«Μασάζ» στην Τουρκία από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που χαρακτήρισε «θεμιτές» («legitimate») τις ανησυχίες που θέτει η Άγκυρα και ο Ερντογά

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρεται στα εμπόδια που θέτει ο Ερντογάν στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, με φόντο πια τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Νορβηγός προχώρησε στην εν λόγω δήλωση από το έδαφος της Φινλανδίας την οποία επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή (12/6).

Ο Στόλτενμπεργκ, είχε σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο. Όπως υποστήριξε μάλιστα ότι κανένας άλλος σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ δεν έχει βρεθεί στο στόχαστρο περισσότερων τρομοκρατικών επιθέσεων από την Τουρκία.

Και συνέχισε ότι, ως εκ τούτου, οι ανησυχίες της Άγκυρας (σ.σ. για τους Κούρδους τους οποίους η Άγκυρα παρουσιάζει ως «τρομοκράτες» που υποστηρίζονται από χώρες όπως είναι η Φινλανδία, η Σουηδία, αλλά και οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων) θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Στα τέλη του Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Πολλοί εξέφραζαν την ελπίδα πως μέχρι τότε η Τουρκία θα φτάσει σε μια συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. Αλλά ο Ερντογάν εμφανίζεται αμετακίνητος.

«Άδειασμα» Ερτνογάν από τον Φινλανδό Πρόεδρο

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες (8/6) ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο αποκάλυψε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς είχε συμφωνήσει για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη.

Σε συνέντευξή του στο φινλανδικό Ilta Sanomat, ο Νιινίστο ήταν αποκαλυπτικός, τονίζοντας ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Τούρκο πρόεδρο τον περασμένο Απρίλιο, ο Ερντογάν ήταν απολύτως θετικός στο να αιτηθεί η Φινλανδία την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Ο Ερντογάν μού είχε εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή του στις θέσεις της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά ο Νιινίστο, και πρόσθεσε: «Μου είπε ότι εφόσον υποβάλλετε αίτηση θα την αξιολογήσουμε θετικά».

Στο ενδεχόμενο παρεξήγησης των λόγων του Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος ήταν απόλυτος: «Δεν υπάρχει πιθανότητα παρεξήγησης. Άλλωστε, στις 5 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο επιβεβαίωσε ότι είχε μια συζήτηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και δήλωσε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα.

Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέδωσε παρόμοια δήλωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ στις αρχές Μαΐου».

https://www.militaire.gr/neo-chadi-stoltenmpergk-se-erntogan-themites-oi-anisychies-tis-toyrkias/