Μπουγιάρ Οσμάνι: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις σημαντικότερες υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι φιλοξένησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία.

Η επίσκεψη του Δένδια αποτελεί συνέχεια της εντατικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι στις συνομιλίες σημείωσαν τη συνέχεια της θετικής δυναμικής στις σχέσεις και τη συνεργασία, που αποτελεί επίσης πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή, ποια θα πρέπει να είναι η συνεργασία και πώς να επιλυθούν επιτυχώς όλα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο γειτόνων.

Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις σημαντικότερες υποχρεώσεις της, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και αυτές είναι η υποστήριξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η υποστήριξη για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Αυτές ήταν οι δύο βασικές υποχρεώσεις της Ελλάδας σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας,  Μπουγιάρ Οσμάνι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Δυσαρέσκεια για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων

«Στη συνάντηση άνοιξαν θέματα επικύρωσης ορισμένων συμφωνιών και μνημονίων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς και το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Συζητήσαμε επίσης τους τεχνικούς λόγους μη εκπλήρωσης αυτών των θεμάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και συμφωνήσαμε για το πώς θα γίνει το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά τις πινακίδες κυκλοφορίας, οι ελληνικές τοπικές αρχές δεν δείχνουν ενθουσιασμό, αλλά νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει λύση»  είπε ο Οσμάνι.

Η υποψηφιότητα της Ελλάδας

Ο Δένδιας, ο οποίος δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ευχαρίστησε για την υποστήριξη της προσπάθειας της Ελλάδας, για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2025.

Ο Οσμάνι σημείωσε ότι ανέλαβε υποχρέωση για λογαριασμό της χώρας, ότι η Βόρεια Μακεδονία θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τη Βόρεια Μακεδονία για την ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, καθώς τα Σκόπια έχει τηρήσει όλες τις αναφορές της ΕΕ για το θέμα της εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο.

Ο Οσμάνι, από την άλλη πλευρά, τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η βάση των διμερών σχέσεων και της νέας διεθνούς αρχιτεκτονικής.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η βάση των διμερών μας σχέσεων, στη νέα διεθνή αρχιτεκτονική και είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία. Είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, εγγυάται την προοπτική του κράτους και των διμερών σχέσεων και κανείς δεν θα επιτρέψει να κινδυνεύσει», δήλωσε κατηγορηματικά ο Οσμάνι.

novamakedonija.com.mk

– https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα