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, πρότεινε ότι η άνοδος της παλαιστινιακής σημαίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα και ότι «δεν είναι μόνο τα ρητά σύμβολα και οι φωνές υπέρ της Χαμάς… που προκαλούν ανησυχία».

Η υπουργός Επιστημών Michelle Donelan, αυτοαποκαλούμενη υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου στα πανεπιστήμια, ξεχώρισε δύο ακαδημαϊκούς για τις απόψεις τους για το Ισραήλ και τη σύγκρουση στη Γάζα.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτό από την απλή υποκρισία της ελευθερίας του λόγου.

Είναι μια προσπάθεια να αναδιατυπωθεί η σύγκρουση στη Γάζα ως ηθικό και όχι πολιτικό ζήτημα και να απονομιμοποιηθούν οι παλαιστινιακές προοπτικές, μια προσέγγιση που μπορεί μόνο να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την πολιτική δέσμευση σε δύσκολο έδαφος.

«Τι θα γίνει στο τέλος, πού θα σταματήσει η μανία της κατάρας;» ρωτά η Ρεφραίν στους Μετανοημένους, το δεύτερο μέρος της τριλογίας της Ορέστειας, αφού ο Ορέστης σκοτώνει την Κλυταιμνήστρα. Σήμερα, η απάντηση εξαρτάται από το αν εμείς –και οι πολιτικοί ηγέτες στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τη Δύση– θέλουμε να ακούσουμε τις Ερινύες ή την Αθηνά.

*Ο Kenan MALIK  είναι Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής. Το επίκεντρο της συγγραφής του είναι η φιλοσοφία της βιολογίας και οι σύγχρονες θεωρίες της πολυπολιτισμικότητας, του πλουραλισμού και της φυλής. Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στον Guardian.

Echedoros’s blog – ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα