Μπ. Οσμάνι στην ThessNews: «Δεν υπάρχει λύση χωρίς «Μακεδονία», άλλωστε δεν το ζήτησε η Ελλάδα…»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ || [email protected]

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι, μιλά αποκλειστικά στην ThessΝews

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ζ. Ζάεβ, που κατέχει το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών θεμάτων, αναφέρεται στις συναντήσεις του με τον Ν. Κοτζιά, αναλύει τη θέση του για το θέμα της ονομασίας και στέλνει ένα μήνυμα  στο αυριανό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης!

Τον συναντήσαμε στο γραφείο του χτες στα Σκόπια. Νέος και δυναμικός, έχει επωμιστεί τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της κυβέρνησης Ζάεβ, στην οποία εκπροσωπεί το αλβανικό κόμμα DUI. Οι θέσεις του έχουν ιδιαίτερη σημασία, μέσα στη σημερινή «καυτή» συγκυρία που ζούμε με το Μακεδονικό. Στη συνέντευξη μιλά για το πόσο η κυβέρνησή του μπορεί να υποχωρήσει στο θέμα του ονόματος, ερωτάται για τις επαφές του στην Αθήνα και καλείται να στείλει ένα μήνυμα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

– Σε δηλώσεις σας μετά την επίσκεψή σας στην Αθήνα είπατε ότι διαπιστώσατε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μία θέληση και ετοιμότητα να επιτευχθεί λύση και μάλιστα με τον όρο «Μακεδονία»…
– Αυτό που διαπίστωσα στην Αθήνα είναι την καθαρή θέληση της κυβέρνησης και τη δέσμευσή της να προχωρήσει τις διαπραγματέσεις για να βρεθεί λύση στο όνομα. Η χώρα σας είναι η πιο σημαντική χώρα στην περιοχή. Και όταν είσαι ο πρωτοπόρος, έχεις και ευθύνες. Η Ελλάδα λοιπόν θα πρέπει να είναι η χώρα που θα μπει μπροστά και θα οδηγήσει τις άλλες χώρες της περιοχής μας στον δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα της ονομασίας έχει ωριμάσει. Δεν θα πρέπει να μιλάμε δημόσια για τις προτάσεις, γιατί στη φάση που βρισκόμαστε μπορεί να «καούν».
– Πάντως ο όρος «Μακεδονία» αντιληφθήκατε ότι γίνεται αποδεκτός από την ελληνική κυβέρνηση…
– Υπάρχει συναίνεση (consensus) για τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τη λύση, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Εμείς τη Δευτέρα θα έχουμε μία σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων, για να συζητήσουμε το θέμα. Η κυβέρνησή μου έχει δεσμευτεί ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να προωθήσει το θέμα. Η γενική αίσθησή μου είναι ότι μπορεί να υπάρξει λύση με μία σύνθετη ονομασία.
– Η αισιοδοξία σας αυτή έρχεται επειδή είδατε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης;
– Το πιστεύω επειδή είδα τόσο την αποφασιστικότητα στη δική σας κυβέρνηση, όσο και στη δική μας. Είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε το περιβάλλον για να συζητάμε απ’ ευθείας χωρίς διαμεσολαβητές, έχουμε κατακτήσει την εμπιστοσύνη να μιλάμε ο ένας στον άλλον. Ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι ένα δύσκολο θέμα. Ξέρουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Για τη χώρα μου είναι θέμα ταυτότητας, για εσάς είναι θέμα της Ιστορίας σας. Θα πρέπει να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, αυτό κάνουν οι φίλοι. Ο καλός φίλος νοιάζεται ώστε να μην καταστραφεί η ηθική και η αξιοπρέπεια του φίλου του. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε λύση. Και λίγο αργότερα θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε…

Ποιος θα κάνει περισσότερο πίσω;

– Η δική σας κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει βήματα σ’ αυτήν την κατεύθυνση ή περιμένει μόνο από την Ελλάδα να γίνουν σεβαστές οι δικές της ευαισθησίες;
– Ασφαλώς και θα γίνουν βήματα. Η λύση δεν θα είναι win/loose για τις δύο χώρες ούτε φυσικά win/win. Θα είναι win/loose και για την Ελλάδα αλλά και για τη «Μακεδονία». Για μας υπάρχει το θέμα της ταυτότητας, για σας το θέμα της Ιστορίας. Δεν θα είναι εύκολο για κανέναν από εμάς. Αλλά για μας, ακριβώς επειδή σχετίζεται με την είσοδό μας στο ΝΑΤΟ, είναι θέμα υπαρξιακό για τη χώρα μας! Είναι θέμα “to be or not to be”! Χωρίς το ΝΑΤΟ είμαστε γυμνοί μπροστά στις εξελίξεις στην περιοχή μας. Πολύ φοβόμαστε το φαινόμενο του ντόμινο μπροστά σε κάθε κίνηση αποσταθεροποίησης, που θα φτάσει μέχρι και τη χώρα σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την οικονομική μας ανάπτυξη. Δεν μπορεί η περιοχή μας να είναι μία μαύρη τρύπα στην Ευρώπη της συνεργασίας. Είδατε τι έγινε πρόσφατα με το μεταναστευτικό.
– Αφού το θέμα είναι ζωής και θανάτου για την κυβέρνησή σας, υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσετε σε μία ονομασία που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία»;
– Μία τέτοια προοπτική δεν είναι καν στο τραπέζι. Άλλωστε ούτε η Ελλάδα το έχει ζητήσει αυτό… Δεν είναι κάτι που το είδα στην Αθήνα!Αντιλαμβάνομαι ότι η μεγάλη προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά είναι να βρεθεί εκείνος ο τρόπος με τον οποίο θα διακρίνεται το ένα πράγμα από το άλλο, μεταξύ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και της ελληνικής περιοχής. Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς να ζητήσουμε από την άλλη πλευρά να πετάξει την αξιοπρέπειά της. Άλλωστε είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρξει συμφωνία…

Για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

– Δεν ξέρω εάν το έχετε πληροφορηθεί, αλλά στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο από κάποιους ανθρώπους και φορείς που επιθυμούν να διαδηλώσουν την άποψη ότι το όνομα «Μακεδονία» είναι καθαρά ελληνικό και κανείς εκτός της χώρας δεν μπορεί να το χρησιμοποιεί. Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο ή να στείλετε ένα μήνυμα στους ανθρώπους αυτούς;
– Νομίζω ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Συμφωνώ ότι πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι μπροστά στις ευαισθησίες του ελληνικού λαού. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν στην περιοχή μας δυνάμεις που δρουν σύμφωνα με τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα Βαλκάνια τα χαρακτηρίζαμε ως μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι δυνάμεις που κυριαρχούν είναι οι θετικές δυνάμεις, αυτές που εργάζονται για να φύγουμε προς το μέλλον. Είμαστε ευαίσθητοι και προς τις δικές σας ευαισθησίες. Αλλά και εσείς δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν υπάρχει τέτοια χώρα (σ.σ. με το όνομα «Μακεδονία»), νομίζω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού το πιστεύει. Κοιτάξτε τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι λαοί μας. Εμείς έχουμε 1,6 εκ. πληθυσμό και κάθε χρόνο στην Ελλάδα ταξιδεύουν 1 εκ. πολίτες! Οι λαοί μας ήδη επικοινωνούν, οι εμπορικές μας συναλλαγές ξεπερνούν τα 600 εκ. ευρώ τον χρόνο! Οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν τρόπους για να ξεπερνούν τα προβλήματα και να απομονώνουν τους ακραίους που πάντα βρίσκουν τρόπους να αναδεικνύουν τις αντιθέσεις και τα προβλήματα. Ξέρετε, εάν ψάχνουμε συνεχώς, μπορούμε να βρούμε εκατομμύρια πράγματα για να μας διχάσουν! Το θέμα είναι να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση, χωρίς αυτή να κάνει ζημιά στο ένα μέρος.
– Εσείς προέρχεστε από την αλβανική κοινότητα της χώρας, που, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα, κατά πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν θα είχε πρόβλημα να συναινέσει στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί η είσοδος στο ΝΑΤΟ…
– Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν είμαστε τόσο ευαίσθητοι για το θέμα της ονομασίας, όσο είμαστε για το θέμα του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, επιθυμούμε να προχωρά οτιδήποτε διευκολύνει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε άλλωστε πρόσφατες μνήμες από μία περιπέτεια στην οποία η αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας έκανε θύματα εμάς. Οι πληγές μας είναι ακόμη ανοιχτές. Πιστεύουμε ότι με την ένταξή μας στη συμμαχία δεν θα ξανακινδυνεύσουμε. Για μας, ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση…
– Σκοπεύετε να κάνετε δημοψήφισμα για να επικυρώσετε τη συμφωνία όταν αυτή γίνει;
– Το δημοψήφισμα είναι το δεύτερο βήμα, ας μείνουμε στο πρώτο, που ακόμη δεν το κάναμε… Τώρα θα πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι στο πακέτο της λύσης, που είναι δύσκολο να εξευρεθεί. Υπάρχει φόβος, γιατί είναι σύνηθες οι πολιτικοί να φοβούνται και να μην παίρνουν αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Εγώ πάντα λέω στην κυβέρνησή μου ότι ο πολιτικός θα πρέπει να σκέφτεται τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές!

Από το φύλλο της THESSNEWS #89 (20/01/2018-21/01/2018)

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα