Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διπλωματικές αστοχίες και στρατηγικοί κίνδυνοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Νικόλαος Δ. ΚανέλλοςΠρέσβης επί τιμή. Πρώην Πρέσβης της Ελλάδας σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν.

Ο μεγάλος νικητής παραμένει η Τουρκία.

ASSOCIATED PRESS
9 Νοεμβρίου 2020 – Ένα ζευγάρι περνάκάτω από μια οθόνη στην οποία εικονίζεται η σημαία της Αρμενίας (στ΄αριστερά) και η σημαία του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη φράση θα νικήσουμε.

Η συμφωνία για πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την οποία υπέγραψαν οι ηγέτες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή και εκ των πραγμάτων αναβαθμίζει στρατηγικά και την Τουρκία, γεγονός που πρέπει να προκαλεί έντονο  προβληματισμό στην ελληνική διπλωματία. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπεται η ανάπτυξη στρατευμάτων της Ρωσίας στην περιοχή ως ειρηνευτικής δύναμης! Η Τουρκία δεν πρέπει να υποτιμάται αφού είναι άτυπο μέρος στη συμφωνία και εγγυήτρια, απλά την υπέγραψαν μόνο οι τρεις.

Την ίδια στιγμή η Αρμενία εισέρχεται σε περίοδο οξείας πολιτικής αναταραχής.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία ανακόπτει τις αμερικάνικες προσπάθειες επιρροής στον Καύκασο. Η Τουρκία αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και μαζί ο Ερντογάν κερδίζοντας «πόντους» στο εσωτερικό της χώρας του εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης, ενώ δεν αποκλείεται τώρα, που έχει και την κοινή γνώμη υπέρ του, να δούμε περαιτέρω κλιμάκωση της επιθετικότητάς του έναντι της Ελλάδας.

Όπως και να έχει τα μεγάλα στρατηγικά επιτεύγματα από την εξέλιξη της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι δύο:

1Ο διάδρομος από το Ναχτσιβάν προς το Μπακού. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η επικοινωνία με το Ναχτσιβάν, το οποίο θεωρείται από τους τους Αζέρους ως  η ”πνευματική και επαναστατική” τους έδρα, ήταν είτε αεροπορική, είτε οδικώς μέσω Ιράν.

2. Κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τη Δημοκρατία της Αρμενίας, αναπτύσσονται οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
BAKU, AZERBAIJAN – NOVEMBER 10: Azerbaijani people celebrate the deal reached to halt fighting over the Nagorno-Karabakh region, in Baku, Azerbaijan on November 10, 2020. In a televised address, Azerbaijani President Ilham Aliyev announced the end of the Karabakh conflict between Baku and Yerevan with the new agreement. (Photo by Resul Rehimov/Anadolu Agency via Getty Images)

Όμως τονίζουμε και πάλι ότι ο μεγάλος νικητής παραμένει η Τουρκία η οποία πλέον βάζει για τα καλά το πόδι της στον Καύκασο και ενισχύει τη σχέση της με Αζέρους και Πακιστανούςεπιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον ηγετικό της ρόλο στην Ασία και στις τουρκόφωνες νέες «Δημοκρατίες».

Φαίνεται ότι η 10η Νοεμβρίου θα κηρυχθεί η νέα εθνική εορτή του Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος ένα νέο ηθικό και διπλωματικό πρότυπο που δημιουργείται είναι η επιτυχία των Αζέρων να θεωρούν αυτή την εξέλιξη ως απόδοση δικαιοσύνης.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι χώρες που αναμείχθηκαν έμμεσα ή άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση έχουν πλέον την υποχρέωση να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους και εκ των πραγμάτων να χαράξουν μια νέα πολική βάσει των νέων δεδομένων και να προβούν σε έξυπνες διπλωματικές κινήσεις.

Huffington Post

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα