Ανώτερη διπλωματική πηγή από τον Αραβικό Σύνδεσμο ανέφερε στο «The Cradle» ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν απευθείας συνομιλίες με αντιπροσωπεία της Συρίας.

Ο διπλωμάτης, ο οποίος έδωσε πληροφορίες υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι συνομιλίες έγιναν στο Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του Ομάν.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι στις συνομιλίες συμμετείχαν στελέχη ασφαλείας και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και από τις δύο χώρες.

Η αναζήτηση από τις ΗΠΑ  του Όστιν Τάις

 Το βασικό αίτημα των συριακών αρχών κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής από τη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, ήθελαν να μάθουν για την τύχη του πρώην αξιωματικού του αμερικανικού στρατού και «ελεύθερου επαγγελματία δημοσιογράφου» Όστιν Τάις [Austin Tice], που εξαφανίστηκε στη Συρία.

φωτό του Όστιν Τάις:Times of Israel

Σύροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν για τον Τάις, αλλά ήταν έτοιμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μάθουν για την τύχη του.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος και πρώην αξιωματικός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, ο Τάις, απήχθη από ένοπλες ομάδες σε ένα προάστιο της Δαμασκού το 2012. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον «ήταν σε επαφή με τη Συρία και τρίτες χώρες» για να βρει τον Τάις.

Σύμφωνα με πηγές από το «The Cradle» , ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η Δαμασκός γνωρίζει πού βρίσκεται ο Τάις. Ωστόσο, η συριακή αντιπροσωπεία στο Μουσκάτ δεν επιβεβαίωσε καμία πληροφορία για το θέμα αυτό.

Οι μυστικές συνομιλίες ξεκίνησαν επί Τραμπ

Σύμφωνα με πηγές, η Ουάσιγκτον και η Δαμασκός ξεκίνησαν μυστικές επαφές κατά την περίοδο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά αυτές οι συνομιλίες διακόπηκαν αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «σκοτώσει» τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ τον Σεπτέμβριο του 2020.

«Υπήρξαν μυστικές συνομιλίες μεταξύ Δαμασκού και Ουάσιγκτον τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι περισσότερες από αυτές έγιναν μέσω διαμεσολαβητών όπως ο Αμπάς Ιμπραήμ, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου», είπε ο διπλωμάτης.

Υπήρχαν επίσης απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, η μία από τις οποίες ήταν στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό», είπε.

Η υποστήριξη προς τους Κούρδους και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Πριν διακοπούν οι επικοινωνιακές σχέσεις, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αποσύρουν τελικά τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από τη Συρία, αλλά αυτές οι προτάσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με την πηγή του «The Cradle» , το μόνο θέμα που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έθιξαν στις μυστικές συνομιλίες ήταν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

«Εκτός από το αίτημα της Συρίας για αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από το συριακό έδαφος, δεν συζητήθηκαν πολιτικά ή στρατιωτικά θέματα κατά τη συνάντηση», πρόσθεσε η πηγή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν συμφώνησε με τις αραβικές χώρες και τον Αραβικό Σύνδεσμο να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με τη Συρία.

The Hellenic Information Team

Μυστική συνάντηση ΗΠΑ και Συρίας στο Ομάν