Να γίνει ακριβής καταγραφή του ελληνισμού της Αλβανίας.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

24 ΝΟΕ 2019
Πόσοι είναι οι Έλληνες της Αλβανίας; Ουδέποτε μέχρι σήμερα η μετακομμουνιστική Αλβανία έχει διενεργήσει μία αντικειμενική απογραφή ώστε να γνωρίζουμε πόσοι ομοεθνείς μας έχουν γεννηθεί στη γειτονική χώρα και έχουν δικαίωμα ψήφου εκεί. Το 2011 η Αλβανία διενήργησε απογραφή, αλλά δεν είχε τα εχέγγυα της αντικειμενικής καταγραφής της εθνικής καταγωγής, γι’ αυτό η ΟΜΟΝΟΙΑ, η Οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, απέσχε.

Τον Δεκέμβριο του 2013 η ΟΜΟΝΟΙΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δικής της απογραφής του Ελληνισμού. Ο αριθμός των ομοεθνών μας με αλβανική υπηκοότητα ανέρχεται στους 286.853, εκ των οποίων πολλοί εργάζονται στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ τις 58.000 Ελλήνων που αναγνώριζε ως «μειονοτικούς» το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα και του Αλία.

Φαίνεται ότι και στη «δημοκρατική» Αλβανία της μετακομμουνιστικής περιόδου δεν είναι επιθυμητή η ελληνική παρουσία ούτε υπάρχει διάθεση για ορθή καταγραφή του αριθμητικού μεγέθους της. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα προβαίνει σε καταπατήσεις περιουσιών και σε κατεδαφίσεις ελληνικών οικιών, κυρίως στην τουριστική περιοχή της Χειμάρρας.. Υπό την πίεση της ελληνικής κυβερνήσεως ο Ράμα υποσχέθηκε να διενεργήσει καταγραφή των εθνικών κοινοτήτων της Αλβανία άρα και των Ελλήνων. Αυτό ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες της αντιπολιτεύσεως.

Το κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας (PDUI) μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν ζητήσει στην επόμενη απογραφή να μην καταγραφεί η εθνική καταγωγή των Αλβανών πολιτών ώστε να μην φανεί το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής μειονότητας. Σε τηλεοπτική εκπομπή της 19.11.2019 η Μελίνα Ντόντα, Γενική Γραμματεύς του PDUI, τόνισε ότι για την αλβανική αντιπολίτευση η δήλωση εθνικής καταγωγής αποτελεί κόκκινη γραμμή. Δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα, το PDUI και άλλα μικρότερα κόμματα (πχ Τσάμηδες) δεν επιθυμούν να γίνει γνωστό το αριθμητικό μέγεθος των διαφόρων εθνικών ομάδων και πρωτίστως των Ελλήνων.

Μάλιστα η Ντόντα εξέφρασε τον φόβο των αλβανών εθνικιστών ότι θα εμφανισθεί στην απογραφή ένας αριθμός περίπου 300.000 Ελλήνων, οι οποίοι θα ζητούν μειονοτικές περιοχές στη Χειμάρρα ή στην υπόλοιπη Νότιο Αλβανία (Βόρειο Ήπειρο την ονομάζουμε εμείς). Αυτό είναι πρωτοφανές: Τα αλβανικά κόμματα γνωρίζουν τον σημαντικό αριθμό των Ελλήνων, αλλά θέλουν σκοπίμως να τον κρύψουν. Ζητούν να μην γίνει σωστή και αντικειμενική απογραφή.

Η Ελλάς οφείλει να ζητήσει την άμεση και με διεθνή επιτήρηση καταγραφή της ελληνικής μειονότητας, πριν συζητηθεί η οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας. Δεν είναι δυνατόν η Αλβανία να ομιλεί περί Μεγάλης Αλβανίας ή να θέτει εις βάρος μας το ανύπαρκτο ζήτημα των Τσάμηδων και εμείς να μην γνωρίζουμε επακριβώς πόσοι είναι οι ομοεθνείς μας.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 24.11.2019

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα