Νέα περιπέτεια στην Τουρκία… Ο Ερντογάν σχεδιάζει να κλείσει κόμμα της αντιπολίτευσης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να καταδιώκει την τουρκική αντιπολίτευση, καθώς επιδιώκει σοβαρά να εφαρμόσει το σχέδιο για το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών- HDP, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί το κόμμα ότι είναι «πολιτική έκφραση» του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος – PKK, το οποίο εξήγγειλε ένοπλο αγώνα το 1984, που κρατά μέχρι σήμερα με δεκάδες χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν.

Μεθόδευση για το κλείσιμο

Την Τετάρτη, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στην Τουρκία έλαβε έκθεση κατηγορίας από τον Γενικό Εισαγγελέα με στόχο το κλείσιμο του HDP, μετά από κατηγορίες ότι οι ηγέτες του κόμματος και τα μέλη της ένωσής τους  έχουν σχέσεις με το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στη χώρα.

Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα ερευνών που διεξήγαγε το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και υπό την πίεση του ακροδεξιού Κόμματος της Εθνικιστικής Κίνησης- MHP, συμμάχου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Ερντογάν.

Ο Τούρκος εισαγγελέας, στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, Μπεκίρ Σαχίν, ζήτησε το κλείσιμο του κόμματος, μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου εισαγωγής και την αποστολή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με το πρόσχημα ότι (μέλη του HDP, στην ομιλία και τις πράξεις τους , εργάζονται για να σαμποτάρουν την ενότητα του λαού και του κράτους και στοχεύουν στην εξάλειψη του κράτους).

Σε δήλωση που εξέδωσε, ο Εισαγγελέας επικαλέστηκε το άρθρο 90, παράγραφος 68/3 του τουρκικού Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι το πολιτικό κόμμα θα ασκεί τις δραστηριότητές του σύμφωνα με δημοκρατικούς και διεθνείς κανόνες με ειρηνικό τρόπο, και το άρθρο 14 το οποίο αναφέρει τις αρχές του κράτους και την ενότητα του λαού και της χώρας, και τα άρθρα 69, 103 και 68 σχετίζονται με την υπόθεση.

 Αμερικανική Οργή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν ότι οι προσπάθειες απαγόρευσης του μεγάλου φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία θα υπονόμευαν τη δημοκρατία στη χώρα.

«Παρακολουθούμε την έναρξη των προσπαθειών για τη διάλυση του HDP, μια απόφαση που θα ανατρέψει αδικαιολόγητα τη βούληση του τουρκικού εκλογικού σώματος και θα οδηγήσει σε περαιτέρω υπονόμευση της δημοκρατίας στην Τουρκία και στέρηση εκατομμυρίων Τούρκων από την εκπροσώπησή που επέλεξαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών  Νεντ Πράις.

«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με τις προστασίες που ορίζονται στο Σύνταγμα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Πολιτικό πραξικόπημα

Το Κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα χαρακτήρισε τα μέτρα που έλαβαν οι τουρκικές αρχές εναντίον του ως «πολιτικό πραξικόπημα», δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να εξαλείψει το κόμμα πριν από τις επόμενες εκλογές.

«Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και όλες τις δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης και του λαού μας να πολεμήσουν μαζί ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα», ανέφεραν από κοινού οι επικεφαλής του HDP, Μπρουίν Μπόλνταν και Μεντάτ Σανγκάρ.

Η πιθανή απαγόρευση του HDP θα οδηγήσει σε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική σκηνή, δύο χρόνια πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, οι οποίες φαίνεται να είναι δύσκολες για τον Ερντογάν, υπό το φως των οικονομικών προκλήσεων.

Το φιλοκουρδικό κόμμα αρνείται έντονα τις κατηγορίες εναντίον του για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» και λέει ότι είναι θύμα μιας εκστρατείας δίωξης λόγω της αντίθεσής του στον Ερντογάν.

Το κόμμα κατηγόρησε επίσης τον Ερντογάν ότι «χρησιμοποίησε το δικαστικό σώμα ως εργαλείο για να αναδιαμορφώσει την πολιτική σκηνή», δύο χρόνια πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, κατά τις οποίες φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα δώσει μια σκληρή μάχη υπό το φως των οικονομικών προκλήσεων.

«Η επιθετικότητα τους είναι απόδειξη του πανικού τους», είπε το κόμμα, τονίζοντας, «Ό, τι κι αν κάνουν, δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ και δεν θα παραδοθούμε. Θα συνεχίσουμε τη δημοκρατική αντίστασή μας με κάθε αποφασιστικότητα».

Αλληλεγγύη της αντιπολίτευσης

Οι κινήσεις του Ερντογάν εγείρουν τις ανησυχίες των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς ο αρχηγός της κύριας τουρκικής αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρνήθηκε το κλείσιμο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών.

«Εάν  θέλουμε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και θέλουμε να την προστατεύσουμε», είπε ο Νταβούτογλου, «πρέπει να εγκαταλείψουμε την πολιτική κλεισίματος των πολιτικών κομμάτων».

Η αλληλεγγύη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος εξόργισε τους πιο εξέχοντες συμμάχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ισχυρίστηκε ότι «το CHP πρέπει να καθορίσει τη γραμμή στην οποία βρίσκεται, είναι στο πλάι  με τους αυτονομιστές, ή από την πλευρά του τουρκικού λαού και έθνους;»

Εσωτερικό ζήτημα

Στην πρώτη επίσημη τουρκική αντίδραση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα διεθνή μέρη να αναμένουν τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η Άγκυρα ζήτησε τη μη παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις και σεβασμό των δικαστικών διαδικασιών στην Τουρκία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

 

Al Ghad

https://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα