(Φωτό αρχείου)

Οκτώβριος 26, 2023. Ελλάδα.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, επιβεβαίωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του . «Αλλά η αυτοάμυνα δεν συνίσταται στη δολοφονία αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».

Δήλωσε μετά από συνάντηση στο Κατάρ με ηγέτες του κινήματος της Χαμάς, ότι συζητήθηκε η τύχη των κρατουμένων ομήρων.

«Χωρίς να σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι»

Πρόσθεσε επίσης κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Οι προοπτικές της κρίσης στη Μέση Ανατολή και τα καθήκοντα της ρωσικής πολιτικής»:

«Η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία και ο Καναδάς υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας. Κανείς το δεν αμφισβητεί, αλλά αυτή η αυτοάμυνα δεν πρέπει να «συνίσταται στη δολοφονία ενός μεγάλου αριθμού εντελώς αθώων ανθρώπων στη Γάζα».

Προειδοποίηση για εισβολή στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να συμφωνήσει σε δύο προσχέδια ψηφισμάτων που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα και το Ισραήλ, και την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο εγωισμός εμπόδισε τις προσπάθειες να επιτευχθεί ηρεμία»

Ο Ρώσος εκπρόσωπος Βασίλι Νεμπένζια είπε ότι στενά και ιδιοτελή συμφέροντα εμπόδισαν τις προσπάθειες για ηρεμία στη Γάζα και ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί το βέτο της για να περάσει πολιτικοποιημένες αποφάσεις, τονίζοντας την απόρριψη από τη χώρα του οποιουδήποτε μέτρου ή απόφασης με στόχο τον εκτοπισμό αμάχων από τη Γάζα.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη πρόσθεσε: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με την ηρεμία στη Γάζα».

Λεπτομέρειες του ρωσικού σχεδίου ψηφίσματος

Το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος ζητούσε άμεση, μόνιμη και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία και καταδίκαζε σθεναρά κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών που διαπράττονται εναντίον αμάχων.

Απέρριψε το σχέδιο και «καταδίκασε κατηγορηματικά τις αποτρόπαιες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ και τη σύλληψη αμάχων ομήρων».

Επίσης, καταδίκασε κατηγορηματικά τις «αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών αντικειμένων στη Λωρίδα της Γάζας που οδηγούν σε απώλειες αμάχων».

Επίσης, καταδίκασε και απέρριψε μέτρα που στοχεύουν στην «επιβολή πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας που στερεί από τον άμαχο πληθυσμό τα απαραίτητα μέσα για την επιβίωσή του, κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Al Arabiya

The Hellenic Information Team