Το “δεν ισχύει η παραίτηση του Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού” που ανακοίνωσε χθες βράδι ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιώτοπουλος έχει ενδιαφέρον παρασκήνιο. Άλλη “γραμμή” επέλεξε ο ίδιος μετά από τη δημοσιοποίηση του θέματος και άλλη είχε ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Τι έχει συμβεί;

Το θέμα ξεκινά από την αναζήτηση ευθυνών για “τις διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων CHINOOK στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης”. Από το ΓΕΕΘΑ θεωρήθηκαν χαμηλές και γι΄ αυτό ζητήθηκε από τον Α/ΓΕΣ να μετατεθούν. Ο μεν  Διευθυντής Αεροπορίας Στρατού που βρίσκεται σ΄ αυτή τη θέση μόλις λίγους μήνες, στο ΤΕΘΑ, ο δε διευθυντής Τεχνικού στη ΓΕΠΣ. Και οι δύο μεταθέσεις αποτελούσαν σαφή υποβάθμιση τους.

Το ΓΕΣ “εκτελεί” την απαίτηση και είναι εντυπωσιακό ότι οι μεταθέσεις αποφασίζονται ομόφωνα! Ούτε ένας από τους συναδέλφους τους δεν εξέφρασε διαφορετική άποψη για να στηρίξει τους δύο Υποστράτηγους!

Το θέμα δημοσιοποιείται και ο ΥΕΘΑ που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε φέρει αντίρρηση, σκέφτεται μάλλον ότι όλα τα ΄χε η κυβέρνηση , αναταραχή στο στράτευμα της έλειπε. Γι΄ αυτό και στο σχετικό φάκελο  με τις μεταθέσεις γράφει “δεν συμφωνώ, δεν είναι ώρα για μεταθέσεις”.

Ωστόσο από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ έχουν άλλη άποψη. Το απρόβλεπτο γεγονός συνέβη προχθές όταν στο γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ ακούστηκαν βαριές κουβέντες τις οποίες ο χαμηλών τόνων Υποστράτηγος Γ. Κουμεντάκος δεν μπορούσε να “καταπιεί”. Ανακοινώνει την παραίτηση του και στο ΥΠΕΘΑ σημαίνει συναγερμός. Ειδικά μετά από τα δημοσιεύματα που υπήρξαν.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από απόστρατους.

Από χθες το μεσημέρι μέχρι το βράδυ που δόθηκαν στη δημοσιότητα ανακοινώσεις από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ, σύμφωνα με τις οποίες όλα αυτά ήταν…της φαντασίας μας, ασκήθηκαν πιέσεις και “έγινε μασάζ” στον Υποστράτηγο για να ανακαλέσει την παραίτηση του.

Στην ουσία του θέματος:

Πόσα CHINOOK πετάνε; Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά άπαντες, στρατιωτικοί και πολιτικοί τον αριθμό, δεν χρειάζεται να τον αναφέρουμε. Ο Διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού είχε πολλές φορές επισημάνει τις ανάγκες για συντήρηση και ανταλλακτικά. Ο αριθμός δεν είναι διόλου ευχάριστος και γι΄ αυτό η κυβέρνηση “κάνει το κορόιδο” και δεν απαντά στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης. Ας τους ενημερώσουν χωρίς δημόσιες ανακοινώσεις.

Εννοείται ότι σε περίπτωση κρίσης στρατιωτικής μπορεί ο αριθμός των CHINOOK που θα πετούσαν να διπλασιάζονταν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να ρισκάρουμε σοβαρό ατύχημα στις φωτιές επειδή κάποιοι ήθελαν να λένε  ότι διαθέτουμε …74 πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης. Προφανώς δεν υπάρχει κάποιος που να ΄χει διαφορετική άποψη.

Φαίνεται ότι το γεγονός ότι όλα όσα υποστηρίζει ο Διευθυντής Αεροπορίας Στρατού υπάρχουν εγγράφως “με βούλα”, μέτρησε αρκετά στο να επικρατήσει η άποψη Παναγιωτόπουλου που τελικά δεν θέλησε να υπάρξει ρήξη.

https://www.militaire.gr/pos-paremeine-kata-to-ypetha-sti-thesi-toy-o-dieythyntis-aeroporias-stratoy/