Νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Γερμανία: Απορρίφθηκε αίτημα της Τουρκίας για πρόσβαση σε φωτογραφίες σκαφών που επιχειρούν από το Ιντσιρλίκ

Γερμανοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις αεροφωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας που ζητά η Άγκυρα για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις ενάντια σε Κούρδους αντάρτες 
Το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να δώσει στις τουρκικές αρχές πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στις αεροφωτογραφίες που συλλέγουν γερμανικά αεροσκάφη Tornado, τα οποία χρησιμοποιούν ως βάση τους την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στα Άδανα της Τουρκίας στο πλαίσιο του πολέμου ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Γερμανικά αεριωθούμενα επιτήρησης και ένα αεροπλάνο ανεφοδιασμού χρησιμοποιούν το Ιντσιρλίκ για να υποστηρίξουν τα πλήγματα του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, διασφαλίζοντας παράλληλα τον ανεφοδιασμό των μαχητών που πολεμούν τους τζιχαντιστές. Γερμανοί βουλευτές εκφράζουν ανησυχίες ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις αεροφωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας που ζητά η Άγκυρα για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις ενάντια σε κούρδους αντάρτες και έχουν θέσει αυστηρά όρια για τον τρόπο που οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να κοινοποιούν δεδομένα που συλλέγουν.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που επικαλείται γερμανικό διπλωματικό έγγραφο στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η Άγκυρα έχει συνδέσει την έγκριση σχεδίων ανέγερσης κατοικιών του γερμανικού προσωπικού στην βάση Ιντσιρλίκ με το ζήτημα της πρόσβασης στις αεροφωτογραφίες που συλλέγουν τα γερμανικά αεριωθούμενα μαχητικά.

Το θέμα ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στην Τουρκία όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel, στο διπλωματικό έγγραφο χαρακτηρίζεται «εκβιασμός» η πίεση που ασκεί η Άγκυρα για να συνδέσει το ζήτημα των αεροφωτογραφιών με τα γερμανικά σχέδια για ανέγερση νέων κατοικιών στην αεροπορική βάση. Όπως υπογραμμίζεται, ένας ανώτερος αξιωματικός του τουρκικού στρατού και ο σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα πολιτικής Μπο Αρσλάν έχουν υποβάλει σε προσωπικό επίπεδο το αίτημα.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου τόνισε ότι τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας πραγματοποίησαν τις αποστολές επιτήρησης υπό αυστηρή συμμόρφωση με την υποκείμενη κοινοβουλευτική εντολή και διαβίβασαν τις αεροφωτογραφίες που συνέλεξαν «αποκλειστικά στον διεθνή συνασπισμό δυνάμεων που καταπολεμά το Ισλαμικό Κράτος».

Παράλληλα τόνισε ότι ο γερμανικός στρατός ακολούθησε μια προσεκτική μέθοδο για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα δεν θα χρησιμοποιηθούν με λανθασμένο τρόπο για άλλους σκοπούς. Ένας Γερμανός αξιωματικός με βάση το Κατάρ ενέκρινε μόνο εκείνες τις αποστολές που αφορούσαν τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ ένας άλλος Γερμανός αξιωματικός με βάση το Ιντσιρλίκ εξέτασε τις εικόνες πριν την κοινοποίηση τους στον διεθνή συνασπισμό, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι Γερμανοί βουλευτές το περασμένο έτος ενέκριναν την επέκταση της στήριξης στις επιχειρήσεις του διεθνή συνασπισμού δυνάμεων κατά του ΙΚ έως το τέλος του 2017, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη τουλάχιστον 250 στρατιωτών στην αεροπορική βάση. Οι σχέσεις Βερολίνου–Άγκυρας επιδεινώθηκαν έπειτα από την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου πέρσι ενός κειμένου το οποίο χαρακτήρισε «γενοκτονία» τις «σφαγές» των Αρμενίων που διαπράχθηκαν το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ως αντίποινα, η Τουρκία απαγόρευσε στους Γερμανούς βουλευτές την πρόσβαση στη βάση Ιντσιρλίκ. Γερμανοί βουλευτές είχαν διαμηνύσει ότι θα ζητήσουν τον τερματισμό της αποστολής, αν η Άγκυρα δεν τους επιτρέψει να επισκεφθούν τα γερμανικά στρατεύματα που έχουν σταθμεύσει εκεί.

Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν στις αρχές Σεπτεμβρίου να άρουν την απαγόρευση σε βάρος των Γερμανών βουλευτών προκειμένου να επισκεφθούν το Ιντσιρλίκ. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όταν η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε πως το Βερολίνο δεν καταδίκασε την απόπειρα αρκετά γρήγορα και αποφασιστικά.

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε διενέξεις για τα μέτρα καταστολής που έχει εξαπολύσει η τουρκική κυβέρνηση έπειτα από το πραξικόπημα, με την Άγκυρα να υποστηρίζει ότι η Γερμανία προσφέρει καταφύγιο σε κούρδους μαχητές και σε άλλους «εχθρούς» του τουρκικού κράτους. Το Βερολίνο απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ δήλωσε την Κυριακή ότι οι γερμανικές αρχές θα πρέπει να απορρίψουν τα αιτήματα ασύλου των 40 τούρκων στρατιωτικών, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα