Να κοιτάξουμε μπροστά

21/2/20 | 1 | 0 | 608 εμφανίσεις
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

“Καθημερινή”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Αιφνιδιάζονται και ενίοτε γκρινιάζουν ορισμένοι για τις συχνές αναφορές της ηγεσίας της Ν.Δ. στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Υπενθυμίζουν, ορθώς, πως η Ν.Δ. είναι πολιτικός απόγονος του Λαϊκού Κόμματος και του Κωνσταντίνου Καρμανλή και μόνο. Εχουν ίσως δίκιο ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί για να μην αποξενωθεί ένα τμήμα της ελληνικής Δεξιάς, που θεωρεί σπίτι του τη ΝΔ. Και στο σημερινό περιβάλλον ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποδειχθεί υπαρκτός, λόγω της φύσης και του μεγέθους των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Δεν είναι όμως καιρός να ξεπεράσουμε στην πράξη διαχωριστικές γραμμές που ανήκουν στην Ιστορία; Εδώ που βρισκόμαστε δεν έχουμε την πολυτέλεια για τέτοιου είδους συζητήσεις. Χρειαζόμαστε ό,τι καλύτερο μας άφησαν και ο Βενιζέλος και ο Καραμανλής. Χρειαζόμαστε επειγόντως τον συνδυασμό τους, σε αποφασιστικότητα, ζύγισμα των διεθνών συγκυριών, πρόθεση ριζικού εκσυγχρονισμού του τόπου. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην Ιστορία και τους ιστορικούς.

Ο ίδιος άλλωστε ο Καραμανλής απέδειξε πόσο ανοικτό μυαλό ήταν. Επέλεξε, και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση της πρωθυπουργίας του κεντρώα στελέχη ως κορυφαίους συνεργάτες. Επαιρνε ό,τι καλύτερο από όπου μπορούσε.

Είναι όμως ενδιαφέρουσα η συζήτηση για το πόσο παραδοσιακά πρέπει να είναι τα μεγάλα κόμματα στην εποχή μας, ακόμη και τα συντηρητικά. Κοιτάξτε γύρω μας. Ο Τραμπ διέλυσε το ρεμπουμπλικανικό κόμμα και κατεστημένο και έφτιαξε κάτι δικό του και πολύ διαφορετικό. Ο Τζόνσον το ίδιο. Στην Ιταλία τίποτα δεν θυμίζει το παρελθόν. Τα παραδοσιακά κόμματα ή μεταλλάχθηκαν βίαια για να προσαρμοσθούν στις ανάγκες των πολιτών και της εποχής μας ή εξαφανίσθηκαν. Η Ν.Δ.είναι ένα σπάνιο παράδειγμα, μαζί με το CDU. Κατάφερε να μείνει σε κάποια μίνιμουμ ποσοστά παρά την τεράστια πολιτική και οικονομική κρίση. Ο νυν αρχηγός της μπόρεσε να φτάσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό ακριβώς γιατί κέρδισε τον μεσαίο, κεντρώο χώρο όπως είχε κάνει και σε εντελώς διαφορετικές εποχές ο Κώστας Καραμανλής.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Σε ένα κοινό κάτω από τα 50+ όλη η συζήτηση για τον Ελεύθεριο Βενιζέλο ή το Λαϊκό Κόμμα ακούγεται πολύ ξένη, αδιάφορη. Δεν συζητάω για τις παρακάτω ηλικίες όπου Λαϊκό είναι μόνο το Λαχείο και Βενιζέλος το αεροδρόμιο Αθηνών. Δυστυχώς, πολύ δυστυχώς γιατί η άγνοια της Ιστορίας είναι επικίνδυνη.

Καιρός να πάρουμε λοιπον ό,τι καλύτερο από το παρλεθόν και να κοιτάξουμε μπροστά γιατί ο κόσμος τρέχει. Και το έχουμε ξαναπεί. Οποιος κοιτάει πολύ στον πίσω καθρέφτη και μόνο είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει τοίχο.

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  ”Καιρός να πάρουμε ό,τι καλύτερο από το παρελθόν και να κοιτάξουμε μπροστά γιατί ο κόσμος τρέχει. Και το έχουμε ξαναπεί .όποιος κοιτάει πολύ στον πίσω καθρέφτη και μόνο ,είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει τοίχο” ,καταλήγει ο κ Παπαχελάς ,Διευθυντής της Καθημερινής ,
  Που όμως ”προμόταρε” και χάριζε τα βιβλία του Προέδρου του Ιδρύματος Ελευθερίου Βενιζέλου κ. Παπαδάκη ,που μας θύμισε το παρελθόν με τον επιμελώς καλλιεργημένο και επαναλαμβανόμενο μύθο περί του ”αρίστου εθνικώς ” Βενιζελισμού ,ο οποίος εκλαμβάνεται -σχεδόν από τους πάντες -ως αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια ,ενώ πόρρω απέχει από την καταγεγραμμένη και από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της εποχής πραγματική ιστορική αλήθεια ,κυρίως με τις ανταλλαγείσες μεταξύ Βενιζέλου και Μεταξά επιστολές -μέσω της Καθημερινής- το 1932 ,που δεν τις επαναδημοσιεύει.
  Δεν πρέπει να διερωτώμεθα ,αγαπητέ κ.Παπαχελά ύστερα από 100 χρόνια αν ήταν ορθή εθνικώς και στρατηγικώς η απόβαση στην Σμύρνη ή, αν υπήρξε πολιτική οιήσεως και πάθους του αειμνήστου Ελευθερίου Βενιζέλου ,αφού ”έθαψε” οριστικώς την Μεγάλη Ιδέα του Έθνους , την οποίαν μας ενέπνευσαν από το 1842 προκάτοχοί του;;;.
  ΚΑΙ τέλος ,γιατί να μη συμφωνούμε με την ρήση του Δημ. Καμπούρογλου ότι ”όλα τα Έθνη για να προοδεύσουν πρέπει να βαδίσουν εμπρός ,πλην του Ελληνικού ,που πρέπει να στραφει πίσω ,γιατί η Ελλάδα είναι γεννημένη από τους πεθαμένους”;;;.
  Υ.Γ Η ξεκάθαρη πατριωτική στάση προ των πολεμικών συγκρούσεων και η στάση του μέτρου σε ειρηνικές περιόδους ,με πολυκομματική Δημοκρατία και -όχι με Βενιζελικά Στρατιωτικά Κινηματα – είναι η παρακαταθήκη του Κων/νου Καραμανλή ,μια που τον αναφέρατε κ.Παπαχελά και μαυτό το μότο πρέπει να βαδίθσουν -όσοι Ε.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  14/6/21 | (2 σχόλια)
  του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ (Φωτ.: EPA) Λίγο πριν πεθάνει ο σημαντικός γεωπολιτικός της εποχής μας Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι έγραψε ένα ιστορικό κείμενο. Έθεσε το ερώτημα με ποιόν θα συμμαχήσουν οι ΗΠΑ, με τη Ρωσία κατά της Κίνας ή με την Κίνα κατά της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο