Μόνο τυχαία δεν κατέπλευσε ο 6ος στόλος: Τo πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» στη Σούδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους συνοδευόμενο από την φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού, εισήλθε στον στρατηγικού χαρακτήρα για την Αμερική, κόλπο της Σούδας το ξημέρωμα της Πέμπτης και έδεσε στον προβλήτα Κ14.

Το επιβλητικό αεροπλανοφόρο, ένα από τα πιο σύγχρονα του Αμερικανικού στόλου κατασκευής του 2009, με 3.500 άτομα πλήρωμα κι άλλα 2.500 που υποστηρίζουν αεροσκάφη κάθε είδους που απονηώνονται από το κατάστρωμά του, είχε βρεθεί ξανά στα Ελληνικά νερά τον Φεβρουάριο του 2017.

Το «George Bush» είναι ένα από τα πλοία προβολής ισχύος του 6ου Αμερικανικού Στόλου το οποίο βρίσκεται στη Μεσόγειο, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σ’ έναν πόλεμο ο οποίος δείχνει πως δεν θα τελειώσει σύντομα. Μάλιστα τα μαχητικά ή και τ’ αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας απονηώνονται φτάνοντας ακόμη και μέχρι τη Ρουμανία ενώ ταυτόχρονα οι δυνάμεις αυτές συνεργάζονται και με άλλες της Συμμαχίας.

Αλλά όπως πριν από πέντε χρόνια, έτσι και τώρα τα δύο Επιτελεία, Ελλάδας και Αμερικής, ήδη σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα των κοινών δράσεων που μπορούν να διεξαγάγουν, νότια της Κρήτης. Και αυτή η κίνηση θεωρείται υψηλού συμβολισμού κι ένα ακόμη μήνυμα προς τη γείτονα η οποία κατηγορεί μονίμως τις ΗΠΑ, ότι κρύβονται πίσω από την Ελλάδα την οποία προτρέπουν σε επιθετικές κινήσεις.

Άρα Ελληνικές και Αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται και πάλι σε μια περιοχή η οποία αυτό το διάστημα «βράζει» λόγω των τουρκικών προκλήσεων και της διαρκούς προσπάθειας αναθεωρητισμού που καταβάλλει η Άγκυρα, αποκλειστικά απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας. Και μάλιστα λίγες ώρες πριν από τον κατάπλου του «Τζορτζ Μπους» στη Σούδα, οι ΗΠΑ έδωσαν ένα ακόμη «χαστούκι» με την ξεκάθαρη θέση που πήρε το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Πάντως όπως τον προηγούμενο μήνα, τα Ελληνικά «γεράκια» δεν σταμάτησαν να πετούν σχεδόν κάθε μέρα φτερό με φτερό με τα F-18 που απονηώνονταν από τα αεροπλανοφόρα του 6ου Αμερικανικού στόλου που έπλεαν στο Ιόνιο, έτσι και τώρα τ’ αεροσκάφη του CVN 77 είναι έτοιμα για το δικό τους ραντεβού τις επόμενες ημέρες με τα «μπλε φτερά».

Αλλά και σε επίπεδο ναυτικού, φαίνεται πως Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες χαράσσουν εδώ και καιρό μια κοινή πορεία, τόσο στο Αιγαίο, όσο και τη Μεσόγειο. Τελευταία κοινή εμφάνιση Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων ήταν στην τριμερή άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στην Κύπρο, όπου τα MARK V με τους «βατράχους» του Αρχηγείου Στόλου είχαν φτάσει στη Μεγαλόνησο «κάτω από τα ραντάρ».

Κοινός πλους…

Τα επόμενα «εν πλω» βήματα σύμφωνα με πληροφορίες μαρτυρά και το τετ α τετ των δυο Αρχηγών των ναυτικών Επιτελείων στην Ιταλία, που «συνέλαβε» ο φωτογραφικός φακός.

Και μάλιστα ο Ναύαρχος Mike Gilday (σ.σ. υπενθυμίζουμε ότι είναι ο Ανώτατος Αξιωματικός που έχει μεταφέρει την πλήρη εικόνα στο Κογκρέσο για τις φρεγάτες LCS του αμερικανικού στόλου, προτείνοντας ν’ αποσυρθούν ως ακατάλληλες για τις επιχειρησιακές ανάγκες) που συνομίλησε με τον Έλληνα Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, πέραν του ότι σέβεται τις απόψεις για τις πραγματικές ανάγκες που έχει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, είναι ένας εκ των στρατιωτικών του προέδρου Τζο Μπάϊντεν ο οποίος θεωρείται και σύμβουλος για θέματα ναυτικού του Αμερικανού Προέδρου.

Κατά συνέπεια αυτό το τετ α τετ του Αντιναυάρχου Πετράκη με τον Αμερικανό Ναύαρχο στην παρούσα συγκυρία, με τις τουρκικές προκλήσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είναι σημαντικό μιας και κάθε Έλληνας Αξιωματούχος, πολιτικός ή στρατιωτικός, την περίοδο αυτή, παίζει τον δικό του ρόλο στη διεθνοποίηση της αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας.

Το γεγονός πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρέψει την προσοχή τους και τάσσονται υπέρ των Ελληνικών θέσεων είναι κάτι που εκνευρίζει την Τουρκία η οποία έχει χάσει έδαφος και απόσταση από την Αμερική, η οποία πάντως καταβάλει πολλές προσπάθειες και παρά τους S-400, να την κρατήσει στο άρμα της Δύσης.

Μόνο τυχαία δεν κατέπλευσε ο 6ος στόλος: Τo πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» στη Σούδα

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα