Να κοπεί ο «ομφάλιος λώρος» με τη Γάζα: αυτός είναι ο στόχος του Ισραήλ μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς. «Οι Ισραηλινοί θα διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Γάζα» λέει ο υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ. Συγκρίνοντας με την κύηση την επώδυνη προοπτική για τους Παλαιστίνιους μετά το τέλος του πολέμου: «Δεν θα είμαστε μέρος της λύσης προσφέροντας άδειες εργασίας να μπαίνουν οι Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ. Το σύστημα διέλευσης των συνόρων δεν θα υπάρχει πλέον».

Ο Τσαχάλ -ο ισραηλινός στρατός θέλει να διατηρήσει μια ζώνη ασφαλείας, βάθους ενός χιλιομέτρου μέσα στη Λωρίδα, «ώστε κανείς να μην μπορεί να πλησιάσει τον φράκτη».
Ο στενός αμμώδης διάδρομος μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Μεσογείου θα γινόταν στενότερος, με 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους να συνωστίζονται σε 363 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο «ομφάλιος λώρος» με τη Γάζα έχει κοπεί βέβαια εδώ και 15 μέρες. Η ζωή δεν κυλάει πια εκεί, χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα για τους αμάχους. Που φυσικά και δεν ευθύνονται για τα εγκλήματα της Χαμάς.

Για αυτούς, υπάρχει μόνο η λογική της …οδοντόκρεμας. Η λωρίδα της Γάζας , λόγω του σχήματός της, θα μπορούσαμε να συγκριθεί με ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας. Ενα «σωληνάριο» που έχει ένα μόνο άνοιγμα: προς τα νότια, στο πέρασμα της Ράφα. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άμαχοι έχουν στριμωχθεί στην άκρη του σωληνάριου με την ελπίδα να ανοίξει το «καπάκι» και να διαφύγουν στην Αίγυπτο. Εχουν συνηθίσει άλλωστε την προσφυγιά εδώ και δεκαετίες.
Η Αίγυπτος δεν ανοίγει φυσικά τα σύνορα. Η άφιξη μιας τέτοιας μάζας ανθρώπων θα ήταν δύσκολη, τρομερή, όπως ήταν δύσκολο για τον Λίβανο να διαχειριστεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στην αρχή της διασποράς τους. Το Κάιρο δεν θέλει να κάνει δικό του το πρόβλημα.
Και όλα αυτά εν αναμονή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής η επίθεση έχει ανακοινωθεί μόνο, αλλά καθυστερεί, λόγω και των πιέσεων της Δύσης.Υπάρχουν άλλωστε έντονοι φόβοι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, με απρόβλεπτες συνέπειες και με απρόβλεπτες αντιδράσεις των γειτονικών χωρών και του αραβικού κόσμου. Και η …οδοντόκρεμα πιέζει το καπάκι. Ακόμα κι αν στη Δύση έχουμε αρκετά εκπαιδευτεί στο να προσποιούμαστε ότι δεν έγινε και τίποτα! Εκεί όλο «σφάζονται», άλλωστε …

naftemporiki.gr