Νέα ενδιαφέρουσα πρόταση των Γάλλων για τις φρεγάτες

3/1/21 | 0 | 0 | 435 εμφανίσεις

Κρίσιμος Ιανουάριος για τα εξοπλιστικά προγράμματα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την πιθανή νέα πρόταση της Γαλλίας

Ένα από τα βασικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού είναι η ναυπήγηση του νέου τύπου φρεγάτας και από τη στιγμή που όλα τα σενάρια για τις νέες φρεγάτες είναι πιθανά, αναμένεται στο Υπουργείο Άμυνας νέα προσφορά από τη Γαλλία, βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική πρόταση που είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι.

Η αρχική πρόταση της γαλλικής πλευράς για τις Belh@rra περιελάμβανε δύο φρεγάτες κόστους 3,5 δις ευρώ, ποσό το οποίο κρίθηκε απαγορευτικό από την ελληνική Κυβέρνηση και γι’ αυτό (μαζί και με… εξωτερικές πιέσεις) δεν προχώρησε η προμήθειά τους.

Σύμφωνα με το OPEN, το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει αποφασίσει ακόμα σε ποιο τύπο φρεγάτας θα καταλήξει και με αυτό το δεδομένο αναμένεται η νέα βελτιωμένη προσφορά των Γάλλων εντός του Ιανουαρίου, ενώ η Ελλάδα περιμένει και την προσφορά των ΗΠΑ για τις αμερικανικές φρεγάτες και για την ενδιάμεση λύση μέχρι τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται ολλανδικές και βρετανικές προτάσεις.

Πάντως, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, η νέα πρόταση της Γαλλίας θα είναι η εξής: 2 φρεγάτες Belh@rra ελληνικές (ελληνικής διαμόρφωσης δηλαδή, βαριά οπλισμένες) προς 1,4 δις ευρώ έκαστη, συν 2 Belh@rra γαλλικές (πιο ελαφριά οπλισμένες) προς 1 δις ευρώ έκαστη. Συνολικό κόστος για τις τέσσερις νέες φρεγάτες δηλαδή στα 4,8 δις ευρώ.

Για ενδιάμεση λύση θα προταθεί, σύμφωνα πάντα με τα όσα κυκλοφορούν, η προμήθεια 2 φρεγατών γενικής χρήσης La Fayette, από το απόθεμα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Εν των μεταξύ, μετά τις 21 Ιανουαρίου θα γίνει και η υπογραφή της σύμβασης για τα 18 μαχητικά Rafale που θα προμηθευτεί η Ελλάδα από την Dassault, παρουσία των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας.

newsbreak.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/1/21 | (1 σχόλια)
    του Max Boot (*) Η πρόκληση - και η ευκαιρία - για τον Τζο Μπάιντεν είναι ότι διαδέχεται τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε από κολοσσιαία ανικανότητα και αδιαφορία για το δημόσιο ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας