Νέα σελίδα στις σχέσεις με ΗΠΑ προτείνουν οι Ευρωπαίοι 

21/1/21 | 0 | 0 | 130 εμφανίσεις

Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ μετά τη μεγάλη δοκιμασία που πέρασαν υπό τον Τραμπ προτείνουν οι Ευρωπαίοι στον νέο αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με την ευκαιρία της σημερινής επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, από το βήμα της Ευρωβουλής απηύθυνε πρόσκληση στον Τζο Μπάϊντεν για το χτίσιμο ενός νέου ιδρυτικού συμφώνου για μια ισχυρή Ευρώπη και Αμερική και για ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η σημερινή μέρα μας δίνει την ευκαιρία να ανανεώσουμε τη σχέση μας, η οποία υπέφερε πολύ τα τέσσερα τελευταία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο κόσμος έγινε πιο σύνθετος και λιγότερο σταθερός και προβλέψιμος. Με τον Τζο Μπάιντεν πρόεδρο, η Ευρώπη έχει ένα φίλο στον Λευκό Οίκο, είπε ο κ. Μισέλ, ο οποίος πρότεινε την οικοδόμηση μιας νέας συμμαχίας.

Οι 5 προτεραιότητες

Όλα έτοιμα για την ορκομωσία του νέου προέδρουΌλα έτοιμα για την ορκομωσία του νέου προέδρου

Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν πάνω σε πέντε προτεραιότητες, την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας, την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διασφάλιση δίκαιου εμπορίου και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και την ανάληψη κοινής δράσης για την ασφάλεια και την ειρήνη.

Ο κ. Μισέλ αναγνώρισε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μετά τη δοκιμασία που πέρασαν την περίοδο Τραμπ δεν είναι εύκολη, αλλά θα πρέπει, όπως είπε, οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν και να αναλάβουν την πρόκληση.

H Eυρώπη είναι έτοιμη για μια νέα αρχή με τον παλαιότερο και πιο αξιόπιστο εταίρο της, επισήμανε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Από το κλίμα μέχρι την υγεία και από την ψηφιοποίηση έως τη δημοκρατία, αυτές οι παγκόσμιες προκλήσεις χρειάζονται μια ανανεωμένη και βελτιωμένη παγκόσμια συνεργασία, τόνισε η Ευρωπαία αξιωματούχος, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

DW

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    28/2/21 | (1 σχόλια)
    Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ο προβληματισμός του τι κάνουμε με την Τουρκία επανέρχομαι: 1.-Πιστεύω πως μεθοδευμένα θα πρέπει να κηρύξουμε χωρικά ύδατα 12 ή 10 ναυτικά μίλια (να υπάρχει αντιστοιχία χωρικών υδάτων και εύρους εναέριου χώρου). Δεν έχει ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας