ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΛΗΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ;

- Advertisement -
 Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το ΝΑΤΟ βασίζεται στην Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (1949) και είχε σαν σκοπό να εξυπηρετήσει μεταπολεμικές ανάγκες του Ψυχρού Πολέμου με αντίπαλο οργανισμό το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Επρόκειτο ουσιαστικά για τον περιφερειακό αμυντικό οργανισμό των καπιταλιστικών κρατών κατά του αντίστοιχου των κομμουνιστικών καθεστώτων, στα πλαίσια ενός διπολικού συστήματος. Μετά το 1991, έπρεπε να διαλυθεί μαζί με την λύση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

    Η παγκοσμιοποίηση και ο τριπολικός κόσμος που ανέδειξε (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία) – κάποιοι λεν τετραπολικός μαζί με την Ε.Ε. αλλά προφανώς δεν ισχύει πολιτικά και στρατιωτικά – απαιτεί έναν μέο θεσμό που δεν θα περιορίζεται στον Βόρειο Ατλαντικό αλλά θα συμπεριλαμβάνει ολάκερη την Δύση (με την ένταξη πχ της Αυστραλίας ή και της Ταϊβάν), αλλιώς η δυτική αμυντική συμμαχία θα μείνει στοχευμένη μόνο κατά της Ρωσίας και δεν θα συμπεριλάβει την Κίνα.

    Μερικά κράτη όπως η Τουρκία ίσως δεν εξυπηρετούν σε τίποτα το ΝΑΤΟ εδώ και 20 χρόνια – καθώς από το 2003 παρεμπόδισαν την διέλευση συμμαχικών αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων προς το Ιράκ. Ο ρόλος της Τουρκίας ως προμάχου κατά του Ιράκ και του Ιράν έχει χαθεί (αντίθετα ξεπροβάλλει ένα οιονεί Κουρδιστάν στην περιοχή). Ομοίως κατά της Ρωσίας, η Τουρκία δεν επιτελεί καμία συμμαχική λειτουργία, καθώς οι Ρώσοι είναι μέσα στην χώρα αυτή. Τέλος, πρόσφατα, δημιουργήθηκε άλλη, χερσαία διέλευση προς την Ουκρανία μέσω Αλεξανδρούπολης που αχρήστευσε τα Στενά και την θαλάσσια οδό που παρείχαν προς την ίδια χώρα. Προφανώς η Τουρκία δεν χωρεί στο ΝΑΤΟ και αυτό που γίνεται με τις διαπραγματεύσεις ίσως είναι ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game) για το ποιος θα παραστήσει τον “καλό” και τον “κακό”, στο αναγκαστικό διαζύγιο που έρχεται.

    “Το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό” είπε ο Macron πριν λίγα χρόνια. “Αυτός είναι πεθαμένος και ψυχοπαθής” απάντησε ο Erdogan. Προφανώς έρχεται κάτι καινούργιο – ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε.

  2. Να συμφωνήσουμε εξαρχής ότι ο πρωθυπουργός μπορούσε να αναφερθεί -ακροθιγώς- και στους 120-150.00 ελληνικής καταγωγής Ουκρανούς και Ρώσους, των οποίων τα ίχνη χάσαμε από της 24ης Φεβρουαρίου ,που άρχισε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία .
    Ελπίζουμε ότι ο τολμηρός διπλωμάτης μας κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, που ξαναπήγε στο Κίεβο ,θα εξασφαλίσει το το ακατόρθωτο και θα εντοπίσει τους δικούς μας παντού -εφόσον φυσικά το θέλουν και οι ίδιοι- .
    Όσον αφορά στο κριτήριο ένταξης στο ΝΑΤΟ από το 1949 ,-που τελείωσε και ο δικός μας ”εμφύλιος” -” το οποίο ήταν ”η προσπάθεια ενδυναμώσεως των ελευθέρων θεσμών” προφανέστατα ήταν απαραίτητο οι θεσμοί αυτοί να ευνοούσαν την αντικομμουνιστική και πολυκομματική Δημοκρατία ,την καλούμενη Δυτικού τύπου- (την είχαμε από το 1949-1967)και όχι την σημερινή αυταρχική (είχαμε και εμείς τέτοια από το 1967-1974) του κ.Ερντογάν στην Τουρκία ,η οποία μάλλον θα λήξει στις επόμενες εκλογές.
    ΤΕΛΟΣ δεν γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός μας έχει εδραία άποψη-τα διεθνή γεγονότα είναι ευμετάβλητα-για το αν συμφέρει στην Ελλάδα μια Τουρκία εντός ,ή, εκτός του ΝΑΤΟ όλοι μας ΟΜΩΣ -”κοντά στου νου και η γνώση”-που λέμε- δεν θέλουμε μια Τουρκία εκτός του ΝΑΤΟ ,για να ΜΗΝ είμαστε εμείς στην μεθόριο του ΝΑΤΟ , με συνεχείς παραβιάσεις και μεθοριακά επεισόδια παντού , όπως την εποχή του Ψυχρού πολέμου σε όλα τα βόρεια σύνορά μας ,με τις απαγορευμένες και επιτηρούμενες ζώνες.,
    Τα F-35 θα μας γίνουν χρήσιμα στα πλαίσια των σκέψεων του κ.Άκερμαν για την μελλοντική συμμαχία ΝΑΤΟ και Ευρωστρατού ,προς αντιμετώπιση των εξ Ανατολών κοντινών ,ή, μακρινών εχθρών της Δύσης.
    ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ -ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΡΩΣΟΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ-Ο ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ.

  3. Περί της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, βλέπω ότι πέρασε απαρατήρητη η τρομερή αστοχία (ή μήπως επιτήδευση; ) του Έλληνα μεταφραστή της ΕΡΤ , ο οποίος απέδωσε μία φράση του πρωθυπουργού περί της Ελλάδας στην επανάσταση του ’21 ως “νεοπαγές έθνος”.

    Η επίμαχη φράση στο 11.12 περίπου της μετάδοσης της ΕΡΤ.

    https://www.youtube.com/watch?v=FGIwc8skVOU

    Εντάξει, ο Μητσοτάκης δεν είπε κάτι τέτοιο, για φιλελεύθερη και συνταγματική Πολιτεία μίλησε, αλλά τελικά αυτό που άκουσαν οι Έλληνες τηλεθεατές ήταν άκρως ανθελληνικό. Συνεπώς καλό είναι ο μεταφραστής να πάρει πόδι από το κανάλι, που όλοι εμείς οι πολίτες πληρώνουμε, ή αλλιώς να μας εξηγήσουν γιατί επιλέχθηκε αυτή η μετάφραση. Τέτοιο λάθος δεν δικαιολογείται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα