ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ: Δείχνει Τραμπ αλλά θα γίνει …Τσίπρας

28/7/19 | 1 | 0 | 432 εμφανίσεις

του Eric Le Boucher

Ο Μπόρις Τζόνσον θα γίνει Ντόναλντ Τραμπ  – ο οποίος κάνει σχεδόν αυτό που λέει – ή Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε;

Ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός θα βγάλει τη χώρα του από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, όπως δεσμεύτηκε – στην ανάγκη χωρίς συμφωνία – ή αφού «γαυγίσει» όλο το καλοκαίρι, θα μπει στο κλουβί του χωρίς να δαγκώσει και θα δεχθεί τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες, την οποία κατήγγειλε μάλιστα ως λεόντεια;

Ο Τόνι Μπλερ, ο πρώην αρχηγός της κυβέρνησης, έδωσε την απάντησή του: θα υπογράψει τη συμφωνία ή, ως απόδειξη της αλήθειας, θα καλέσει για νέο δημοψήφισμα. Συμπέρασμα: Ο Τζόνσον είναι ένας Τσίπρας.

Ο άλλος ξανθός, μετά τον Tραμπ, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην πολιτική.

Είναι ένας τύπος καλογεννημένος, με την καλύτερη εκπαίδευση που προσφέρει η Βρετανία στην ανώτερη τάξη της, πολύ ευφυής, χαρισματικός ρήτορας, ευχάριστος και με αυξημένο πολιτικό αισθητήριο.

Αυτά είναι τα προτερήματα, που δυστυχώς διαθέτει ένας αδίστακτος, ο οποίος λέει ό,τι θέλει και μετά το αναιρεί. Ο Μπόρις ήταν remainer (υπέρ της παραμονής στην ΕΕ) πριν γίνει πρωτοπόρος του Brexit. Η σκέψη του αντικατοπτρίζει την εμφάνισή του: στραβή γραβάτα, ατημέλητα μαλλιά, διαφορετικές κάλτσες. Το ίδιο και τα λόγια του.

Όταν η αστυνομία φτάνει στο σπίτι του στις 21 Ιουνίου, ειδοποιημένη από τους γείτονες που ανησυχούν για τη βία μιας λογομαχίας με τη σύντροφο Κάρι Σύμοντς, ο Μπόρις Τζόνσον σταματά τους αστυνομικούς και αρχίζει να τους λέει ότι όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, επέβαλε τα νέα διώροφα λεωφορεία ενάντια στη γνώμη των Βρυξελλών, η οποία τα έβρισκε επικίνδυνα για την υγεία. «Αλλά κατορθώσαμε να το κάνουμε», λέει με υπερηφάνεια ο μελλοντικός Πρωθυπουργός στους μπάτσους.

Αυτός είναι όλος ο Μπόρις Τζόνσον, σημειώνουν οι Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν το ανέκδοτο. Κάνει έναν εκπληκτικό αντιπερισπασμό: η μάχη του με τις Βρυξέλλες δεν έγινε ποτέ.

Παιδαριώδης; Εκκεντρικός; Ταλέντο να γοητεύει. Αλλά παιδαριώδης και εκκεντρικός, είναι καλό ή κακό για έναν πρωθυπουργό;

Τσουλήθρα προς την άβυσσο

Αυτή η ιστορία με το λεωφορείο μας θυμίζει μια άλλη: κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος για το Brexit του 2016, ο Μπόρις Τζόνσον νοίκιασε ένα λεωφορείο το οποίο διέσχισε σε όλη τη χώρα και στο οποίο είχε γράψει με μεγάλα γράμματα ότι η αποχώρηση από την Ένωση θα εξοικονομούσε 350 εκ. λίρες [περίπου 390 εκ. ευρώ] την εβδομάδα, τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν στα ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η αλήθεια, την οποία οι Βρετανοί ανακάλυψαν κατά τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, είναι ότι η έξοδος δεν θα εξοικονομήσει τίποτα στο  Λονδίνο, αλλά αντίθετα θα του κοστίσει.

Όλα αυτά για να πούμε ότι ο Μπόρις είναι ικανότατος να κάνει τα πάντα, ακόμα και να αλλάξει άλλη μια φορά ρούχα και να εξηγήσει ότι το απεχθές σχέδιο συμφωνίας που υπέγραψε η Tερέζα Μαίη δεν είναι τελικά τόσο κακό, επειδή αυτό είναι το συμπέρασμά του.

Γιατί θα το έκανε αυτό; Απλά επειδή δεν έχει άλλη επιλογή. Μια μη συμφωνία θα έβαζε το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τσουλήθρα προς την άβυσσο, και αυτό το αντιλαμβάνεται αμέσως όποιος κάθεται στο 10 Downing Street.

Ο Μπόρις Τζόνσον – ο οποίος διεκδικεί το ρόλο του Ουίνστον Τσόρτσιλ – σίγουρα δεν θέλει να αφήσει την υστεροφημία ενός ανθρώπου που κατέστρεψε την οικονομία της χώρας του, ο οποίος άνοιξε εκ νέου το δράμα στην Ιρλανδία και έσπρωξε τη Σκωτία στην απόσχιση. Το εκκεντρικό βρέφος δεν θα τολμήσει: θα γίνει Τσίπρας.

Σχοινί για κρέμασμα

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος εξελέγη το 2015 αντιτιθέμενος στα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κακή τρόικα (Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Ζήτησε να επιβεβαιωθεί αυτή η ρήξη από τον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα, το οποίο κέρδισε. Στη συνέχεια, την επόμενη μέρα, επέστρεψε το σχοινί για κρέμασμα στους κακούς Ευρωπαίους.

Γιατί; Επειδή δεν είχε άλλη επιλογή. Οντας στην εξουσία και με το δούναι και λαβείν της χώρας του μπροστά του το κατάλαβε. Το Grexit θα είχε χειρότερα δεινά για το λαό.

Ο προδότης Αλέξης Τσίπρας είναι από τότε το μαύρο πρόβατο ολόκληρης της άκρας αριστεράς και το ελληνικό εκλογικό σώμα τον απομάκρυνε τελικά στις τελευταίες εκλογές. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οικονομία ξανάρχισε να λειτουργεί· ο ισολογισμός του είναι, τελικά, καλός – πολύ καλύτερος από ό,τι θα ήταν αν η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε αριστερίστικη, κοιτάξτε τη Βενεζουέλα.

Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει του κεφαλιού του; Λόγω του μεγέθους των ΗΠΑ, του δολαρίου και της ανεξαρτησίας της οικονομίας, η οποία ελάχιστα επηρεάζεται από τις εισαγωγές – εξαγωγές, όπως οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ενσωματωθεί στην Κοινή Αγορά εδώ και τρεις δεκαετίες.

Με τη δύναμή του, ο Tραμπ κάνει ό, τι θέλει, τουλάχιστον στην αρχή, επειδή σύντομα θα έρθει η στιγμή που οι επενδυτές θα αμφιβάλλουν για τα αποτελέσματα της προστατευτικής πολιτικής του, το κατ’ αυτόν “Amerixit”. Φτάσαμε σχεδόν εκεί.

Η Ελλάδα παρέμεινε στην ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από τριετή προσπάθεια, δεν κατάφερε να φύγει. Είναι περισσότερο από ποτέ διασπασμένο και κυριολεκτικά χωρίς προσανατολισμό.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αρκετά έξυπνος για να το καταλάβει. Είπε ψέματα, πούλησε παραμύθι, έκανε το φανφαρόνο για να κερδίσει τη νίκη στο Συντηρητικό Κόμμα και να μπορέσει να καθίσει στην έδρα του Πρωθυπουργού; Ωραία, αλλά τώρα θα χρειαστεί να δέσει την γραβάτα του, να χτενίσει τα μαλλιά του και να βρει τις κάλτσες που ταιριάζουν. Αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι σοβαρά.

https://www.slate.fr/story/180078/royaume-uni-boris-johnson-premier-ministre-donald-trump-alexis-tsipras

Category: Διπλωματία

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  Με αυτα και με αυτα , που γραφει ο κ.αρθρογραφος -δημοσιογραφος για τον κ. Τσιπρα ,καταληγει και γιαυτον και τον κ. Τζονσον οτι αμφοτεροι ειναι η επιτομη των λαικιστων πρωθυπουργων .
  Θα διασωθει ο κ. Τζονσον αν δεν κανει τελικως την kolotumpa και δεχθει το ΒΡΕΧΙΤ , με νεα Συμφωνια ,η, χωρις Συμφωνια.
  Ως τοτε θα εχει υποδειγμα τον μοναδικο δικο μας κ. Τσιπρα ,που απο το πρωτο λεπτο της επομενης ημερας -μεσανυχτα 5/6 Ιουλιου του 2015- μετα το δημοψηφισμα επεστρεψε – κατα πως γραφει ο κ. αρθρογραφος- το σχοινι στους κακους Ευρωπαιους για κρεμασμα δικο του και ολων των Ελληνων με το 3ο Μνημονιο.
  Ποιος Ελλην και πως να τον υποστηριξει,-και να θελέι- τον ολιγιστο (κατα πως εγραφε για αλλον ο κ. Γιανναρας )και τον αυταπατημενο παιδιοθεν κ. Τσιπρα ,( να ειναι καλα) , τωρα που -εστω αργα- τον εβαλε ο σοφος λαος στην θεση του ;;;.
  Ας ελπισουμε οτι στο μελλον δεν θα εύρει μιμητες Ελληνες πολιτικους.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  23/9/20 | (2 σχόλια)
  Η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Καρδίτσα, ανεξαρτήτως της κινητοποίησης ή μη των αγανακτισμένων του Συριζα, δείχνει πως το πολιτικό σκηνικό είναι, ακόμη, ρευστό. Τα πολιτικά αισθήματα του κόσμου αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Η σημερινή πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας