Ένα «mega Σχέδιο Γιούνκερ» θα ρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη μάχη για την αντιμετώπιση και των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, που θα απευθύνεται σε χώρες, κλάδους αλλά και απευθείας σε επιχείρησες, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κ. Αθανάσιο Σάββακη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εφημερίδες «Μακεδονία της Κυριακής», «Θεσσαλονίκη» και το portal www.makthes.gr

«Θα είναι ένα ταμείο με πόρους χωρίς προηγούμενο» τόνισε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι θα εδράζεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό και θα έχει συνολική ανάληψη βαρών από όλους, όχι δανεισμό του ήδη επιβαρυμμένου νότου, θα απευθύνεται σε χώρες και κλάδους που υπέφεραν περισσότερο από την κρίση, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκή αντεπίθεση.

To σχέδιο ανάκαμψης που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαΐου, θα έχει σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Σχοινά τρεις πυλώνες:

α) Tο τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για κράτη μέλη. «Ιστορικά πάντα στην Ευρώπη μετά από μεγάλες καταστροφές η επανεκκίνηση είχε ισχυρό συστατικό κρατικής βοήθειας» είπε, προσθέτοντας ότι σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκονται οι κλάδοι και οι χώρες που υπέφεραν περισσότερο, με στόχο να λάβουν τη βοήθεια γρήγορα. «Συμβατό με αυτό τον στόχο είναι και το λεγόμενο συμπλήρωμα συνοχής. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές τα κράτη μέλη της συνοχής θέλουν και ένα συμπλήρωμα»πρόσθεσε.

β) H βοήθεια απευθείας προς τις επιχειρήσεις. «Μιλάμε για μαι μετεξέλιξη, για ένα μέγκα σχέδιο Γιούνκερ» που θα φέρει πολύ περισσότερες ευκαιρίες σε τομείς που η ΕΕ έχει εγγενή αδυναμία»

γ) Tο λεγόμενο solvency, η δυνατότητα συμμετοχής, μέσω της Ευρωπαϊκής Τεάπεζας Επενδύσεων, απευθείας στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που βγήκαν από την κρίση και χρειάζονται αναπτυξιακή ένεση.

Το σχέδιο ανάκαμψης που θα «κουμπώνει» με τον κοινοτικό προϋπολογισμό θα τεθεί σε εφαρμογή από 1.1.2021 αλλά στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν «διευθετήσεις- γεφυρα” για να μη χαθεί κρίσιμος χρόνο. Ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι υπάρχουν ήδη στο τραπέζι πολλά εργαλεία για τη ρευστότητα και την ανάκαμψη που είναι πρωτοφανή:

-τα 750 δις της ΕΚΤ για αγορά τίτλων, μεταξύ άλλων και των ελληνικών

-τα 100 δις για το πρόγραμμα sure που εγκρίθηκε σήμερα για τη στήριξη της απασχόλησης

-τα 500 δις του ESΜ χωρίς μνημονιακή αιρεσιμότητα

– Tην απόλυτη ευλυγισία στους κανονισμούς διαρθωτικών ταμείων, την κατάργηση των περιορισμών στο σύμφωνο σταθερότητας- «πριν μερικές βδομάδες μιλούσαμε για πλεονάσματα» θύμισε ο κ. Σχοινάς- όπως και στον τομέα των προμηθειών και των κρατικών ενισχύσεων.

«Έχουμε ήδη μηχανισμούς ρευστότητας που θα μπορέσουν να μας παν μέχρι τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και για να μη χαθεί χρόνος. Θα υπάρξουν διευθετήσεις γεφυρας» πρόσθεσε. Μάλιστα ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι το σχέδιο ανάκαμψης αθροιστικά με τα μέτρα ρευστότητας ίσως ξεπεράσουν σε ύψος ενίσχυσης αυτά των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Κίνας κλπ.

Από την πλευρά του ο κ. Σαββάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας γνώμης του ΣΒΕ, αναφέροντας ότι οι βασικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν τέσσερις: ρευστότητα, μείωση πωλήσεων, αύξηση λειτουργικού κόστους (α ύλες και εργατικό) και αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων. Επίσης σχολίασε ότι οι επιχειρηματίες περίμεναν ταχύτερη ανταπόκριση της ΕΕ στην κρίση, για αυτό άλλωστε η ΕΕ αξιολογείται θετικά μόνο από το 30%. «Πλέον η ΕΕ έπιασε βηματισμό και αφουγκράζεται τα προβλήματα, αλλά αν μπορούσατε τι θα κάνατε διαφορετικό στην αρχή της κρίσης;» ρώτησε τον κ. Σχοινά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι δεν τον εξέπληξε το αποτέλεσμα της έρευνας, για την περίοδο που έγινε, γιατί αυτή η κρίση είχε χαρακτηριστικά τυπικής ευρωπαϊκης κρίσης . «Ξέρουμε ότι το μοντέλο είναι το ίδιο: πρώτα ο καθένας ακολουθεί το σώσον εαυτόν σωθείτο. Υπό το βάρος της πίεσης και των εθνικών προτεραιοτήτων καταλαβαίνουμε τα όρια της έλλειψης συντονισμού και της αποσπασματικής δράσης, ανακαλύπτουμε πόσο χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και αναζητούμε κοινές λύσεις, είτε αυτό αφορά την αγορα υγειονομικού υλικού, τις κινήσεις στα σύνορα, τις εφοδιαστικές αλυσίδες κλπ. Για την οικονομία περνάμε από το δημόσιο καυγά όπου όλοι μαλώνουν με όλους δημόσια, πριν καταλήξουμε στο αυτονόητο, δηλαδή το να βρούμε κοινό πλαίσιο ανάκαμψης. Αν προσθέσετε και το παραδοσιακό πρόβλημα ότι ο κόσμος ζητά λύσεις από την ΕΕ σε τομείς που δεν έχει αρμοδιότητες όπως τουρισμός και υγεία έχετε την πλήρη εικόνα» είπε.

Στην αρχή της κουβέντας οι κ. Σαββάκης και Σχοινάς ευχαρίστησαν τις εφημερίδες «ΜτΚ», «Θ» και το makthes.gr για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της κουβέντας. Μάλιστα ο κ. Σχοινάς σχολίασε ότι «η ‘’Μακεδονία’’ και η ‘’Θεσσαλονίκη’’ ήταν οι εφημερίδες της νιότης μου, που συνέβαλαν καθοριστικά στην πολιτική και κοινωνική μου συνειδοποιηση. Χαίρομαι για το νέο ξεκίνημα, που γίνεται σε πιο ισχυρές βάσεις».