Μπορούν οι ιταλικές δημοτικές εκλογές να φέρουν πολιτική ανατροπή;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Πρόκειται για την πρώτη δοκιμασία για την κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι (Fratelli d’Italia/ECR) μαζί με τους αντιπροέδρους Ματέο Σαλβίνι (Lega/ID) και Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP), οι οποίοι κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές ως συνασπισμός τον Σεπτέμβριο του 2022. [Shutterstock/Massimo Todaro]

Περίπου 6,3 εκατομμύρια Ιταλοί κλήθηκαν να εκλέξουν τους δημάρχους 790 δήμων από την Κυριακή έως τη Δευτέρα με το εκλογικό αποτέλεσμα να αναμένεται ότι θα αλλάξει τις ισορροπίες δυνάμεων στην κυβερνητική πλειοψηφία και θα επηρεάσει τις συμμαχίες στην αντιπολίτευση.

Πρόκειται για την πρώτη δοκιμασία για την κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι (Fratelli d’Italia/ECR) μαζί με τους αντιπροέδρους Ματέο Σαλβίνι (Lega/ID) και Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP), οι οποίοι κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές ως συνασπισμός τον Σεπτέμβριο του 2022.

Το αποτέλεσμα των εκλογών «μπορεί να επηρεάσει το βάρος της κυβέρνησής μας», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Forza Italia Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ενώ η Μελόνι και ο Σαλβίνι καθησυχάζουν τους ψηφοφόρους για τη συνοχή και την συνεννόηση της εκτελεστικής εξουσίας.

«Θα προχωρήσουμε σαν τρένα για πέντε χρόνια, κανείς δεν θα μας σταματήσει», δήλωσε ο Σαλβίνι.

«Είτε θα αλλάξουμε πραγματικά αυτό το έθνος, είτε δεν υπάρχει λόγος να είμαστε στην κυβέρνηση όπως όλοι οι άλλοι. Θα υπάρξουν δύσκολες και όμορφες μέρες, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όταν τελειώσουμε το έργο μας, θα είστε περήφανοι που είστε Ιταλοί», είπε η Μελόνι.

Επιπλέον, πρόκειται για μια σημαντική ψηφοφορία για το Δημοκρατικό Κόμμα (PD/S&D) και τη νεοεκλεγείσα γραμματέα του Έλλυ Σλέιν, η οποία κάνει προεκλογική εκστρατεία ως αρχηγός του κόμματος για πρώτη φορά.

«Υπάρχει ελπίδα ότι αυτός ο γύρος θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε σε δήμους όπου πριν από πέντε χρόνια δεν κερδίζαμε. Ελπίζουμε και πιστεύουμε σε αυτό. Έχουμε οικοδομήσει ευρείες και ευκρινείς συμμαχίες, είμαστε σε θέση να το κάνουμε», δήλωσε η Σλέιν.

Σε τέσσερις περιφερειακές πρωτεύουσες (Λατίνα, Πίζα, Μπρίντιζι, Τέραμο), το PD συμμαχεί με το Κίνημα 5 Αστέρων του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ακόμη και αν «δεν υπάρχει καμία διαρθρωτική συμμαχία στην ατζέντα» που να υπερβαίνει αυτόν τον εκλογικό γύρο, δήλωσε ο Κόντε.

Όπως συμβαίνει με όλες τις εκλογές στην Ιταλία, η μεγάλη μεταβλητή είναι η συμμετοχή. Το μεσημέρι της Κυριακής, το ποσοστό συμμετοχής, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ήταν 14,21% – μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τον Ιούνιο του 2022, το 54% των δικαιούμενων ψήφιζε για να εκλέξει τους δημάρχους του.

Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας. Η ψηφοφορία στο Τρεντίνο και την Βαλ Νταόστα θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου, ενώ στη Σικελία και τη Σαρδηνία θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Μαΐου.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα