Μ. Νταβούτογλου: Η προβολή ισχύος της Άγκυρας υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση στη Μεσόγειο

4/9/20 | 4 | 1 | 442 εμφανίσεις

Η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία, δήλωσε στο Ρόιτερ ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ένας πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική κατά την πρώτη δεκαετία της εξουσίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, η θέση του οποίου ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» και είχε καθορίσει τις πρώτες επαφές του Ερντογάν με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών Κόμμα AK του προέδρου για να ιδρύσει το αντίπαλο Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).

Ο Νταβούτογλου επέκρινε την κλίση προς τον αυταρχισμό που διαβλέπει στη νέα εκτελεστική προεδρία την οποία έχει αποκτήσει η χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίσθηκε αδέξια μια σειρά από προκλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομία, το ξέσπασμα του κορονοϊού και οι αυξανόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, όμως πρόσθεσε πως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».

Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «’Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις’», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Category: Ειδησεις

( 4 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Επιτέλους ακούστηκε και η άλλη φωνή στην Τουρκία .Για να δούμε θα έχει συνέχεια.

 2. 2
  Επισκέπτης says:

  Ο θεωρητικός τού καθεστώτος Ερντογάν, παραμερισμένος πια, αλλά όχι και λησμονημένος, είναι συνυπεύθυνος για τα όσα θα ακολουθήσουν.

  Το όνειρο (ονείρωξη, μάλλον) τής νεκρανάστασης τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στηρίχθηκε κι απ’ αυτόν και τώρα βλέπει ότι η Τουρκία “διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία”; Ο συγγραφέας τού “Στρατηγικού Βάθους”, ο Rosenberg τού καθεστώτος, δεν τα είχε φανταστεί αυτά; Ποιον πάει να κοροϊδέψει τώρα, για να γλιτώσει την αγχόνη αργότερα;

  Τα αποικιακά σχέδια του Ερντογάν στις αφρικανικές χώρες

 3. 3
  Γιώργος says:

  Ο κύριος Νταβούτογλου ,ένας πραγματικά αξιόλογος πολιτικός, εδώ και χρόνια εργάζεται με σκοπό την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και καλά κάνει από τη μεριά του. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Ποια πολιτική αντιτάσσουμε για να εμποδίσουμε την επίτευξη του τουρκικού στόχου; Μήπως ήρθε η ώρα έστω και αργά να δημιουργηθεί εθνικό συμβούλιο ασφαλείας; Μήπως πρέπει επιτέλους να καθοριστούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του Ελληνισμού;Οι πολυεθνικοί σχηματισμοί βλέπε ΝΑΤΟ ή Ε.Ε πιθανόν να αποδειχθούν θνησιγενείς. Έχουμε σχέδιο για αυτή τη περίπτωση; Αν αναγκαστούμε να πάμε σε διαπραγματεύσεις με τη Τουρκία μήπως πρέπει να θέσουμε θέματα όπως το καθεστώς Ίμβρου και Τενέδου, επιστροφής των Κωνσταντινουπολιτών ή απόδοση των περιουσιών τους που το τουρκικό καθεστώς κατά καιρούς έχει καρπωθεί. Πάντως πρέπει να ξέρουμε ότι οι συνθήκες είναι σε ισχύ όσο χρόνο αντικατοπτρίζουν την ισορροπία δυνάμεων. Όταν αυτή ανατραπεί και οι συνθήκες παύουν να ισχύουν. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αισθάνεται ότι έχει γίνει ισχυρή και ήρθε ο χρόνος της ανατροπής.

 4. 4
  Σ.Α.Ν. says:

  Τι κάνουμε εμείς;;;. Εμείς από εδώ και μετά ,θες ότι ”μας ξύπνησε” η νεοθωμανική και αντιευρωπαική Τουρκία,θες ότι οι πολυποίκιλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις ,που επεκράτησαν στην Ελληνική κοινωνία -ιδίως στην νεολαία-από από της 3ης Σεπτέμβρη 1974 ”ξεφούσκωσαν” , φαίνεται ότι με την σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δημοκρατίας, ”θα σταθούμε στα πόδια μας” -χωρείς Συμβούλια ,ή, παρασυμβούλια- άμα επιστρέψουμε στο ένδοξο ιστορικό παρελθόν και αποφασίσουμε να αποθάνουμε γιαυτήν την φλούδα της γης .
  Δεν το πιστεύουμε γιατί τα 45 χρόνια εθνικής αφασίας είναι πολλά ,παρ’ότι είχαμε πατριωτικές εξάρσεις από τον μακαριστό Χριστόδουλο και την κυβέρνηση της ”Δεξιάς του Υψίστου” ,αλλά δεν υπήρξε συνέχεια και λόγω της οικονομικής κρίσεως και επειδή οι διάδοχοι τους έδρασαν προς την αντίθετη πλευρά και γιαυτό είχαμε την επονείδιστη Συμφωνία των Πρεσπών και φοβόμαστε ότι κάτι ανάλογο θα έχουμε και με την Τουρκία.
  Πιστεύω πως αυτό δεν θα το έχουμε ,εκτός αν αποφασίσουμε να εξαφανισθούμε ως Έθνος και ότι σαυτήν την απευκταία περίπτωση την πόρτα θα την κλείσουν οι ”προοδευτικοί ,ειρηνόφιλοι και παγκοσμιοποιημένοι” πολιτικοί της Πατρίδος μας.
  Πάντως μέχρι στιγμής δεν οσμιζόμαστε φιλοπατρία μέχρις αυτοθυσίας-αν χρειασθεί- από τις Κεντροαριστερές δυνάμεις ,που να φθάσει μέχρι και τον τελευταίο οπαδό τους. ΔΕΝ Τ΄ΩΧΟΥΝ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ,αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  16/1/21 | (0 σχόλια)
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων

  18/1/21 | (0 σχόλια)
  Μετά από τέσσερα χρόνια απειλών και πιέσεων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η γερμανική οικονομία ελπίζει σε ένα καλύτερο κλίμα συνεργασίας με το διάδοχό του. Ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν για υπερβολικές προσδοκίες.      «Δεν αναμένουμε στροφή 180 μοιρών από τον νέο ...

  18/1/21 | (0 σχόλια)
  Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική κίνηση από τη Γερμανία στην Ελλάδα, αν το επιτρέψει βέβαια η εξέλιξη της πανδημίας. Κρίσιμοι παράγοντες ο εμβολιασμός και τα πρωτόκολλα μετακίνησης εντός Ε.Ε.      Βρισκόμαστε στην εποχή που οι περισσότεροι Γερμανοί προγραμματίζουν τις ...

  18/1/21 | (0 σχόλια)
  Επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Βερολίνο συνεχίζει τη διαμεσολάβηση. Τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον ...

  18/1/21 | (0 σχόλια)
  Eίναι γνωστό εδώ και πέντε χρόνια: σειρά ληστειών φέρεται να έχει γεμίσει τα ταμεία παλαιών στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF. Δεν έχουν συλληφθεί, ενώ έρευνες διεξάγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.      Ένα αινιγματικό κεφάλαιο στην ιστορία της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας