Ναύαρχος γράφει για τη παραίτηση Χρηστίδη από τα ΕΑΣ και “ραπίζει” το ΠΑΣΟΚ!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γράφει ο

Γιώργος Ροΐδης

Αντιναύαρχος Π.Ν ε.α

Δυστυχώς  στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας (όχι κατά την έννοια του ποιητή Άγγελου Βλάχου, αλλά κατά την έννοια που έχει επικρατήσει σήμερα στην συνείδηση του λαού) κάποιοι, υποτιθέμενοι πολιτικοί ταγοί αντί να εργάζονται και να μην μιλάνε πολύ, πιστεύοντας ότι ο λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου, προβαίνουν συνεχώς σε βαρύγδουπές ανακοινώσεις και δημόσιες καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών.

Πιστεύω ότι όταν συντάσσουν ανακοινώσεις, δηλώσεις, καταγγελίες, ομιλίες ή απλά όταν συναινούν  σε αυτές που τους προσκομίζουν συνεργάτες ή σύμβουλοι τους, έχουν (ας μου επιτραπεί η έκφραση) το σύνδρομό του πολιτικού νεογνού.

Για αυτούς δεν υπάρχει πολιτικό παρελθόν. Δεν έχουν κάνει ποτέ λάθος κατά την άσκηση των όποιων καθηκόντων, τους είχαν ανατεθεί κατά το παρελθόν. Είναι, τόσο κατά την προσωπική τους άποψη όσο και κατά την άποψη των  συνεργατών ή συμβούλων τους, οι αλάθητοι.

Πολιτικοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όπως τα φαντάσματα, δεν μπορούν να δουν τους εαυτούς τους στους καθρέφτες που έχουν στα σπίτια ή τα γραφεία τους και να ρωτήσουν για το παρελθόν τους.

Πάντα ήμουνα πολιτικοποιημένος, με άποψη και θέσεις και όταν μου επετράπη, με δημόσιο λόγο και κριτική, αλλά είχα συμφωνήσει με τον εαυτό μου να παραμείνω αποστασιοποιημένος από κάποιες ενέργειες μικροπολιτικής, οι οποίες δεν γίνονται για να παρουσιάσουν ή να υπερασπιστούν  ιδέες, θέσεις, αρχές, πολιτικές, δεν σέβονται πρόσωπα, ιστορία, προσφορά και αξιοπρέπεια, αλλά έχουν σκοπό να θολώσουν τα νερά ώστε στην θολούρα να γίνει ευκολότερη η αλίευση ψήφων σαν να είναι οι πολίτες ψάρια.   

Αφορμή για την σημερινή αθέτηση της συμφωνίας με τον εαυτό μου και αυτή την παρέμβασή, υπήρξε η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ για την παραίτηση του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΝ Ναυάρχου ε.α Κοσμά Χρηστίδη από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε το  ΠΑΣΟΚ με το βαρύ για τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΝ Ναύαρχο ε.α Κοσμά Χρηστίδη «Η διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) δραπετεύει …..» αναρωτιέμαι γιατί τόση χολή, γιατί τόση κακεντρέχεια και σκέπτομαι ότι :

  1. Δείχνουν να μην συγχώρησαν ποτέ τον Ναύαρχο γιατί :
  • Δεν υπήρξε οσφυοκάμπτης και δεν υπέκυψε σε πιέσεις ή απαιτήσεις.
  • Ως εν ενεργεία αλλά και ως απόστρατος, με παρρησία και μεστό λόγο, έκανε σοβαρές παρεμβάσεις, διατύπωσε θέσεις,  προτάσεις και προβληματισμούς για θέματα σχετικά με την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια, για την επίπτωση που είχε και έχει στην αμυντική ικανότητα της χώρας, η μείωση των δαπανών για την Άμυνα χωρίς μελέτη, για την αποκάλυψη του σχεδιασμού χρησιμοποίησης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές μέτρων τάξεως, για τον καυτηριασμό της μη θεσμικής λειτουργίας διάφορων κυβερνητικών αξιωματούχων κλπ. Παρεμβάσεις που έφεραν πολλές φορές σε δύσκολη θέση τους κυβερνώντες ή και ανέτρεψε κρυφούς σχεδιασμούς και επιδιώξεις.
  • Δεν δίστασε να προχωρήσει σε ρίξεις και τολμηρές κινήσεις προκειμένου να διορθώσει τα, για πολλά χρόνια, κακώς κείμενα. Να επαναφέρει αρχές και κανόνες που είχαν ξεχαστεί λόγω  πελατειακών πολιτικών σχέσεων. Να επανατοποθετήσει τις σχέσεις Διοίκησης – Εργαζομένων. Να βάλει στο τραπέζι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και τις υποχρεώσεις τους, τις οποίες κάποιοι είχαν ξεχάσει. Είναι γνωστό ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας τον έφερε απέναντι σε κάποιους συνδικαλιστές, συνδικαλιστικά όργανα και πολιτικούς, σε όσους δηλαδή ήθελαν να συνεχίσουν να βαδίζουν την πεπατημένη, η οποία είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν τα ΕΑΣ σχεδόν στην καταστροφή.
  • Στάθηκε όρθιος και προσπάθησε, με μεγάλο προσωπικό κόστος, να βγάλει το μισοβυθισμένο σκάφος των ΕΑΣ από τον τυφώνα και τον χαμό που το είχαν οδηγήσει πράξεις και παραλήψεις πολιτικών ηγεσιών και να το κάνει και πάλι  πλεύσιμο.

Δεν μπορώ και δεν θέλω να επιτρέψω στον εαυτό μου να σκεφτεί ότι αυτές και άλλες πολλές κινήσεις που έκανε ή είχε προγραμματίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ  χάλασε τα σχέδια κάποιων.         

  1. Πιθανότατα προσπαθούν, με αυτόν τον τρόπο και κροκοδείλια δάκρυα, να κρύψουν  την αδράνεια τους να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΕΑΣ.  Προβλήματα που δημιούργησαν με την πρόχειρη, βεβιασμένη και με πολλά προβλήματα διαδικασία διάσπασης, οι τότε ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών. Μια διάσπαση η οποία, δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα αλλά αντίθετα άφησε ανοιχτά θέματα και εκκρεμότητες που δεν οδηγούσαν στην εξυγίανση και την διάσωση της εταιρείας, αφού  μετέφεραν στα ΕΑΣ χρέη και υποχρεώσεις από το παρελθόν.

Αλήθεια πως θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την έλλειψη κάθε πρόνοιας και τη μη ύπαρξη επαρκών νομοθετικών ρυθμίσεων που οδήγησαν την νέα εταιρεία, να μην έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα;;;;

Πως ήταν δυνατόν να κλειστούν συμφωνίες και να δουλέψει η εταιρεία χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα;;; Ο αγώνας της διοίκησης των ΕΑΣ ήταν συνεχείς και δύσκολος για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.

Πώς να εργαστούν απερίσπαστα ο Πρόεδρος του Δ.Σ, ο Ναύαρχος Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όταν βρέθηκαν με δεσμευμένους τους προσωπικούς τους λογαριασμούς για χρέη της παλαιάς εταιρείας;;;;

Αλήθεια, αυτοί που σχεδίασαν και υλοποίησαν την διάσπαση της παλαιάς εταιρείας, ανέλαβαν κάποια νομοθετική πρωτοβουλία για να διορθώσουν τα λάθει και τις παραλήψεις της διάσπασης;;;;

Η ανάγνωση της πρότασης  «Η διάσωση της εταιρείας κερδήθηκε και συμφωνήθηκε το 2013 με τους εταίρους, από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατικής  Συμπαράταξης (ΔΗ.ΣΥ) κ. Φώφη Γεννηματά.» σε συνδυασμό με το «…..η διοίκηση της εταιρείας που εσείς τοποθετήσατε δραπετεύει την κρίσιμη στιγμή…..» με οδηγεί να αναφερθώ εν τάχη στην διάσπαση:

  1. Το 2013 η τότε συγκυβέρνηση, προκειμένου υποτίθεται να διασώσουν τα ΕΑΣ, προχώρησε σε συμφωνία με τους εταίρους για την διάσπαση της εταιρείας και την δημιουργία δύο νέων εταιρειών τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την εταιρεία Ελληνικά Συστήματα Παραγωγής Πολιτικών  Προϊόντων (ΕΣΠΑΠΠ).
  2. Η συμφωνία προέβλεπε ότι τα ΕΣΠΑΠΠ και οι θυγατρικές της εταιρείες δηλαδή η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου  (ΜΒΗ), η οποία κατασκευάζει τα κυάθια των πυρομαχικών και τα κέρματα του ευρώ (2ευρω, 1ευρώ, και όλα τα σέντς), και η Ηλεκτρομηχανική Κύμης (ΗΜΚ) η οποία κατασκεύαζε μία μεγάλη γκάμα προϊόντων (όπως πχ στολές, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη κλπ),  θα  τίθεντο σε εκκαθάριση και τα ΕΣΠΑΠΠ δεν θα έκαναν καμία εμπορική πράξη.   
  3. Σχεδόν συγχρόνως  η κυβέρνηση με έγγραφο προς την ΕΕ δεσμεύτηκε ότι τα ΕΣΠΑΠΠ σταμάτησαν να έχουν εμπορική δραστηριότητα  και δεν θα δεν θα έκαναν καμία εμπορική πράξη πλέον. 
  4. Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου  2013 και στα πλαίσια των τότε δανειακών συμβάσεων και προαπαιτούμενων των αξιολογήσεων, αποφασίστηκε ότι, ΕΣΠΑΠΠ, ΜΒΗ και ΗΜΚύμης θα τεθούν σε εκκαθάριση και τα ΕΣΠΑΠΠ  πλέον δεν θα είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα.
  5. Ένα πρώτο αποτέλεσμα ήταν, με την πράξη διάσπασης, να σταματήσει άμεσα κάθε παραγωγική διαδικασία στα ΕΣΠΑΠΠ, να παραμείνουν εν αποθέσει και έτσι παραμένουν μέχρι σήμερα, όλα τα έτοιμα προς διάθεση προϊόντα ( όπως πχ περί το ενάμιση εκατομμύριο φυσίγγια κυνηγίου, όπλα, λέβητες, εκρηκτικά κλπ) αλλά και όλες οι πρώτες ύλες που υπήρχαν για την παραγωγή.

Αποτέλεσμα η απώλεια πολύ μεγάλων εσόδων με ταυτόχρονη απαξίωση των προϊόντων (όλα τα είδη πυρομαχικών έχουν ημερομηνία λήξεως) και των εγκαταστάσεων δηλαδή της εταιρείας.

  1. Το χρονικό διάστημα πριν από την διάσπαση των  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΒΕΕ και την δημιουργία της εταιρίας Ελληνικά Συστήματα Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων Α.Β.Ε.Ε όλοι οι εργαζόμενοι στον πολιτικό τομέα της ΕΑΣ ΑΒΕΕ μετακινήθηκαν στον αμυντικό τομέα της με αποτέλεσμα με την διάσπαση η νέα εταιρία  Ελληνικά Συστήματα Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων Α.Β.Ε.Ε να βρεθεί χωρίς κανέναν εργαζόμενο και στην ουσία να είναι μια εταιρία κέλυφος χωρίς προσωπικό, γεγονός που καθιστούσε την λειτουργία της εταιρίας, αν όχι αδύνατη, τουλάχιστον εξαιρετικά προβληματική και δυσχερή ακόμα και για τις  βασικές λειτουργίες της.
  2. Στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών ορίστηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας και καταχωρήθηκε στο καταστατικό της.(Συμβολαιογραφική Πράξη 11753/16.9.2014)

Αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο φαίνεται ότι ουδέποτε συγκροτήθηκε σε σώμα, πιθανότατα διότι τα μέλη του δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό. Αυτό, δηλαδή η μη ύπαρξη διοίκησης, σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη προσωπικού και ταμείου είχε σαν αποτέλεσμα να μην γίνουν οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες.

Με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών στις 23 Δεκεμβρίου 2014 ορίστηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στις 08 Ιανουαρίου 2015 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος υπέβαλε την παραίτησή του.

Δηλαδή στην ουσία έχουμε μια νέα εταιρεία χωρίς διοίκηση, πλήρως υπονομευμένη και παράλληλα απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Κράτος.

Πέρα από τα παραπάνω, θα ήταν παράληψη να μην υπενθυμίσω ότι, τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, τόσο οι πολιτικές ηγεσίες που είχαν την ευθύνη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων όσο και οι διοικήσεις τους, δεν αντιμετώπισαν την εταιρεία σαν αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής  Αμυντικής Πολιτικής και  δεν την στήριξαν έμπρακτα αλλά αντίθετα με τις ενέργειές ή τις παραλήψεις τους την οδήγησαν στον επικίνδυνο δρόμο της καταστροφής.

Η μη ύπαρξη σοβαρού businessplan και οι κινήσεις εντυπωσιασμού  με  ευκαιριακές εξαγγελίες και συμφωνίες αποτελούσαν κατά βάση τον τρόπο λειτουργιάς της εταιρείας.

Σαν παράδειγμα αυτού του παράδοξου  τρόπου λειτουργίας θα μπορούσε κάποιος να φέρει μια επένδυση που αποφασίστηκε να γίνει πριν από σχεδόν δεκαεπτά χρόνια.

Την επένδυση εκσυγχρονισμού της παραγωγής εκρηκτικών για πολιτικές χρήσεις  (γαλακτωμάτων).

Περί το 2002 τα τότε Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στα πλαίσια αυτής της επένδυσης παρέλαβαν μηχανολογικό εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Ο εξοπλισμός αυτός ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

Μετά από δεκαπέντε χρόνια, παραμένει εν αποθέσει, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΣΠΑΠΠ,  μέσα στις συσκευασίες του.

Η επένδυση η οποία θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα, όπως αντίστοιχη ιδιωτική,  πληρώθηκε και δεν έγινε πότε!!!!!!!!!!

Στο εύλογο ερώτημα γιατί, οι μόνοι που μπορούν να απαντήσουν είναι όλοι όσοι διατέλεσαν Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί ή Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας και είχαν την ευθύνη λειτουργίας της εταιρείας από το 2002 μέχρι και το 2014.

militaire.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα