Νέες επιθέσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και καταγγελία Κούρδων για χρήση χημικών: Θα κλιμακωθεί δηλώνει ο Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τουρκική επίθεση στο βόρειο Ιράκ κατά δυνάμεων του PKK βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πρόκειται σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, για μία επιχείρηση σε βάθος 35 χιλιομέτρων στο έδαφος του κουρδικού Ιράκ η οποία διεξάγεται μόνο από αέρος.

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Anha καταγγέλλει χρήση χημικών από τον τουρκικό στρατό και μάλιστα στην περιοχή Gara όπου βρίσκεται στρατόπεδο όπου κρατούνται αιχμάλωτοι των Κούρδων μαχητών, δημοσιεύοντας μάλιστα και χάρτη.

Ερντογάν: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις  θα επεκταθούν

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία θα επεκτείνει τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της εναντίον κούρδων μαχητών μετά τον φόνο 13 Τούρκων τους οποίους είχαν συλλάβει στο βόρειο Ιράκ.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή πως μαχητές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκότωσαν τους κρατούμενους, στους οποίους περιλαμβάνονταν προσωπικό της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων, την ώρα που τουρκικές δυνάμεις διεξήγαν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της οργάνωσης.

Ο Ερντογάν επανέλαβε εξάλλου τη διαμαρτυρία της Άγκυρας ότι δεν γίνεται αποδέκτης επαρκούς διεθνούς αλληλεγγύης.

«Είτε μιλάτε είτε όχι, εμείς ξέρουμε το καθήκον μας. Δεν θα δώσουμε ευκαιρία στους τρομοκράτες», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του, του AKP, στην επαρχία της Τραπεζούντας.

«Θα επεκτείνουμε τις επιχειρήσεις μας σε περιοχές όπου εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές», πρόσθεσε. «Θα παραμείνουμε στις περιοχές που ασφαλίζουμε για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να εμποδίσουμε να γίνουν και πάλι παρόμοιες επιθέσεις».

Χθες, Δευτέρα, οι ΗΠΑ είπαν στην Άγκυρα ότι κατηγορούν το PKK για τον φόνο των 13 Τούρκων, αφού η Τουρκία χαρακτήρισε «ανέκδοτο» προηγούμενη δήλωση των ΗΠΑ για τους φόνους και κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενημερώνοντας το κοινοβούλιο για την επιχείρηση αφού κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση επειδή απέτυχε να σώσει τους Τούρκους, δήλωσε πως η επίθεση εξαπολύθηκε χωρίς χερσαία υποστήριξη εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών στην ορεινή περιοχή.

Ο Ακάρ προσπαθεί να εξωραΐσει την επιχείρηση

Την εξαπόλυση σφοδρής επίθεσης στην περιοχή Gara στο Βόρειο Ιράκ παραδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χολουσί Ακάρ κατά την διάρκεια ενημέρωσης στην τουρκική Βουλή, όπως αναφέρει η Χουριέτ.

Ο Ακάρ, υποστήριξε ότι η επιχείρηση διεξάγεται με μεγάλη προσοχή ώστε να μην πληγούν άμαχοι . Όπως δήλωσε πρόκειται για μία αμιγώς αεροπορική επιχείρηση χωρίς καμία υποστήριξη από το έδαφος, σε μία περιοχή όπου οι αντάρτες του ΡΚΚ αισθάνονταν ασφαλείς,

Σύμφωνα με τον ίδιο μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς τα πρώτα ελικόπτερα που προσγειώθηκαν δέχθηκαν τα πυρά των Κούρδων και υπήρξαν απώλειες.

Επίσης αναφέρθηκε στους 13 Τούρκους πολίτες που βρέθηκαν νεκροί στο στρατόπεδο αιχμαλώτων, λέγοντας ότι τους εκτέλεσαν οι Κούρδοι. Σημειώνεται ότι οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι οι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό.

Για το θέμα έχει πάρει σαφή θέση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζοντας την εκτέλεση των αιχμαλώτων.

Photo Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο όρος Gara ΑΝΗΑ

HJ με πληροφορίες από anadolu, hurriet, anha, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέες επιθέσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και καταγγελία Κούρδων για χρήση χημικών: Θα κλιμακωθεί δηλώνει ο Ερντογάν

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα