Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επιμένουν ότι ο στρατός της Άγκυρας θα αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία του τέλους Αυγούστου, είπαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγη ώρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι δεν θα έχουν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την 31η Αυγούστου.

Το αίτημα υπό όρους των Ταλιμπάν, οι οποίοι επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν 20 χρόνια μετά την εκδίωξή τους, αφήνει την Άγκυρα με μια δύσκολη απόφαση σχετικά με το αν θα αποδεχθεί μια επικίνδυνη δουλειά, είπε ένας αξιωματούχος.

Η Τουρκία ήταν μέλος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξακολουθεί να έχει εκατοντάδες στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να αποσυρθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει εδώ και μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει την παρουσία της στο αεροδρόμιο αν αυτό ζητηθεί, σε μία πρακτική που θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο παρενέβη σε Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, η Τουρκία προσέφερε τεχνική βοήθεια και ασφάλεια στο αεροδρόμιο.

capital.gr