Να μην κλαψουρίζουμε για το τουρκικό SUV

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Του Σάκη Μουμτζή

Από χθες ο Ερντογάν φιγουράρει δίπλα σε ένα καλαίσθητο SUV. Αν δεν υπήρχε η φιγούρα του Τούρκου προέδρου, ο αναγνώστης θα υπέθετε πως πρόκειται για τζιπ κάποιας αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας.

Κι όμως πρόκειται—σύμφωνα με τις ειδήσεις—για ένα αυτοκίνητο που παρήχθη 100% από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία. Στην Ελλάδα, αν κρίνω από τις αντιδράσεις στο διαδίκτυο, έπεσε πολύ κλάμα.

Το τουρκικό SUV ήταν μια καλή αφορμή για να επιδοθούμε στο εθνικό σπορ της κλάψας και της μουρμούρας. Αντι να εξετάσουμε με ψυχραιμία τι φταίει που εμείς δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ούτε ένα απλό αυτοκινητάκι, μιζεριάσουμε για τις προόδους της Τουρκίας.

Ο αναγνώστης γνωρίζει πως η εύκολη δικαιολογία που προβάλλεται είναι η γραφειοκρατία και η πολυνομία. Λησμονούμε όμως πως και η γραφειοκρατία και η πολυνομία επειδή είναι έργα ανθρώπων, από ανθρώπους μπορεί και εξαλειφθούν. Με απλά λόγια αν οι κυβερνώντες, διαχρονικά, ήθελαν να εξαφανίσουν αυτά τα δύο καρκινώματα, θα το πετύγχαναν. Δεν θέλουν, όμως, γιατί μέσα από την γραφειοκρατία και την πολυνομία, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τους.

«Σου βάζω εμπόδια ώστε η παρουσία μου να είναι απαραίτητη για το ξεπέρασμα τους». Αυτή είναι η λογική που κυριαρχεί στο πολιτικό μας σύστημα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Συγχρόνως, υπάρχει και μια άλλη βαθύτερη αιτία, γιατί η πατρίδα μας δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει ένα πολυτελές τζιπ αστικής διαδρομής. Και αυτή η αιτία βρίσκεται βαθιά ριζωμένη σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ο φθόνος και το μίσος για τον επιχειρηματία και τον πλούτο, που έχουν διαμονοποιηθεί.

Μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας μας, ισχυρές νησίδες, δεκαετίες τώρα, λένε σταθερά όχι σε κάθε προοπτική εξόδου από την μιζέρια και την κακομοιριά. Προτιμούν να μην γίνεται τίποτα, παρά αυτός που θα προσπαθήσει να κάνει κάτι, να κερδίσει λεφτά.

Αν την προσπάθεια την κάνει ιδιώτης επιχειρηματίας ενεργοποιούνται τα αντανακλαστικά του φθόνου. «Γιατί αυτός να πλουτίσει;». Το μικρόβιο της Αριστεράς έχει ποτίσει και ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με την Αριστερά. Και δεν επιδέχεται και εμβόλιο.

Αν την επένδυση την κάνει κάποιος κρατικός φορέας, το πάρτυ της φάρας των συνδικαλιστών στήνεται αμέσως. ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΕΑΒ, είναι η απόδειξη των παραπάνω.

Συνεπώς, δεν πρέπει να απορούμε για τίποτα.

Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.

Απάντηση: όχι, όσο τα μαρξιστικά ιδεολογήματα κυριαρχούν στην πατρίδα μας. Οχι, όσο ο πλούτος θεωρείται ένα αναγκαίο κακό. Οχι, όσο οι διάφοροι συνδικαλιστές και κάποιοι ολιγάρχες θεωρούν πως είναι οι «νταβαζήδες» της ελληνικής οικονομίας.

Υπουργοί που αγωνίζονται να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις, βρίσκουν μπροστά τους όλα αυτά τα τέρατα που αγωνίζονται να μην γίνει τίποτα σε αυτόν τον τόπο.

Αν θέλουμε να δούμε να φωτογραφίζεται με καμάρι δίπλα σε ένα ελληνικό SUV κάποιος Ελληνας πρωθυπουργός, θα πρέπει πρώτα να συντελεστεί κοσμογονική αλλαγή μέσα στην κοινωνία μας. Να αλλάξουν οι συνειδήσεις μας, ώστε να αντιληφθούμε όλοι πως αυτός που θα κατασκευάσει το ελληνικό SUV δεν θα το κάνει ούτε από εθνική υπερηφάνεια ούτε για την ψυχή της μάνας του.

Θα το κάνει για να κερδίσει λεφτά.

liberal.gr

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. “τι φταίει που εμείς δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε ούτε ένα απλό αυτοκινητάκι”:
  ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Η ΙΤΑΛΙΑ ΤΩΝ 70 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΕΙ 5 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΩΝ 80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ (ΧΟΝΔΡΙΚΑ, ΠΕΡΙ ΤΑ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΑΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ).ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΙΣΩΣ ΜΟΝΟ Η ΣΟΥΔΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑΣ. ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ. Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο,ΤΙ ΟΧΗΜΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑΙ : ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ, ΚΛΠ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ

 2. Η γραφειοκρατία από μόνη της, δεν θα πει τίποτα. Αποτελεί τον πυρετό τού σώματος της ελληνικής οικονομίας και όχι την αιτία της ασθένειάς της, που βρίσκεται αλλού. Τα υπαινίσσεται σε κάποιο σημείο και ο συγγραφέας του ωραίου αυτού άρθρου, χωρίς όμως να τα αναλύει, αν και ΑΥΤΟ είναι το ζητούμενο, προκειμένου να δούμε και τι κάνει ΑΥΤΗ η κυβέρνηση, την οποία ψηφίσαμε ακριβώς για να κάνει κάτι στα δυο παρακάτω μέτωπα:

  Α) Η ασθένεια λέγεται ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ και ο μεγάλος ασθενής που πτώχευσε το ελληνικό κράτος λέγεται ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Η ασθένειά μας οφείλεται στην ανάγκη επιβίωσης του δημόσιου τομέα στην έκταση που υφίσταται σήμερα. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, θα τον αποδεκάτιζε. Π.χ., ένας προϊστάμενος (που παίρνει και επίδομα προϊσταμένου) δεν θα είχε λόγο ύπαρξης με την γραμματέα του και έναν ή δυο (άχρηστους στις θέσεις που υπηρετούν) υπαλλήλους του, αν το Τμήμα του δεν ήταν ένα γρανάζι της κρατικής μηχανής σε μια διαδικασία παραγωγής μιας διοικητικής πράξης. Γι’ αυτό, θα κάνει τα πάντα ο κύριος αυτός όχι μόνο για να καταπολεμήσει αυτούς που πολεμούν την γραφειοκρατία, αλλά και για να την γιγαντώσει. Για να αποκτήσει λόγο ύπαρξης. Τόσο απλά. Να υπενθυμίσω ότι σε μια προσπάθεια συγχώνευσης δυο μεγάλων τραπεζών κατά το παρελθόν, οι διευθυντές τους ήταν αυτοί που την ακύρωσαν τότε, γιατί μεταξύ αρκετών εξ αυτών, κάποιοι θα χάνανε τις δουλειές τους, όταν στους δυο έπρεπε να μείνει ένας. Στο δημόσιο, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΜΕΣΩ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΛΠ. Και αυτό, για να μην κατηγορηθεί ο Κ. Μητσοτάκης ότι … απολύει. Άλλωστε, ο Θεοδωρικάκος δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι δεν θα απολυθεί κανένας. Αφού δεν θ’ απολύσει, λοιπόν, κανέναν, θα πρέπει να τους βρει δουλειά… Λογικό; Λογικό! Για ποια καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μιλάμε, λοιπόν.

  Β) Η δεύτερη αιτία της ασθένειάς μας, την οποία αναδεικνύει και αποκαλύπτει ο πυρετός της γραφειοκρατίας, είναι τα μικρά και μεγάλα εγκατεστημένα ιδιωτικά (κρατικοδίαιτα και μη) οικονομικά συμφέροντα, που δεν επιτρέπουν -αξιοποιώντας την γραφειοκρατία και τις ΔΕΚΟ και γενικότερα τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα- την ευεργετική λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού στη χώρα μας προς όφελος της απασχόλησης, των καταναλωτών και εντέλει και της εθνικής οικονομίας. Εδώ, λοιπόν, ο πόλεμος είναι με τα συμφέροντα αυτά. Αυτά θα πρέπει να καταπολεμηθούν για να μπορέσει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος των new comers, που θα προσδώσουν την απαιτούμενη δυναμική στην ελληνική οικονομία για να πετύχει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα πολλά χρόνια. Όταν μάλιστα τα μικρά και μεγάλα ιδιωτικά (κρατικοδίαιτα) συμφέροντα συμμαχούν με τις ΔΕΚΟ, τότε οι δυνάμεις αυτές μαζί, είναι σχεδόν ανίκητες. ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΟ; ‘Η ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΟ; Α ναι, στην ΔΕΗ ήρε, λέει, την μονιμότητα στους νεοπροσληφθέντες. Τώρα, να σχολιάσω;;; ΕΠΙΣΗΣ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΕΙ Σ’ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, τον οποίον όλοι γνωρίζουμε ότι δίνει και εναντίον ποιου ή ποίων τον δίνει.

  Είναι ώρα πλέον κάθε φιλελεύθερος πολίτης αυτής της χώρας ν’ αρχίσει να διερωτάται για ποιον θετικό λόγο ψήφισε αυτή την Κυβέρνηση. Διότι, για ποιον αρνητικό λόγο την ψήφισε, το γνωρίζουμε: για να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν αυτού, όμως; Γι’ αυτό μόνο την ψήφισε; Την επόμενη φορά, πάντως, δεν θα την ξαναψηφίσει για να διώξει τον ΣΥΡΙΖΑ! Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φύγει. Θα την ξαναψηφίσει αν κάνει κάτι στους δυο παραπάνω τομείς. Για τους φιλελεύθερους ψηφοφόρους μιλώ, γι’ αυτούς που βγάλανε και τον Κυριάκο αρχηγό στην ΝΔ. Χάρη στο ποσοστό αυτών που μετακινήθηκαν από το μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ βρίσκεται άλλωστε σήμερα στην Κυβέρνηση σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης.

  Αντί να κάνει κάτι στα δυο παραπάνω μέτωπα, ποιο είναι το story αυτής της Κυβέρνησης; Οι ξένες επενδύσεις! Δυστυχώς, όμως, το story αυτό πνίγηκε στα νερά του Ελληνικού, του πιο εμβληματικού της σχεδίου. Διότι, κανένας ξένος δεν πρόκειται να έρθει να σου φτιάξει τη χώρα. Μόνος σου θα πρέπει να το κάνεις. και θαρθούν, αυτούς που θέλεις κυρίως να έρθουν, οι μακροπρόθεσμοι δηλαδή σοβαροί επενδυτές, μόνον αν εσύ πρώτα φτιάξεις τη χώρα σου.

  Αυτό λέγεται μεταρρυθμίσεις. Τις οποίες δεν κάνουμε, αφήνοντας τα πράγματα ως έχουν, προσδοκώντας από τις ξένες επενδύσεις να τα σκεπάσουν όλα με το κύμα τους, πάνω στο οποίο φαίνεται πως έχει επενδύσει η Κυβέρνηση αυτή. Το οποίο περιμένουμε. Κι αντί γι’ αυτό, έρχεται ένα άλλο κύμα: των μεταναστών. Κι ένα δεύτερο: του Ερντογάν.

  Καλή χρονιά να έχουμε.

  • Πράγματι. Εμείς οι λίγοι φιλελεύθεροι στη χώρα, ψηφίσαμε Μητσοτάκη για 2 λόγους:

   1. Για να φύγουν οι κατσαπλιάδες του Σύριζα, οι οποίοι έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια παίζοντας stratego με την ιδεοληπτική μαλάκυνση της αριστεράς που κάνει πάρτυ στο κεφάλι τους. Άξιοι συνεχιστές του Κουτσόγιωργα, των Αυριανιστών και του Μπρούμελ του Κορυδαλλού, μαζεύουν λιμά από το πολιτικό πτώμα της Φώφης, με στόχο να επανέρθουν δριμύτεροι.

   Σφάλετε χοντρά αγαπητέ, όταν λέτε ότι ο Σύριζα έχει φύγει. Μακάρι να βγω ψεύτης, βέβαια.

   2. Για να γίνουν πράγματι μεταρρυθμίσεις στο κωλο-δημόσιο (όπως σωστά αναφέρετε στα α & β), απαιτείται στομάχι από τσίγκο και @@ σαν αυτά που είχε η Μάργκαρετ Θάτσερ. 13 μήνες είχαν απεργία οι ανθρακωρύχοι. Μάσησε;

   Εδώ τολμάει να τα βάλει κανείς με τα παλιόσκυλα του συνδικαλισμού, τους επαγγελματίες κηφήνες που λυμαίνονται την Ελλάδα 45 χρόνια τώρα; Μπορεί να τα βάλει με τα συμφέροντα των γνωστών και μη-εξαιρετέων επαγγελματικών τάξεων που προστατεύονται σαν ιερά τοτέμ;

   Μπορεί να τα βάλει ο Μητσοτάκης με τους κίτρινους χούλιγκανς των δρόμων; Με τα φαρμακεία;

   Όταν στην Ελλάδα πάψουν να υπάρχουν φαινόμενα σαν και αυτό

   http://marketnews.gr/article/2285677/mantsester-athina-gia-mia-sfragida

   (δύσκολο ακόμα και μετά από 100 χρόνια), τότε μπορεί και να υπάρχει μέλλον για τις μελλοντικές γενιές.

   Καλή μας χρονιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα