Μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαφτάρ και Νταμπάιμπα στο Ντουμπάι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 


«Άφρικα Ιντέλιτζενς»:Μυστικές διαπραγματεύσεις στο Ντουμπάι για ανασχηματισμό της κυβέρνησης Νταμπάιμπα και τοποθετήσεις αντιπροσώπων του Χαφτάρ σε βασικά υπουργεία, γράφει το δημοσίευμα

Το περιοδικό «Africa Intelligence» αποκάλυψε μυστικές συνομιλίες στο Ντουμπάι μεταξύ εκπροσώπων του πρωθυπουργού της Προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, και εκπροσώπων του Διοικητή της Γενικής Διοίκησης, Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τις οποίες ο Νταμπάιμπα θα διορίσει ορισμένους εκπρόσωπους του Χαφτάρ σε βασικές υπουργικές θέσεις, εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Μια αναφορά του περιοδικού ανέφερε ότι ο Νταμπάιμπα είναι αποφασισμένος να παραμείνει επικεφαλής της εκτελεστικής αρχής, σημειώνοντας ότι ο γιος του Χαφτάρ (Σαντάμ) ταξίδεψε στο Ντουμπάι για να διαπραγματευτεί με τον απεσταλμένο του Νταμπάιμπα για διάφορες βασικές θέσεις σε μια ανασχηματισμένη μελλοντική κυβέρνηση.

Προσπάθεια του Νταμπάιμπα να διαλύσει τη συμμαχία Μπασάγκα

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο Νταμπάιμπα προσπαθεί να διαλύσει τη συμμαχία του ορισθέντος πρωθυπουργού από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Φατχί Μπασάγκα, τη στιγμή που ο Νταμπάιμπα αντιμετωπίζει αυξανόμενη στρατιωτική πίεση γύρω από την Τρίπολη.

Η έκθεση επεσήμανε τον διορισμό του Νταμπάιμπα Φαρχάτ μπιν Καντάρα ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της National Oil Corporation και ανέφερε ότι ο μπιν Καντάρα «είναι στενός σύμβουλος του Στρατάρχη  Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος είναι ένας από τους πυλώνες της Ανατολική Συμμαχίας (όπως την χαρακτήρισε), σε αντάλλαγμα να τον κρατήσει επικεφαλής της εκτελεστικής αρχής. Με τον τρόπο αυτόν ο Νταμπάιμπα δεσμεύτηκε να παραχωρήσει αρκετές βασικές υπουργικές θέσεις για το στενό περιβάλλον του Χαφτάρ.

Ποια υπουργεία θέλει η ομάδα του Χαφτάρ;

Η Africa Intelligence επικαλούμενη τις δικές της πηγές σημειώνει ότι ένας άκρως μυστικός γύρος διαπραγματεύσεων έλαβε χώρα στο Ντουμπάι από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία που θα επέτρεπε στο στρατόπεδο του Χαφτάρ να διορίσει υπουργούς: Οικονομικών, Σχεδιασμού, Άμυνας και πιθανώς Εξωτερικών Υποθέσεων.  Επίσης, και συγκεκριμένα, δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης που θα εκπροσωπούν την Κυρηναϊκή (ανατολικά) και τη Φεζάν (νότια).

Η έκθεση πρόσθεσε: «Αυτό θα είναι μια εντολή πολύ μεγαλύτερης ισχύος από ό,τι είχε αποκτήσει ο Χαφτάρ στο παρελθόν εντός της κυβέρνησης Μπασάγκα, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζεται επίσημα από τον Χάφταρ».

Ποιος χρηματοδοτεί αυτές τις συνομιλίες και ποιος συμμετέχει σε αυτές;

Η Africa Intelligence είπε ότι αυτές οι συνομιλίες «έγιναν υπό την αιγίδα των υπηρεσιών πληροφοριών των Εμιράτων, οι οποίες προσπαθούν μάταια εδώ και μήνες να προωθήσουν τη συμφωνία Νταμπάιμπα-Χαφτάρ».

Πρόσθεσε: «Παρευρέθηκαν ο απεσταλμένος του πρωθυπουργού,  Μουχάμεντ Αντέλ Γιούμαα, και ο σύμβουλός του, Αχμέτ αλ Σαρκάσι, ένας από τους συγγενείς του.

Οι δυο τους δανείστηκαν το προεδρικό αεροπλάνο Airbus A340, το οποίο συνήθως είναι αφιερωμένο στον Νταμπάιμπα ή στον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Αλ Μάνφι.

Ανέφερε ότι τον Χαφτάρ εκπροσώπησε ο γιος και σύμβολός του Σαντάμ Χαφτάρ  , ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενεργούσε με δική του πρωτοβουλία. Πλαισιωνόταν από τον Λίβυο Αχμέντ αλ-Ασίμπι με έδρα το Ντουμπάι, ο οποίος μερικές φορές αναφέρεται ως «ο χρηματοδότης των γιων του Χάφταρ».

Προς το παρόν, αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν σε μια απτή συμφωνία. Το ανατολικό στρατόπεδο ήθελε να κάνει αισθητή την παρουσία του στον Νταμπάιμπα, υπενθυμίζοντάς του την ικανότητά τους να προκαλούν προβλήματα στην καρδιά της πρωτεύουσας, την Τρίπολη.

alwasat.ly

https://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα