Μπουσάτι: Θα θέσω το «τσαμικό ζήτημα» στις συνομιλίες με Κοτζιά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΤΡΙΑ ΠΑΚΕΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

 Μπουσάτι: Θα θέσω το «Τσάμικο ζήτημα» στις συνομιλίες με τον Κοτζιά

Σοβαρό ζήτημα ήγειρε χθες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στην Κορυτσά, δηλώνοντας ότι στο «πακέτο» που συζητούν οι δύο χώρες περιλαμβάνεται και το «τσαμικό ζήτημα».

Σε χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του στο OraNews (όπως μεταφράστηκε από το himara.gr) ο κ. Bushati δήλωσε ότι στο πακέτο που περιλαμβάνει την άρση του  Eμπολέμου περιλαμβάνεται και το «τσαμικό ζήτημα» και μεταξύ άλλων το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πακέτα επίλυσης των θεμάτων όπως τις περιέγραψε και τα ανέλυσε στην συνέντευξή του ο Bushati είναι:

«Πρώτο πακέτο είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης βρίσκεται στο οποίο συνδυάζεται το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων, το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αλβανία κ.λπ.»

«Δεύτερο πακέτο είναι τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και συνδυάζεται με τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα.

Επίσης υπάρχουν προξενικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας, τόσο από τις άδειες οδήγησης όσο και για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους, όσων ζουν στην Ελλάδα».

«Τρίτο πακέτο είναι το “πακέτο του μέλλοντος” και αυτό αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και από την άλλη η απόφαση του 2009 (του συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την Συμφωνία) μαζί με τις θέσεις των δύο πλευρών».

Ο κ. Bushati δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει και θέμα χερσαίων συνόρων κυρίως για την συντήρηση τους και τον καλύτερο καθορισμό τους.

Τέλος σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος, οι συνομιλίες αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση.

Φωτογραφία: AP

iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τωρα που επειγομεθα ”να κλεισουμε το Σκοπιανο”, ολοι οι γειτονες θα μας πιεζουν -αυθορμητως ,η, κατ’εντολην -για να μη υπαναχωρησουμε απο αυτην την αποφαση , που ”θα φερει σταθεροτητα στα Βαλκανια”. Αναμενονται πιεσεις και απο την Τουρκια. Οχι απο την Βουλγαρια, γιατι ειναι συμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαικη Ενωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα