Νέες απαισιόδοξες προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μετα τους «Σοφούς» σειρά είχαν τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα με τις προβλέψεις τους. Αρνητικές εκτιμήσεις και σενάρια αν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο.

    Εργοστάσιο της Audi στο Ίνγκολσταντ

Διορθώνοντας δραστικά προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, την οποία υπολογίζουν γύρω στο 2,7% για το 2022,  τα πέντε κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία των οικονομικών δεικτών στη Γερμανία υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κορυφαίους Γερμανούς οικονομολόγους, οι οποίοι παρουσίασαν στο Βερολίνο τις εαρινές εκτιμήσεις τους, οι συνέπειες του πολέμου είναι ήδη ορατές στη γερμανική οικονομία. Βάσει των νέων δεδομένων, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ μέσα στο 2022 μόνο κατά 2,7%, ενώ το φθινόπωρο την υπολόγιζαν γύρω στο 4,8%.

Εκτός από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο δεύτερος λόγος που ανάγκασε τα γερμανικά οικονομικα ινστιτούτα να διορθώσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους είναι η συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, η οποία και το 2022 επηρέασε δυσμενώς τη γερμανική οικονομία.

Απότομη ύφεση εάν διακοπεί η ροή φυσικού αερίου 

 

Κίελο| Στέφαν ΚόοτςΟ οικονομολόγος Στέφαν Κόοτς από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη σημερινή παρουσίαση δόθηκε στο σενάριο, το οποίο όλοι απεύχονται: τη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Σε μια τέτοια περίπτωση οι οικονομολόγοι των πέντε κορυφαίων γερμανικών ινστιτούτων (Μονάχου, Βερολίνου, Κιέλου, Έσεν, Χάλε) υπολόγισαν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα κατέγραφε αύξηση της τάξης μόλις του 1,9% το 2022 και μείωση περί το 2,3% μέσα στο 2023.

Εάν σταματούσε αμέσως η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, αυτό θα συνεπαγόταν για τη γερμανική παραγωγή απώλειες ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια διετία. Σύμφωνα με τον Στέφαν Κόοτς, αντιπρόεδρο του Οικονομικού Ινστιτούτου του Κιέλου, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απότομη ύφεση της γερμανικής οικονομίας.

Πληθωρισμός στα ύψη

 

Πατάτα | Κάτω ΣαξονίαΠαραγωγή πατάτας στην Κάτω Σαξονία

Ανησυχητικές είναι τέλος οι εαρινές προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο πληθωρισμός θα κινηθεί γύρω στο 6,1%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 χρόνων.

Στο δεύτερο και πιο δυσοίωνο σενάριο μιας διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανέλθει στο 7,3%, ποσοστό που εκτιμάται ότι είναι το υψηλότερο από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ενδιαφέρον προκαλούν τέλος και τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία σχετικά με τις τιμές παραγωγής για σιτηρά, πατάτες και σπόρους για παραγωγή φυτικών ελαίων. Σύμφωνα με υπολογισμους οι τιμές αυτές αυξηθηκαν κατά 22,5% τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για την υψηλότερη εκτίναξη τιμών στον τομέα αυτό από το 2011.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνo

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα