Ο Σαλί Μπερίσα είχε συνάντηση με την αλβανική διασπορά στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής, ενώ παρόντες ήταν και οι σύμμαχοί του από το ΚΕΑΔ/ PBDNJ, Βαγγέλης Ντούλες και ο ευρωβουλευτής Φρέντι Μπελέρης.
Κατά την ομιλία του, ο Μπερίσα αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπεγράφη επί κυβέρνησής του με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, την οποία το Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε άκυρη το 2010.
Ο Μπερίσα είπε ότι και οι δύο πλευρές επωφελήθηκαν οικονομικά από αυτή τη συμφωνία, ενώ θεώρησε τον Έντι Ράμα «τσαρλατάνο» που τον ανέτρεψε και δεν συνέχισε τη μάχη στη Χάγη.
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος υποσχέθηκε ότι με την κυβέρνηση του θα οριστικοποιηθεί αυτή η συμφωνία και ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα θα είναι πολύ καλές.
Σαλί Μπερίσα:
Το Δημοκρατικό Κόμμα – PD ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο πρώτος υποστηρικτής της αλβανικής αντιπολίτευσης, ο πρώτος υποστηρικτής του πολιτικού πλουραλισμού στην Αλβανία από τη διεθνή σκηνή ήταν ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος θα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που θα συναντούσε την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος μετά από λίγες εβδομάδες.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ευρώπη και τον κόσμο που υποδέχτηκε τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα στη Θεσσαλονίκη.
Το πανόραμα των σχέσεών μας είναι αναμφίβολα το πανόραμα δύο φιλικών εθνών, δύο φίλων χωρών. Το PD, σε αυτή την περίπτωση, θα ήθελε να τονίσει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων δεν είναι ποτέ γραμμικές, γνωρίζουν σκαμπανεβάσματα, αλλά όταν ήταν στην εξουσία το PD, με την κυβέρνηση αυτής της χώρας γνώριζε εποικοδομητικό διάλογο και διάθεση για διάλογο χωρίς κανένα ταμπού σε κανένα θέμα.
Αυτό θα οδηγήσει στην υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Ελλάδας, Στεφανόπουλο, τον Μάρτιο του 1996.
Μια συνθήκη που παρείχε την καλύτερη νομική απάντηση σε όλες τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στα προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν και στο εξαιρετικό μέλλον αυτών των σχέσεων.
Με αυτό το πνεύμα, το PD, μόλις επανήλθε στην εξουσία, υπέγραψε τη θαλάσσια συμφωνία με τις αρχές αυτής της χώρας.
Σας λέω εδώ, αδέρφια και αδερφές, αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει ποτέ η Αλβανία με τους γείτονές της. Φυσικά, θα ήταν παράλογο να υπογραφεί μια συμφωνία που θα έκανε την Ελλάδα να χάσει από την Αλβανία. Άρα υπάρχει συμφωνία όταν κερδίζουν και τα δύο μέρη και αν υπήρξε συμφωνία όπου κέρδισαν και τα δύο μέρη, ήταν η συμφωνία που κάναμε για τις οικονομικές ζώνες και τη θάλασσα.
Η συμφωνία αυτή ανέτρεψε ο Έντι Ράμα. Όχι μόνο ανέτρεψε τη συμφωνία, αλλά όταν το δικαστήριο την απέρριψε, οι ελληνικές κυβερνήσεις, για του λόγου το αληθές και η κεντροδεξιά και η αριστερά αντίστοιχα, συμφώνησαν να πάνε στη Χάγη, γιατί στο Σύνταγμα υπερισχύει το διεθνές δίκαιο, και να λάβουν κύρωση από το Δικαστήριο της Χάγης.
Τι έκανε; Όχι, είπε. Θα κάνουμε μια καλύτερη συμφωνία. Αποδείχθηκε τσαρλατάνος, διαπραγματεύτηκε τρία χρόνια και στο τέλος είπε στον ΥΠΕΞ ότι δεν μπορούμε να το υπογράψουμε, ότι έχουμε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Σας εγγυώμαι ότι αυτή η συμφωνία με το κυβερνών DP θα οριστικοποιηθεί και οι σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας θα είναι πολύ καλές.
Boldnews