Τι αναφέρει για τις προοπτικές διμερούς συνεργασίας – Ολόκληρη η συνέντευξή του στην «Κ» θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Κυριακής.
Ιδιαίτερα σημαντική για την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι η σημερινή επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια.
Oπως προκύπτει από απάντηση του κ. Μόντι σε συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά (ολόκληρη θα δημοσιευθεί στο φύλλο της «Κ» της Κυριακής), ο στόχος της Ελλάδας να γίνει η πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απότελεί επιδίωξη και του Ινδού πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, στο ερώτημα «Θεωρείτε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επενδύσεων και τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών μας;» ο πρωθυπουργός της Ινδίας απαντά ως εξής:
«Δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και των ιστορικά στενών μεταξύ μας σχέσεων, θεωρώ την Ελλάδα σημαντική οικονομική, μεταφορική και στρατηγική πύλη της Ινδίας προς την Ε.Ε. και την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης».
Επιπλέον, ο Ναρέντρα Μόντι, κάνει λόγο για «σπουδαίες ευκαιρίες» στην κατεύθυνση της προσέγγισης ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων και για σαφή εκατέρωθεν δέσμευση για ολοκλήρωση της προσέγγισης αυτής.
«Υπάρχουν σπουδαίες ευκαιρίες για προσέγγιση μεταξύ ινδικών και ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ σαφής είναι η δέσμευση σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών για ολοκλήρωση της προσέγγισης αυτής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιδείξει σπάνια ηγετική ικανότητα τα τελευταία 4-5 χρόνια στη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας, η οποία πέτυχε τη μετάβαση από την κρίση σε λαμπρό παράδειγμα της Ευρώπης», σημειώνει στην «Κ» και προσθέτει:
«Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα και δημιουργεί νέες προοπτικές στις σχέσεις μας. Οι ινδικές επιχειρήσεις πάντα αναζητούσαν επενδύσεις στο εξωτερικό.
Το πρόγραμμα «Δημιουργήστε στην Ινδία» (Make in India) μεταμορφώνει τη χώρα μας σε παγκόσμιο βιομηχανικό κόμβο. Θα ήθελα να δω ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιούν τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να δημιουργήσουν αλυσίδες παραγωγής πλούτου, που θα συνδέουν ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις με την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά»