Μπορούν οι κυρώσεις να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, οι προτροπές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για θερμό επεισόδιο και η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στο Λίβανο στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας αναφέρεται δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο γράφει: «Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, μόνο δύο άλλες χώρες, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστήριξαν μια “σκληρή γραμμή” απέναντι στην Άγκυρα: η Γαλλία και η Αυστρία. Η Βιέννη εδώ και πολύ καιρό ζητά την διακοπή των de facto ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα – ως το μόνο κράτος μέλος. Το Παρίσι, με τη σειρά του, παρενέβη άμεσα στη σύγκρουση με την Τουρκία και έστειλε φρεγάτες. Συμμετείχε ακόμη και σε ελληνική στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τη συνάντηση του Βερολίνου και εκεί επικρίθηκε. Οι αξιωματούχοι της σκληρής γραμμής υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα σταματήσει τις προκλήσεις του μόνο εάν ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση. Οι Μάας, Μπορέλ και οι περισσότερες άλλες χώρες δεν το πιστεύουν. Αντίθετα, φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να κλιμακώνει τη σύγκρουση, εάν είναι απομονωμένος».

Και η εφημερίδα καταλήγει λίγο παρακάτω: «Παράλληλα με τη διπλωματική αναζήτηση λύσης, το Συμβούλιο εργάζεται για την καταχώριση ανώτερων υπαλλήλων της κρατικής Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου σε λίστα κυρώσεων. Η Κύπρος είχε ήδη προτείνει πολλά ονόματα στο τέλος του 2019. Δύο από αυτά συμπεριλήφθηκαν τον Φεβρουάριο. Για άλλους οι φάκελοι έχουν προφανώς κλείσει. Στα τέλη Ιουλίου, τα δύο τρίτα των κρατών μελών είχαν επιφυλάξεις για πρόσθετες καταχωρήσεις. Δεν ήθελαν να πυροδοτήσουν τη σύγκρουση. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική: εάν τα κράτη θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, θα πρέπει να επιβάλουν τις ίδιες κυρώσεις και εναντίον άλλων Τούρκων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο ομόφωνα».

Η σκηνοθεσία Ερντογάν

Πολεμικά γυμνάσια κάνει η Τουρκία “Πολεμικά γυμνάσια” κάνει η Τουρκία

Στις διαθέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα αναφέρεται η Welt και γράφει: «Εάν εξαρτάται από τον Τούρκο Πρόεδρο, το ναυτικό του θα είχε βυθίσει ένα ελληνικό πλοίο στη Μεσόγειο εδώ και πολύ καιρό. Αυτό ακριβώς ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τους στρατηγούς του πριν από λίγες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικούς κύκλους. Θα έπρεπε όμως να το κάνουν έτσι, ώστε κανείς να μην πεθάνει… Όταν οι στρατηγοί αρνήθηκαν, κάποιος άλλος πρότεινε να καταρρίψουν ένα ελληνικό τζετ από τον ουρανό. Ο πιλότος θα μπορούσε να σωθεί χάρη στο ειδικό κάθισμα εκτίναξης. Αλλά οι στρατηγοί αρνήθηκαν να το κάνουν και αυτό.

Όταν προετοιμάζεται για πόλεμο ο στρατός ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά: πρώτα, γίνονται οι συζητήσεις στο παρασκήνιο με τους εμπλεκόμενους, μετά πραγματοποιούνται γυμνάσια, ακολουθούν ακριβές στρατιωτικές ασκήσεις, στη συνέχεια προειδοποιητικά πυρά – και μετά η επίθεση. Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση “γυμνάσια πολέμου”: στα τέλη Αυγούστου το ναυτικό πήρε θέση, τις επόμενες δύο εβδομάδες η Τουρκία σκοπεύει να ξεκινήσει στρατιωτικά γυμνάσια βορειοδυτικά της Κύπρου, πρόκειται για εξαγγελία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας».

Ο Μακρόν στο Λίβανο

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ.Μακρόν στο Λίβανο Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ.Μακρόν στο Λίβανο

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στο ταξίδι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Λίβανο και σημειώνει: «Οι γρήγορες μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να εξαφανίσουν την επιρροή των ισχυρών στρατιωτικών και περιφερειακών δυνάμεων.

Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και εξαντλητική. Είναι αμφίβολο εάν ο Μακρόν διαθέτει αρκετή επιρροή και επιμονή. Αντίθετα, φαίνεται να χρησιμοποιεί τις εμφανίσεις του στην περιοχή με στόχο να λάμψει στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Στο τέλος όμως κάτι τέτοιο λίγο θα μπορούσε να βοηθήσει τους Λιβανέζους. ”

Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα