Μετά την προσβλητική δήλωση πως «τα νοικοκυριά έχουν μεγάλες αποταμιεύσεις και αντέχουν», ο Γιάννης Στουρνάρας, επανέρχεται με νέα δήλωση.
«Τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι πολίτες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η ΤτΕ με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Ο Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζοντας τις νουθεσίες, ανέφερε ότι οι πολίτες θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν πως το κάθε ευρώ έχει αξία, και ότι σε αυτήν προσπάθεια, πέρα από τη διδασκαλία βασικών οικονομικών εννοιών και εργαλείων, έχει και η ενίσχυση θετικών συμπεριφορών μέσα από την καλλιέργεια των λεγόμενων μικροσυνηθειών, από μικρή ηλικία.
«Είμαστε, τελικά, οι συνήθειές μας, όπως είχε πει ο Αριστοτέλης. Και υπάρχουν πράγματι πολλοί τρόποι που μπορούμε να διδάξουμε τους νέους έννοιες όπως επιθυμίες, επιλογές και αποταμίευση για μελλοντική χρήση», τόνισε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα προέβλεψε ότι μελλοντικά οι οικονομίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περισσότερες κρίσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν.
«Οι οικονομίες λοιπόν θα πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικές σε αρνητικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα κλιματικές διαταραχές, μεταναστευτικές κρίσεις, γεωπολιτικές εντάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις χρέους και περαιτέρω επιβάρυνση των επόμενων γενεών. Η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των ατόμων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στον μετριασμό του κινδύνου και των επιπτώσεων μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, καθιστώντας τα νοικοκυριά πιο ανθεκτικά στους κλυδωνισμούς. Ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα αντιμετωπίζουν την πρόσθετη οικονομική πίεση κατά τη διάρκεια μιας κρίσης εξαρτάται από το πόσο καλά κατανοούν οικονομικές έννοιες, όπως η συσσώρευση χρέους και η διαφοροποίηση του κινδύνου.
Η χρηματοοικονομική παιδεία διαδραματίζει, επομένως, σημαντικό ρόλο προκειμένου τα άτομα να μη βρεθούν απροετοίμαστα σε δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες και να έχουν τα εφόδια να ανταπεξέλθουν σε μακροοικονομικούς κλυδωνισμούς», τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/nees-diloseis-g-stournara-oi-polites-na-katanoisoun-oti-ta-lefta-den-fytronoun-sta-dentra/
Όποιος (εν Ελλάδι τουλάχιστον) αναμειγνύεται με την πολιτική, καβαλικεύει το καλάμι, αποκτά έπαρση και χάνει την επαφή του με τον λαό. Ο Στουρνάρας δεν απορελεί εξαίρεση.
Είναι, όμως, τόσο δύσκολο να καταλάβουν ότι, όταν υπάρχει κρίση λόγω καυσίμων(*), το πρώτο που έχει να κάνεις είναι να μειώσεις τον ΦΠΑ και το ΕΦΚ; Τι διάολο τούς μαθαίνουν εκεί στις LSE και τούς αποβλακώνουν, ώστε να μην μπορούν να καταλάβουν αυτό που χρειάζεται απλώς κοινό νου και όχι διπλώματα και δοκτοράτα;
Τι να τα κάνεις τα επιδόματα, τα οποία δίδει ο Μητσοτάκης με δανεικά, τα οποία θα μάς πάνε σε νέα μνημόνια; Δεν τού σφύριξε κανείς εκεί στο Harvard ότι η μείωση τού ΦΠΑ και τού ΕΦΚ στα καύσιμα, αφενός θα ρίξει την ακρίβεια στην αγορά (τα πάντα εξαρτώνται από το κόσοτος των καυσίμων) και αφετέρου θα αποφέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος, διότι ο ΦΠΑ τού 24% σπρώχνει τον κόσμο στην φοροδιαφυγή; Δεν έμαθε ο “αριστούχος” τίποτε για την καμπύλη Laffer; Όχι, προτιμά τα επικοινωνιακά τρικς, βέβαιος ων ότι απευθύνεται σε κάφρους.
(*) Ενώ οι τιμή των καυσίμων έχει υποχωρήσει, στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι ακριβά, λόγω ανικανότητας, ίσως και ευνόητης απροθυμίας τής κυβερνήσεως να πατάξει την αισχροκέρδεια στα καύσιμα.
Ευχαριστούμε τον “κο Έλληνα Σόιμπλε” που θυμίζει σε όλους εμάς τους νεοέλληνες των φρεντο-κομείων ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, το λαθρεμπόριο και όλα τα δεινά των καιρών μας. Θα έπρεπε λογικά να συμφωνήσουμε καθώς το 41% των ψηφισάντων του εδωσε το δικαίωμα να μας κουνάει το δακτυλο, δεν είναι η μισή ντροπή δική μας, ολόκληρη είναι… Να δω πχ την αντίδρασή μας στην αύξηση του καφέ, τρομάρα μας…
Ο Στουρνάρας δεν έχει καμμία σχέση με το 41%. Δεν ψηφίστηκε. Ήταν τσιράκι τού Σημίτη και ο Μητσοτάκης, τσιράκι κι αυτός τού ιδίου σαλτιμπάγκου, τον διατηρεί στην θέση του Διοικητού τής ΤτΕ.