Να μηδενίσει τις αιτήσεις ασύλου θέλει Αυστριακός υπουργός και τα «χώνει» σε Ελλάδα και ΟΗΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

-

Στην επιδίωξη του να μην υποβάλλονται στο μέλλον αιτήσεις ασύλου στην Αυστρία αναφέρθηκε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ –του συγκυβερνώντος με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων – κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της αυστριακής Βουλής, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «ο στόχος μου είναι το μηδέν».

Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την τρέχουσα εξέλιξη, παραπέμποντας στον μικρό αριθμό των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που έχουν υποβληθεί στην Αυστρία κατά τη φετινή χρονιά, ωστόσο έκανε λόγο για «τεράστιες» προκλήσεις στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ένα «μη στεγανό σημείο» στην Ελλάδα, για το οποίο κατέστησε υπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, «αφήνει πρόσφυγες να περάσουν από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα».

Ο Χέρμπερτ Κικλ σχολίασε με δριμύτητα την πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στην Αυστρία στο θέμα του ασύλου, στην οποία έκθεση, όπως σημείωσε, υπάρχει τέτοια προκατάληψη που αυτή θα μπορούσε να έχει συνταχθεί από μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Ως προς την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την επικείμενη κροατική «εκδήλωση μνήμης»στο Λίμπαχερ Φελντ στο αυστριακό ομόσπονδο της Καρινθίας, η οποία καταγγέλεται από πολλές πλευρές ως «κροατική φασιστική σύναξη», ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι σαφώς συνδέεται με τις επιθέσεις που γίνονται προς το πρόσωπό του.

Κατά την άποψή του, αυτή η συνάντηση υπάρχει εδώ και δεκαετίες, όμως έχει γίνει πρόβλημα μόνον αφότου ο ίδιος ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών και πάντως το υπουργείο του θα φροντίσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Ως προς την έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε την 9η Μαίου, υπενθυμίζεται ότι σε αυτή διαπιστωνόταν από τον διεθνή οργανισμό η παραβίαση από την Αυστρία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα του ασύλου, κάτι που αντέκρουσε έντονα την ίδια ημέρα η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα».

Σε δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγόρησε για «προκατάληψη λόγω σοσιαλιστικής προέλευσης» την ύπατη αρμοστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν επιτρέπει να κακολογείται η χώρα του και αναμένει από τον ΟΗΕ να εξετάσει αντίστοιχα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, «τότε η Μισέλ Μπατσελέτ θα συνειδητοποιήσει γρήγορα ότι είναι λίγες οι χώρες στον κόσμο που διαθέτουν τόσο υψηλά στάνταρ ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Αυστρία, η οποία εκπλήρωσε υπέρ το δέον τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Χωρίς να πάρει θέση στα σημεία κριτικής που ασκείται στις 19 σελίδες της έκθεσης του ΟΗΕ, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, παρέπεμψε στην «εξαίρετη συμβολή» της χώρας του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ταυτόχρονα επισήμανε πως από το 2015 η Αυστρία έχει δεχθεί πάνω από 150.000 πρόσφυγες, παρέχοντας κατά κεφαλήν άσυλο στον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ επανέλαβε την πρόσφατη απαίτησή του για επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε χώρες οι οποίες επιτρέπουν τη διέλευση προσφύγων από το έδαφος τους.

Όπως επισημαίνεται από κύκλους του ΟΗΕ, η έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυστρία σε σχέση με το άσυλο, συντάχθηκε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία είχε συσταθεί πολύ πριν αναλάβει καθήκοντα η Μισέλ Μπατσελέτ και άρα δεν στέκουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για υποτιθέμενη πολιτική προκατάληψη της ύπατης αρμοστή.

slpress.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα