Νίκολας Μπερνς: Όλοι γνωρίζουν που βρίσκονται τα όρια στην Ανατολική Μεσόγειο

27/11/20 | 0 | 0 | 472 εμφανίσεις

Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, στο διαδικτυακό 16ο Συνέδριο του Economist στην Κύπρο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα του θα έχει μια ιδιαίτερα ενεργή εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο, ο κ. Μπερνς εξέφρασε την ανάγκη «οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στον κόσμο και στην Ευρώπη» καθώς η Κυβέρνηση Τραμπ αποχωρεί από τα πράγματα.

Μεταξύ των προκλήσεων που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση είναι ο ανταγωνισμός με την Κίνα σε θέματα εμπορίου, η ψηφιακή εποχή, η στρατιωτική ασφάλεια, πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη, οι ΗΠΑ να εργαστούν μαζί με την Κίνα.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα δείτε μια πολύ ενεργή εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν στενές σχέσεις με την Κύπρο και είναι υποστηρικτικές ως προς το δικαίωμα Κύπρου και Ελλάδας να διεξάγουν γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο, χωρίς να απειλούνται από την Τουρκία.

«Η Τουρκία προβάλλει ισχυρισμούς που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν» είπε ο κ. Μπερνς και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τάση για αύξηση των σχέσεων των ΗΠΑ με Ελλάδα και την Κύπρο θα συνεχιστεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μπερνς είπε ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, λόγω της «αδικαιολόγητης επιθετικότητάς της στην Ανατολική Μεσόγειο». «Όλοι γνωρίζουν που βρίσκονται τα όρια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θεωρείται πρόβλημα και στα δύο κόμματα στις ΗΠΑ» κατέληξε.

(πηγή: ΚΥΠΕ)

Νίκολας Μπερνς: Όλοι γνωρίζουν που βρίσκονται τα όρια στην Ανατολική Μεσόγειο

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/1/21 | (0 σχόλια)
    του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ Μπορεί να περιμένει κανείς κάτι από την συνάντηση, τη Δευτέρα, των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τις διερευνητικές; Όχι. Τότε, γιατί γίνεται; Για να σωθούν τα προσχήματα εκατέρωθεν. Ό,τι και να λέγεται το παιχνίδι είναι γεωπολιτικό. ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας