Μυστικές Υπηρεσίες: Οι Τούρκοι πράκτορες στο φακό της γερμανικής αντικατασκοπείας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιούνιος 8, 2022. Ελλάδα.

Η εσωτερική μονάδα πληροφοριών της Γερμανίας, το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV), έγραψε στην έκθεσή της για το 2021 ότι η Τουρκία ασκεί  δραστηριότητες επιρροής και κατασκοπείας στη Γερμανία, και περιέλαβε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ευρήματα.

Η Τουρκία στους «βασικούς παράγοντες»

Στην έκθεση 361 σελίδων που ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φίσερ (Nancy Faeser) και τον Πρόεδρο της BfV Τόμας Χάλντενβανγκ  (Thomas Haldenwang), η Τουρκία, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, περιλαμβάνονται στους «κύριους παράγοντες» που προσπαθούν να ασκήσουν κατασκοπεία και να επηρεάσουν δραστηριότητες στη Γερμανία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του BfV, Τόμας Χάλντενβανγκ  είπε ότι οι τουρκικές μονάδες πληροφοριών και ασφάλειας πραγματοποιούν δραστηριότητες παρακολούθησης, έρευνας ή διείσδυσης στη Γερμανία, ιδιαίτερα εκείνων με τουρκική καταγωγή, και επεσήμανε ότι στην έκθεση μετέφεραν αναλυτικά τις αξιολογήσεις τους για το θέμα.

Εκλογικό σενάριο: «Παρακολουθούμε όλες τις ενδείξεις»

Ο Χάλντενβανγκ  είπε ότι εξέτασαν ένα πιθανό σενάριο στο οποίο η τουρκική κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στη Γερμανία και να κλιμακωθούν οι εντάσεις στην τουρκική κοινωνία στη Γερμανία πριν από τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το επόμενο έτος στην Τουρκία.

«Είμαστε σε διάλογο με τους Τούρκους εταίρους μας. Θα ακολουθήσουμε όλες τις σχετικές ενδείξεις στο πλαίσιο της εργασίας μας, την οποία πραγματοποιούμε με προοπτική 360 μοιρών και παρακολουθούμε και τους τουρκικούς οργανισμούς. Θα πάρουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα».

«Θα προσπαθήσουμε να μην μεταφερθούν στη Γερμανία»

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φίσερ, από την άλλη πλευρά, είπε, «Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις πολύ στενά, όπως με όλες τις συγκρούσεις» και τόνισε ότι συνεχίζονται οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Δηλώνοντας ότι παρακολουθούν στενά τις συγκρούσεις στην Τουρκία και τους προβληματισμούς τους για τη Γερμανία, η Φίσερ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες για αυτό το θέμα βρίσκονται στο επίκεντρο των γερμανικών πληροφοριών και ότι οι δραστηριότητες παρακολούθησης διεξάγονται πολύ έντονα, προσθέτοντας: «Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι συγκρούσεις στην Τουρκία δεν μεταφέρονται εδώ στη Γερμανία».

Έμφαση στη «σοβαρή απειλή»

Στην έκθεση του 2021 του BfV, αναφέρθηκε ότι οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες των ξένων δυνάμεων σταδιακά απέκτησαν «δύσκολο» χαρακτήρα και ότι «αποτελούσαν σοβαρή απειλή» για τα συμφέροντα της Γερμανίας.

Στην έκθεση, η οποία αναφέρει ότι οι τουρκικές μονάδες πληροφοριών και ασφάλειας , συμπεριλαμβανομένης της MIT, είναι μεταξύ των κεντρικών στοιχείων της τουρκικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, «Αυτές είναι οι πληροφορίες που παρέχονται στην τουρκική κυβέρνηση, τον πρόεδρο και το κόμμα του AKP, για την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης, τη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας και των πολιτικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων».

«Οι αντίπαλοι, το PKK και η διάρθρωση του Γκιουλέν βρίσκονται στο επίκεντρο»

Στην έκθεση του 2021 του BfV αναφέρεται ότι οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες ξένων δυνάμεων γίνονται όλο και πιο «δύσκολες».

Ενώ αναφέρθηκε ότι αυτές «αποτελούσαν σοβαρή απειλή» για τη Γερμανία και τα γερμανικά συμφέροντα, σημειώνεται ότι «η έρευνα ομάδων της αντιπολίτευσης από τις αρμόδιες χώρες και οι προσπάθειες διείσδυσης σε αυτές όχι μόνο προκαλούν κλίμα φόβου, αλλά αποτελούν και απειλή για την ασφάλεια ζωής».

Στην έκθεση, τονίζεται ότι οι τουρκικές μονάδες πληροφοριών και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της MIT, είναι μεταξύ των κεντρικών στοιχείων της τουρκικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.

«Εξυπηρετούν την τουρκική κυβέρνηση, τον πρόεδρο και το κόμμα του, το AKP, για την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών, τη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας και την παροχή πληροφοριών για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων».

Ανησυχία για το ISIS

Στην έκθεση που δημοσίευσε η γερμανική εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών, εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο των διεθνών συγκρούσεων στην ασφάλεια στη Γερμανία και τονίζει ότι η απειλή του ISIS παραμένει επίκαιρη σε αυτό το πλαίσιο.

Επισημαίνοντας ότι η μερική αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία και το Ιράκ οδήγησε σε ένα κενό ισχύος στην περιοχή και ότι το ISIS προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του, η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί».

Το BfV προειδοποιεί επίσης ότι «Μπορεί να βασίζεται στο γεγονός ότι το ISIS μπορεί επίσης να θέλει να αποδείξει τη δύναμή του στην Ευρώπη μέσω επιθέσεων».

Στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τις ισλαμιστικές οργανώσεις που παρακολουθούνται από το BfV στη Γερμανία, πολλές ομάδες βρίσκονται επίσης φέτος στο επίκεντρο.

Εδώ δίνονται πληροφορίες για την τουρκική Χεζμπολάχ, καθώς και για το Κίνημα Εθνικού Οράματος και την Κοινότητα Φουρκάν.

Οργανώσεις και κινήματα που σχετίζονται με την Τουρκία

Στην ενότητα της έκθεσης με τον υπότιτλο «μη ισλαμικές ριζοσπαστικές δομές που προέρχονται από το εξωτερικό», οργανώσεις και πολιτικά κινήματα που δραστηριοποιούνται κατά ή σχετίζονται με την Τουρκία σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται και φέτος στο επίκεντρο.

Κάτω από αυτόν τον τίτλο, το PKK, του οποίου οι δραστηριότητες έχουν απαγορευτεί στη Γερμανία από το 1993, και το  DHKP-C , που είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων,  αναλύονται δράσεις του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος, το οποίο η Γερμανία θεωρεί κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Στην έκθεση της BfV, σημειώνεται ότι οι οργανώσεις αυτές στοχεύουν σε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα από την οποία προέρχονται τα μέλη τους, και για αυτό καταφεύγουν συχνά στη βία ή την τρομοκρατία και για το λόγο αυτό μπορούν επίσης να αποτελέσουν απειλή για  την ασφάλεια στο εσωτερικό της Γερμανίας, μεταφέροντας τις συγκρούσεις  από την Τουρκία στη Γερμανία.

Επισημαίνεται επίσης ότι αυτές οι οργανώσεις και δομές βλέπουν τη Γερμανία ως ασφαλή περιοχή αποχώρησης και προσπαθούν να στηρίξουν τις οργανωμένες δομές στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται μέσω προπαγάνδας, οικονομικών πόρων και νέων μαχητών.

Ενώ η έκθεση αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο PKK, το DHKP-C και το Εθνικιστικό Κίνημα όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας», οι λόγοι για αυτό αναφέρονται ως εξής:

«Το PKK, λόγω των βιαιοπραγιών του σε κουρδικούς οικισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία, τη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ. Επειδή το DHKP-C υπερασπίζεται ανοιχτά τον ένοπλο αγώνα στην Τουρκία. Το Εθνικιστικό Κίνημα επιμένει επίσης, μερικές φορές επιθετικά, απορρίπτει την αρχή ότι όλοι πρέπει να είναι ίσοι ενώπιον του νόμου… Επιπλέον, ένας ξεκάθαρος αντισημιτισμός παρατηρείται στους Τούρκους δεξιούς εξτρεμιστές, όπως και στους Παλαιστίνιους εξτρεμιστές».

Αύξηση των ποσοστών εγκληματικότητας

Ενώ η γερμανική εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών μοιράστηκε την πληροφορία ότι συνολικά 776 εγκλήματα και πράξεις βίας πραγματοποιήθηκαν από ριζοσπαστικές οργανώσεις από το εξωτερικό το 2021, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 17,4 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και 46,8 το ποσοστό αυτής της αύξησης αφορά πράξεις βίας.

Το PKK συγκεντρώνει περισσότερα χρήματα το 2021

Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας του PKK, το οποίο απαγορεύτηκε στη Γερμανία το 1993 και συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ από το 2002, είναι «η παροχή υλικοτεχνικής και οικονομικής υποστήριξης στην οργάνωση, η στρατολόγηση νέων μελών και η οργάνωση συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων για προπαγανδιστικούς σκοπούς».

Οι ακόλουθες πληροφορίες που κοινοποιούνται σχετικά με την οικονομική δομή του οργανισμού εφιστούν την προσοχή:

«Με την εκστρατεία δωρεών το 2021, το PKK συγκέντρωσε περίπου 16 εκατομμύρια 700 χιλιάδες ευρώ μόνο στη Γερμανία και έλαβε περισσότερες δωρεές από όσες θα μπορούσε να είχε συγκεντρώσει πριν από ένα χρόνο. Υπολογίζεται ότι το ποσό που έχει συγκεντρώσει σε όλη την Ευρώπη ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ».

Η έκθεση BfV αναφέρει: «Αν και οι ειρηνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην Ευρώπη, η βία εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική επιλογή στην ιδεολογία του PKK».

Αναφέρεται ότι από τον Ιούνιο του 2013, 295 άτομα από τη Γερμανία πήγαν να πολεμήσουν για το PKK σε κουρδικούς οικισμούς, 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις περιοχές και 150 άτομα επέστρεψαν.

Εν τω μεταξύ, στην έκθεση της γερμανικής εσωτερικής οργάνωσης πληροφοριών BfV, αναφέρεται ότι οι ριζοσπάστες αριστεροί στη Γερμανία είναι αλληλέγγυοι με όσους ασκούν δραστηριότητες κουρδικής αυτονομίας και ιδιαίτερα στο PKK, στο πλαίσιο της «Αλληλεγγύης του Κουρδιστάν».

Θα απαγορευτεί το Εθνικιστικό Κίνημα;

Η ενότητα στην οποία η γερμανική εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών περιλαμβάνει  λεπτομερείς προσδιορισμούς και αξιολογήσεις σχετικά με το Εθνικιστικό Κίνημα , την ιδεολογική του προέλευση και το σήμα του Γκρίζου Λύκου εφιστά την προσοχή.

Στη συνέντευξη Τύπου, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Φίσερ ρωτήθηκε εάν θα ληφθεί απόφαση απαγόρευσης σχετικά με το Εθνικιστικό Κίνημα.

Δηλώνοντας ότι υπάρχουν περίπου 11 χιλιάδες υποστηρικτές του Εθνικιστικού Κινήματος στη Γερμανία, η Φίσερ τόνισε ότι αυτή η κοινότητα δεν είναι ομοιογενής και τα μέλη της δεν μπορούν να αξιολογηθούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά είπε: «Αλλά σας ζητώ να καταλάβετε ότι δεν μιλάμε εκ των προτέρων για απαγορευτικές αποφάσεις».

Στην έκθεση BfV, οι Εθνικιστές οργανώνονται κάτω από την ομπρέλα δομών όπως η Γερμανική Ομοσπονδία Δημοκρατικών Εθνικιστικών Τουρκικών Ενώσεων (ADÜTDF), η Ένωση Ευρωπαϊκών Τουρκο-Ισλαμικών Ενώσεων (ATİB) και το Ευρωπαϊκό Διάταγμα της Ομοσπονδίας Alem (ANF) και ότι περίπου 1600 άτομα βρίσκονται είτε σε μικρές δομές είτε σε μη οργανωμένες οργανώσεις.

Ο Abdullah Çatlı είναι επίσης στην έκθεση BfV

Αναφέρεται ότι η μεγαλύτερη δομή είναι η ADÜTDF με 7 χιλιάδες μέλη, και φροντίζει να εμφανίζει μέτρια εικόνα σύμφωνα με το νόμο.

Υποστηρίζεται ότι η κοσμοθεωρία αυτής της δομής παραβιάζει την αρχή της ισότητας του Συντάγματος και επηρεάζει αρνητικά την ένταξη των ανθρώπων τουρκικής καταγωγής στη γερμανική κοινωνία. Η έκθεση αναφέρει ότι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την ADÜTDF, μεταξύ των οποίων θεωρούν εχθρούς, είναι το PKK και οι Κούρδοι γενικότερα, καθώς Εβραίοι και Αρμένιοι.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης οι ακόλουθες απόψεις: «Η ADÜTDF παρέχει τη διάδοση των γραπτών του ρατσιστή εθνικιστή και αντισημίτη συγγραφέα και ιστορικού Nihat Atsız. Ο Abdullah Çatlı φημίζεται ως υπερασπιστής των τουρανιστικών ιδεών και ένα από τα αφεντικά του τουρκικού υπόγειου κόσμου».

Nupel TV 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα