Νίκος Κανέλλος: Ελληνογαλλική συμφωνία: ένα καλογραμμένο σενάριο αλλά ας ξανακυττάξουμε τις ελλείψεις μας…!!!

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Νίκου Κανέλλου*

Κεντρικό ζήτημα των ημερών ,η Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι και που συνάντησε ευμενή , κατά κύριο λόγο ,κριτική.

Όπως συνηθίζω, προσπαθώ να αναζητώ ,βαθύτερα ,την λογική όλων όσων ανακοινώνονται και να αναλύω ό,τι είναι ,κατά τη γνώμη μου ,απαραίτητο να διευκρινισθεί και να μας προβληματίσει.

 

-Η Συμμαχία του ΝΑΤΟ που ανήκουμε όπως και οι ΗΠΑ δεν μας έχουν συνηθίσει σε «σιωπηρή αποδοχή» παρόμοιων συμφωνιών.

Περίμενα να πουν , αμφότεροι ,κάτι παραπάνω από το «καλή κίνηση που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων κρατών κλπ»……..

Γνώμη μου , λοιπόν ,είναι ότι τουλάχιστον Αμερική και Γερμανία διευκρίνισαν απολύτως σύμφωνη άποψη τους πριν κλείσει το deal .

Αυτό που δεν γνωρίζω είναι τι είδους πιέσεις η υποσχέσεις δόθηκαν προς την Τουρκία.

Γιατί ναι μεν η Τουρκία φάνηκε να «αντιδρά» ,με καθυστέρηση ,στην αμυντική συμφωνία αλλά κάτι «πήρε» που θα δούμε πως θα εξελιχθεί και ποτέ θα εκδηλωθεί !!

Υποθέτω  ,λοιπόν ,όπως και άλλοι ότι η Συμφωνία ουδένα αιφνιδίασε και ότι οι ΗΠΑ, όχι μόνο είχαν ειδοποιηθεί αλλά επεξεργάστηκαν και το όλο πλαίσιο της……….

Αυτά όλα έχουν σημασία για να εκτιμηθεί πόσο γρήγορα μπορεί να υλοποιηθεί η συμφωνία και τι άλλες «παρενέργειες» μπορεί να έχει στις περιφερειακές η ευρύτερες εξελίξεις

Άμεσo στην αντίληψη μου είναι ότι χρειάζεται λιγότερο ενθουσιασμός και μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση 

– Η Γαλλία που εκτιμώ και υποστηρίζω ,για την ποτιστική της ενέργεια ,έχει πολλά ανοικτά μέτωπα και άριστα το χειρίστηκε το όλο θέμα ώστε να κάνει την κατάλληλη κατανομή των βαρών της στην περιοχή και όχι μόνο.

Μακάρι αν η εξέλιξη , επομένως ,αυτή μας οδηγήσει σε μια παράλληλη και ταχύτατη ανάπτυξη των εσωτερικών δομών στην πολεμική μας βιομηχανία η οποία έχει εγκαταλειφθεί αχαρτογράφητα νερά εδώ και δεκαετίες και δεν έχει την απαιτούμενη δημιουργική πυγμή.

– Η Κύπρος θα έπρεπε να είχε ,για πολλούς λόγους ,συμπεριληφθεί στην Συμφωνία

Καταλαβαίνω ότι κάποιοι δεν συμφώνησαν.

Πολλοί οι λόγοι αρκεί αυτό να εκτιμήθηκε σωστά από δικής μας πλευράς.

Έπρεπε ,πάντως Κύπρος να επανατοποθετήσει (με την Γαλλία) τις σχέσεις της και την άμυνα της………….Εκτός αν ο παράγων Ισραήλ πρωταγωνιστεί …

– Επανέρχομαι στην Τουρκική παράμετρο

Είναι τραγικό λάθος να νομίζουμε και να το διατυμπανίζουμε ότι όσο και σημαντικά και να υπογράψαμε με τους Γάλλους θα βγάλει τους Τούρκους από το πρόγραμμα των στόχων της.

Η Τουρκία έχει τεστάρει όλα τα πιθανά σενάρια τα οποία εξάλλου για να υλοποιηθούν πρέπει να περάσουνε κάποια χρόνια.

Τα τέστ στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας θα είναι όλο και πιο προκλητικά.

Η κρίση για το ΝΑΤΟ θα είναι σοβαρή…………….

Όταν δε οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν «εχθρική ενέργεια» αυτό που συμφωνήθηκε δεν κάνουν παρά προειδοποιητικές βολές

 Ας μην λησμονούμε ότι στην Διεθνή Διπλωματία η σύμπτωση συμφερόντων μπορεί να εκδηλώνεται αλλά έχει εφήμερο χαρακτήρα και κρύβει και εκπλήξεις.

Το ίδιο και οι συμμαχίες τις οποίες, με λάθος αντίληψη, «θεοποιούμε».

-Μέχρι το 2029 που θα μας παραδώσουν οι φίλοι μας οι Γάλλοι το πολεμικό υλικό αν μέχρι τότε το παραδώσουν, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα ,τα ζητήματα της θάλασσας μήπως θα έχουν κριθεί και επιλυθεί;;;;;;;;;;

                             * Nικόλαος Δ. Κανέλλος

                                  «Διπλωμάτης»

                            Π.π Πρέσβης της Ελλάδας

anatropi-press.blogspot.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Από ένα αφυπηρετήσαντα πρέσβη -και δη τον κ.Κανέλλο- είναι αξιοπρόσεκτες οι επιφυλάξεις του ,που ,πάντως ,θα έπρεπε να αναφέρονται και στο -κρίσιμο και χρήσιμο για εμάς και την Κύπρο ( που γράφεται ως Ανατολική Μεσόγειο)- άρθρο 2 της Συμφωνίας αυτής, αλλά ας δεχθεί την ερώτησή μας ” μπορεί η Τουρκία -πλην του κ.Ερντογάν υπάρχουν και άλλοι εκεί- να μην υπολογίσει αυτήν την Συμφωνία και να μας κάνει όσα έκανε το 2020 στις Καστανιές στο Αιγαίο και στην Φαμαγκούστα (ΑΜΜΌΧΩΣΤΟ)” και ότι αυτό μας ενδιέφερε τώρα και όχι το 2029 ,πού μπορεί να λυθούν τα δύο προβλήματα δια της Χάγης ,ή, δια Συμφωνίας(έχουμε και το προηγούμενο των Πρεσπών);;;.
    Και μη ξεχνάμε ότι επίκειται και Συμφωνία με τις ΗΠΑ ,η οποία μπορεί να είναι και καλύτερη για τα συνολικά εθνικά μας συμφέροντα.
    Μακάρι να είχαμε τέτοιες Συμφωνίες προτού πάμε στην Σμύρνη το 1919.
    ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ”ΕΞΩ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΟΥ ΓΗΣ”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,694ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
19,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα