του Μιχαήλ Κωσταράκου*
Η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται ότι παρατείνεται και επιτείνεται, όσο δεν επιτυγχάνεται μια συμβιβαστική διπλωματική λύση που θα αφήσει τη Ρωσία, τη Δύση και την Ουκρανία έστω και σχετικά «ικανοποιημένες»
Η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται ότι παρατείνεται και επιτείνεται, όσο δεν επιτυγχάνεται μια συμβιβαστική διπλωματική λύση που θα αφήσει τη Ρωσία, τη Δύση και την Ουκρανία έστω και σχετικά «ικανοποιημένες». Η κρίση δεν πρόκειται να εκτονωθεί αν δεν αποκατασταθεί κάποια «στρατηγική ισορροπία» αμοιβαίων κερδών και υποχωρήσεων, κάτι το οποίο δεν είναι βέβαιο αν η «στρατηγική υπεροψία» του Προέδρου Πούτιν τον αφήνει να το καταλάβει. Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται επ’ αόριστο. Μία περιορισμένου σκοπού και κλίμακας στρατιωτική ενέργεια είναι επίσης δυνατή και πιθανή. Πόσο εφικτό και χρήσιμο όμως είναι κάτι τέτοιο για τους σκοπούς του Προέδρου Πούτιν;
Με ένα ανεπίσημο υπόδειγμα Συμφωνίας που δόθηκε σε έναν Αμερικανό διπλωμάτη τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μόσχα, η Ρωσική κυβέρνηση ζήτησε:
(α) τον μόνιμο τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς,
(β) το μόνιμο πάγωμα της επέκτασης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ (βάσεις, οπλικά συστήματα κλπ.) στις πρώην χώρες που ήταν υπό την επιρροή της ΕΣΣΔ (Σύμφωνο της Βαρσοβίας),
(γ) τον τερματισμό της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και
(δ) την απαγόρευση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.
Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Αν αυτές οι απειλές δεν επιλυθούν δια της διπλωματικής οδού, το Κρεμλίνο θα αναγκαστεί να καταφύγει σε στρατιωτικές λύσεις. Η Δύση είχε ένα μήνα για να επιλύσει τη διαφορά, αποκλείοντας έτσι τις μακρές και ατελέσφορες διαπραγματεύσεις. Ήταν σε όλους ξεκάθαρο ότι η Ρωσία δεν θέλει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας στα σύνορα της για λόγους ασφαλείας, όπως δεν θέλει και συγκρίσεις με μια ευημερούσα, δημοκρατική και φυλετικά συγγενή γειτονική Ουκρανία, γεγονός που μπορεί να βάλει ιδέες «έγχρωμης αναταραχής» (πορτοκαλί επανάστασης) στους Ρώσους πολίτες.
Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει στη Ρωσική σφαίρα επιρροής, χωρίς ένταξη και δυνάμεις του ΝΑΤΟ ή κεφάλαια και διευκολύνσεις από την ΕΕ.
Όπως ήταν φυσικό, ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε η Ευρώπη, ούτε η Ουκρανία υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσουν με τις ρωσικές απαιτήσεις, ούτε καν με το ενδεχόμενο συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας γεγονός που θα άφηνε την Ευρώπη στο περιθώριο.
Καμία αμερικανική ή ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει δικαίωμα λήψης αποφάσεων στη Ρωσία στο εσωτερικό και στις διεθνείς σχέσεις της, και κανένας διεθνής Οργανισμός δεν θα εκχωρήσει βέτο των αποφάσεων του στη Μόσχα.
Οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν τη διαμάχη με τη Ρωσία στην Ουκρανία να διασπάσει τον Διατλαντικό δεσμό και το ΝΑΤΟ ή να αποτελέσει υπόδειγμα για μια μελλοντική κρίση με την Κίνα για την Ταιβάν ή με το Ιράν για τη Μ. Ανατολή.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν προχώρησε στην εκτέλεση του νέου αρχηγού του ISIS για να ξεπεραστούν οι εικόνες ντροπής στο Αφγανιστάν και προσδοκά να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την αναχαίτιση των Ρώσων ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους «εθνικιστικές παραφυάδες» συχνά χρηματοδοτούμενες από τον ίδιο τον Πούτιν.
Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν θα εμπλακούν στρατιωτικά στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν επεμβαίνει σε χώρες μη μέλη όπως η Ουκρανία, και οι Ευρωπαίοι δήλωσαν ότι θα περιορίσουν τις αντιδράσεις τους σε οικονομικές κυρώσεις.
Ο Πούτιν κράτησε το «πάνω χέρι», ανέπτυξε τις στρατιωτικές δυνάμεις του στα σύνορα και αποκατέστησε ξεκάθαρη και απόλυτη «κυριαρχία στην κλιμάκωση» (escalationdominance). Αυτό ενδεχομένως του έδωσε μια αίσθηση «στρατηγικής υπεροψίας» που μπορεί να τον οδηγήσει σε λάθος εκτιμήσεις και αποφάσεις. Είναι σίγουρα κατανοητή αν και ίσως όχι θεμιτή ή αποδεκτή η προσπάθεια του να αναθεωρήσει και να αναβαθμίσει την παγκόσμια θέση της χώρας του, το status της ως Παγκόσμια Πυρηνική Υπερδύναμη και την παγκόσμια πολιτική και οικονομική επιρροή της. Όχι όμως σε βάρος γειτονικών χωρών.
Αν όμως η Ρωσία εκτελέσει έστω και περιορισμένης κλίμακας ή σκοπού στρατιωτική ενέργεια, η «επόμενη μέρα» θα είναι δύσκολη όποια και αν είναι η εξέλιξη της.
Στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής οικονομίας, της τεχνολογίας, της προσωπικής του περιουσίας, της περιουσίας του στενού πολιτικού και κυβερνητικού του κύκλου αλλά και των «ολιγαρχών» που είναι «κοντά του» και δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα, θα πλήξουν τη Ρωσία στο σύνολο της. Παράλληλα, θα τρωθεί σημαντικά το ρωσικό παγκόσμιο κύρος και η επιρροή της και θα δημιουργηθεί διεθνώς μια δυσχερής κατάσταση για τον ίδιο και τη χώρα του.
Παρόλο που όπως όλοι οι αυταρχικοί ηγέτες πιστεύει και επενδύει μόνο στην Σκληρή Ισχύ, το ρωσικό αφήγημα θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, ιδίως απέναντι στην Ήπια Ισχύ της ΕΕ απέναντι στις χώρες εκτός Ευρώπης. Θεωρεί ενδεχομένως ότι όλα αυτά μπορεί να τα διαχειριστεί με επιτυχία. Μπορεί πραγματικά ή είναι αυτό ένα ακόμα δείγμα της στρατηγικής του «υπεροψίας»;
Ο πόλεμος θα μεταφερθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στις γραμμές παραγωγής των βιομηχανιών του, στις τραπεζικές του συναλλαγές και στο ισοζύγιο πληρωμών. Με ένα στρατό περιφερειακής δύναμης και μια οικονομία στο μέγεθος της Ιταλίας, δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι είναι ίδια με την κραταιά ΕΣΣΔ που προκαλούσε ανοικτά τη Δύση.
Η Ρωσία ασφαλώς είναι πυρηνική υπερδύναμη, με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και έχει την πρωτοβουλία και την «κυριαρχία στην κλιμάκωση» στην παρούσα κρίση και περισσή, μερικώς ανεδαφική κατά τη γνώμη μου, «στρατηγική υπεροψία». Και εδώ εγκυμονείται το ενδεχόμενο στρατηγικό του λάθος: Η υποτίμηση και ο εσφαλμένος υπολογισμός των δυνατοτήτων της Δύσης (miscalculation) και των κρατών που την αποτελούν με ισχυρό πυρήνα τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τώρα πλέον και τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, δεν ωφέλησαν ούτε την Πρωσία το 1914-18, ούτε τον Χίτλερ στον Β’ΠΠ, ούτε την ΕΣΣΔ στο Ψυχρό Πόλεμο, ούτε και τον Σαντάμ Χουσείν στους Πολέμους του Κόλπου.
Η βοήθεια της Κίνας στην οποία στηρίζεται για τους υδρογονάνθρακες, το εμπόριο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την οικονομία και την υψηλή τεχνολογία δεν θα είναι δωρεάν. Η Κίνα είναι το ίδιο απολυταρχική με τη Ρωσία αλλά και το ίδιο (αν και με άλλες μεθόδους) αποφασισμένη και φιλόδοξη να ανέβει την παγκόσμια κλίμακα. Η θέση που του επιφυλάσσει η ανερχόμενη και επιθετική Κίνα είναι χωρίς αμφιβολία, αυτή της δεύτερης περιφερειακή θέσης.
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν η «στρατηγική υπεροψία» του Πρόεδρου Πούτιν θα τον οδηγήσει σε μια δυναμική μορφή σύγκρουσης στο πεδίο, από την οποία πιστεύω ότι δεν μπορεί να βγει τελικά κερδισμένος μακροπρόθεσμα, ή θα επιτύχει έστω και σε κάποιο σημαντικό ποσοστό να ανακτήσει αυτά που θεωρεί ότι έχασε η χώρα του το 1990 όταν ολοκληρώθηκε ο Ψυχρός Πόλεμος. Σε κάθε περίπτωση είτε με στρατιωτική εμπλοκή είτε με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμφωνίες σκοπιμότητας, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο και η επόμενη μέρα της Ουκρανικής κρίσης θα είναι μια «διαφορετική μέρα» για όλους.
*Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, π. Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΩΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ”ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ” ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ , ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ”ΜΗ ΠΟΛΕΜΟ” ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ”ΠΑΙΚΤΕΣ” ΠΟΛΥΧΡΟΝΕΣ ΠΛΗΓΕΣ.
ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ”ΜΗ ΠΟΛΕΜΟ” ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ THOMAS HOBBES ”BELLUM OMNIUS CONTRA OMNES ” .
Η μακροχρόνια παραμονή του στρατηγού Κωσταράκου εις τας Ευρώπας φαίνεται ότι επηρέασε αποφασιστικώς όχι μόνο τον τρόπο σκέψεώς του αλλά και τον τρόπο που διατυπώνει τις απόψεις του. Μοιάζει περισσότερο με αγγλικό κείμενο που μεταφράστηκε στα Ελληνικά παρά για εξ αρχής ελληνικό κείμενο. Ως πρός την ουσία:Υιοθετεί πλήρως την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσσίας, (τί να πρωτοθαυμάσει κανείς; την υιοθέτηση του ιδεολογήματος περί αυταρχικών ηγετών; λές και στη Ρωσσία δέν διεξάγονται εκλογές, ή λές και είναι το πολίτευμα μιας χώρας ο κυρίαρχος παράγων ασκήσεως εξωτερικής πολιτικής, την υιοθέτηση της άποψης της ευημερούσης Ουκρανίας μέσω “πορτοκαλί” επαναστάσεων, την αδυναμία συλλήψεως μιάς αυτοδυνάμου Ευρωπαικής Ενώσεως με στρατηγικό εταίρο την Ρωσσία ως παγκοσμίου γεωπολιτικής δυνάμεως;)
Καλό είναι ο στρατηγός πέραν των αγγλοσαξονικών συστημικών εντύπων να διάβαζε και λίγο Κονδύλη, εάν τον γνωρίζει βεβαίως.
Και μιά παρατήρηση ως προς το αντικειμενικό μέρος του άρθρου: Το 1914-1918 δέν υπήρχε Πρωσσία ως ανεξάρτητο κράτος, διότι η Γερμανία είχε ήδη ενοποιηθεί το 1871 μετά το Γαλλοπρωσσικό πόλεμο του 1870.
Μάλλον θα πρέπει να γίνεται λόγος για στρατηγική παράνοια εκ μέρους των ΗΠΑ. Με τον Τραμπ όλα μέλι γάλα (America first) και με τους “δημοκρατικούς” απειλείται να γίνει πόλεμος στην Ευρώπη. Μήπως τελικά ο στόχος των ΗΠΑ είναι η Ευρώπη και όχι η Ρωσία.
Κάτι ανάλογους υπερθεματισμούς διαβάζαμε για το Σαχέλ, τη Γαλλία , την Ευρώπη και την επιχείρηση Τακούμπα και τώρα ο Μακρόν τα μαζεύει από το Μάλι και διαλύει την επιχείρηση. Είναι η κοντόφθαλμη πολιτική της Ελλάδας και οι πρόθυμοι λαγοί. Το καλό της Ευρώπης είναι να συνυπάρξει ειρωνικά με τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό και επιχειρησιακά αδύναμο και απονευρωμένο. Με τον χορταράκια Στόλτενμπεργκ δεν πας για φασαρίες. Το νέα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ είναι πολύ αδύναμα. Αν ξεσπάσει πόλεμος οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν παρέλαση μέχρι την Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία.
Όσο για τους Αμερικανούς τούς έχει δει η ανθρωπότητα στο Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Κύπρο, Λιβύη, Αρμενία, Γεωργία κλπ. Ανοίγουν πληγές πουλάνε όπλα και μετά παρατάνε τους λαούς στη μοίρα τους.
Η Δύση βρίσκεται σε κρίση ηγετών και στρατηγικής πυξίδας . Με Σολτς, Μακρόν, και τον Τζόνσον το πρόβλημα είναι έντονο. Ο Πούτιν είναι αυταρχικός αλλά ηγέτης, ξέρει τι θέλει και παίζει κομπολόι στα εξάμετρα τραπέζια τους Δυτικούς. Και μόνο αν συγκρίνει κανείς Πούτιν – Λαβρόφ με Μπάιντεν – Μπλίνκεν κατανοεί την στρατηγική υπεροψία της Ρωσίας.
Τώρα Πάσχα έρχεται και τα εξαπτέρυγα θα λάμψουν στις εκκλησίες.