Νέες αυξήσεις-ρεκόρ στις τιμές αγροτικών προϊόντων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ραγδαίες είναι οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού σε αγροτικά προϊόντα στη Γερμανία. Ο Γερμανός υπ. Γεωργίας Έτσντεμιρ προειδοποιεί για δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα με ακριβά τρόφιμα.

    Ακριβότερα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα στη Γερμανία

Το ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο, κάθε μήνα, ως προς τις τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας με έδρα στο Βίσμπαντεν, οι τιμές παραγωγού αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 40%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στο πεδίο αυτό που καταγράφεται από το 1961, δηλαδή από τότε που ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ήδη τον περασμένο Μάρτιο οι αυξήσεις άγγιζαν το 35%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση είναι εκρηκτική ειδικότερα στις τιμές φυτικών προϊόντων, τα οποία σημειώνουν αύξηση πάνω από 77% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μάλιστα καταγράφονται στην τιμή της πατάτας αλλά και της ελαιοκράμβης, από την οποία παράγεται φυτικό λάδι που χρησιμοποιείται ευρέως στη Γερμανία.

Δύσκολο φθινόπωρο με ακριβότερα τρόφιμα

Τζεμ ΈτσντεμιρO υπ. Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ

«Είναι απαραίτητες οι υψηλότερες τιμές για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε» αναφέρει στη γερμανική ραδιοφωνία DLF o πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών Γιόαχιμ Ρούκβιντ. Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει στο αυξημένο κόστος της ενέργειας και τις αυξήσεις στις τιμές λιπασμάτων και ζωοτροφών.  O Ρούκβιντ ωστόσο καλεί τους καταναλωτές να είναι πιο συνειδητοποιημένοι ως προς τις αγορές τους και να έχουν επίγνωση ότι πλέον τα τρόφιμα θα κοστίζουν ακριβότερα. «Μέχρι πρόσφατα στη Γερμανία ξοδεύαμε μόνο το 10 ή 11% του οικογενειακού εισοδήματος σε τρόφιμα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στον κόσμο» σημειώνει.

Την ίδια ώρα για μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στη Γερμανία το φθινόπωρο και τον χειμώνα, προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας από τους Πρασίνους Τζεμ Έζντεμιρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να υπολογίζουν στους επόμενους μήνες σε αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία τροφίμων.

Με απλά λόγια ουσιαστικά το κόστος της ακριβής ενέργειας μετακυλίεται στην τσέπη των καταναλωτών. Ο Γερμανός υπουργός πάντως προτείνει την κατάργηση του ΦΠΑ σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών ενέργειας. Για τον ίδιο, το σύστημα φορολόγησης βασικών προϊόντων θα πρέπει να πληροί έτσι κι αλλιώς τρία βασικά κριτήρια: να είναι λογικό, απλό και βιώσιμο.

Πληθωρισμός στο 7,9%

Πληθωρισμός ΓερμανίαΑπό το 1961 είχε να αγγίξει το 7,9% ο πληθωρισμός

Έντονο προβληματισμό προκαλεί επίσης ο διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός. Σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία τον Μάιο άγγιξε το 7,9%, σημειώνοντας άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ.  Τον Μάρτιο τοτ 2022 κυμαινόταν στο 7,3% και τον Απρίλιο στο 7,4%. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis) Γκέορκ Τίελ βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση του πληθωρισμού είναι οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας, βασικών αγαθών, κυρίως των τροφίμων. Παρόμοιο ποσοστό καταγράφηκε στη Γερμανία μόνο τον χειμώνα του 1973/74, όταν οι τιμές του ορυκτού πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί στα ύψη εξαιτίας της διεθνούς πετρελαϊκής κρίσης.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα